Всього: 3485 Нових сьогодні: 0 Нових учора: 0 Нових за тиждень: 0 Нових за місяць: 0 Із них: Новачків: 1110 Продвинутих: 2363 Журналістів: 5 Модераторів: 3 Адмінів: 4 Із них: Чоловіків: 2733 Жінок: 752
В інфекційну лікарню госпіталізовано 53 працівників заводу «Ядзакі», серед них одна вагітна жінка
В обласну інфекційну лікарню в Ужгороді
госпіталізовано 53 працівників (у тому числі одна вагітна жінка) заводу
«Ядзакі» (найбільша промислова інвестиція Японії в економіку України) з
діагнозом харчова токсикоінфекція. Ситуацію класифікують як
надзвичайну. Про це сьогодні, 21 серпня, ЗІКу повідомив головний лікар
Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк. Першого пацієнта до лікарні доставила учора, 20 серпня, після обіду. З того часу поступово довозять інших працівників.
За словами Михайла Поляка, таке захворювання викликають умовно
патогенні бактерії, джерелом яких може стати навіть хвора на ангіну
людина. Найчастіше причиною отруєння все ж стають недоброякісні
продукти або їжа, приготовлена з порушенням технології. Лікування
триває 5-7 днів, що залежить від «агресивності» збудника, обсягів
токсинів, які він виділяє. Симптоми – загальна слабкість, підвищена
температура, нудота, пронос, блювання. Михайло Поляк також розповів, що інфекційна лікарня розрахована на
100 ліжкомісць, сьогодні зранку залишалися вільними лише 12. Проте
медики вже розпочали перепрофілювання терапевтичного відділення міської
лікарні для потреб інфекціоністів, тому якщо кількість постраждалих
збільшиться, місце знайдуть для усіх. Інфекціоніст доцент Ужгородського нацуніверситету Сергій Туряниця
розповів ЗІКу, що наразі для кожного працівника заводу використано
медикаментів на суму близько 200-300 грн, вже задіяно резервні запаси.
Тому медики розраховують на те, що потужне підприємство відшкодує
витрати на лікування працівників, яких, обов’язково страхують. Проте до
страхової компанії від заводу, за інформацією Туряниці, ще не
зверталися. Зараз на заводі перебувають фахівці санепідемстанції, які
обстежують усі страви, сировину, залишки їжі у харчоблоці, роботу якого
призупинено. Результати вірусологічних досліджень будуть відомі через 3
дні, тоді матеріали спрямують до міністерства охорони здоров’я.
Санепідеміологи навіть підготували подання до прокуратури. На підприємстві виявили ряд порушень. Як розповіла заступник
головного лікаря обласної СЕС Світлана Піца, складено протокол про
порушення санітарних правил, а саме: відсутність сертифікатів якості на
частину продукції, з якої готували їжу, порушення умов зберігання
продуктів (наприклад, готову їжу зберігали разом із сирими продуктами,
що у їдальнях на виробництвах суворо заборонено), порушення проходження
працівниками медоглядів. Усього на заводі працює близько 1 200 працівників. Постраждалі свій
стан пов’язують із вживанням двох страв - картоплі, запеченої із
м’ясним фаршем та сиром (було приготовлено 95 порцій), і м’ясних котлет
(120 порцій). ТОВ `Ядзакі Україна` створене 23 жовтня 2002 р. рішенням
засновників `Ядзакі Корпорейшн` (Японія) та її дочірньої компанією
`Ядзакі Юероп Лімітед` (офіс у Кельні, Німеччина) для виробництва
електрокабельної продукції для автомобільної промисловості. Інвестиції Корпорації у цей проект склали 31,7 мільйона
євро. Це найбільша промислова інвестиція Японії в економіку
України.Наразі основними замовниками компанії `Ядзакі Україна` є такі
лідери у галузі машинобудування, як `Опель` та `Форд`. Середній вік працівників становить 28 років, майже 80 %
персоналу – жінки. Працівникам компанії надається ряд пільг, серед яких
– знижки на харчування.