Група американських біохіміків розробила метод генної інженерії, за допомогою якого можна змінювати смак овочів і фруктів.
За
допомогою цього метода можна, наприклад, виростити кавун зі смаком
лимона або банани зі смаком суниці. Результати дослідження опубліковані
на сайті журналу Nature.
Автори статті, біохіміки з медичної школи університету Техасу в
Х'юстоні, повідомляють, що вони навчилися управляти ферментами рослини
Arabidopsis, що відповідали за смак, thaliana, на якому біологи
зазвичай ставлять експерименти.
Вчені вважають, що їхнє відкриття допоможе створити екологічно нешкідливі методи боротьби із шкідниками
Два вивчених ними ферменти - синтаза оксиду аллена (allene oxide
synthase - AOS) і гідроперекись ліази (hydroperoxide lyase - HPL) -
проводять жасминову кислоту, що відповідає за унікальний запах квітів
жасмину, і летючі речовини, що містяться в зеленому листі (green leaf
volatiles - GLV), відповідно.
Саме GLV визначають характерні аромати овочів і фруктів. Ці речовини також служити засобом захисту рослин від шкідників.
"Рослини не можуть втекти від шкідників. Вони вимушені мати з ними
справу. Один із способів, який вони використовують, - випускання
летючих речовин, які привертають природних ворогів шкідників", -
говорить один з авторів статті, доктор Раман.
За його словами, генетичні методи, що дозволяють модифікувати
виробництво рослинами летючих речовин, допоможуть створити екологічно
нешкідливі методи боротьби із шкідниками, а також керувати смаком
харчів.
"Наприклад, запах оливкової олії створюють летючі речовини, які
синтезує ця рослина. Змінюючи активність ферментів, регулюючих цей
процес, ми можемо змінювати смак олії", - зазначає Раман.
За його словами, дослідження також спростовує колишню точку зору про
те, що відповідальні за смак ферменти містяться тільки в рослинах.
"Ми виявили, що вони також містяться в морських тваринах, таких як
анемони і корали. Проте ми не знаємо, які функції вони в них
виконують", - відзначає Раман.
|