«Китайські страви в своїй основі смачні», - сказав Цюй Юнцян,
член комісії Міжнародного конкурсу ТВ НДТ китайської кухні, який раніше
був національним шеф-поваром. Пан Цюй розповів «The Epoch Times» 1
липня 2008 року, що це змагання допоможе світу дізнатися більше про
особливості китайських блюд і гідно оцінити китайську кулінарну
культуру.Узявши за приклад страву «філе риби під
соусом», пан Цюй пояснив, що для приготування цього простого блюда
потрібне нарізування, перевертання в казанку з опуклим днищем і
контроль за температурою масла. «Багато людей додають соус в рибне
філе, через що воно стає менш смачним, ніж якби соус просяк філе під
час завершальної фази приготування», - говорить пан Цюй.
Згідно
з правилами на вебсайті Міжнародного конкурсу китайської кухні,
змагання розділене на п'ять категорій, пов'язаних з разним географічним
розсташуванням: Сичуань, Шаньдун, Гуандун, Хуаян та північно-східна
група. Комісія визначає три блюда, що представляють кожну групу, і
кожен кандидат включає ще по два блюда на свій розсуд.
Критерії
оцінок включають: смак - 30 балів, якість - 30 балів, зовнішній вигляд
і поживність - кожен по 20 балів, становлячи загалом 100 балів. Кожна
категорія включає переможця, учасника, що зайняв друге місце, і
учасника, що зайняв третє місце. Винагорода для переможця - 10000
доларів, для учасника, що зайняв друге місце - 3000 доларів і третє
місце - 1000 доларів.
«Чистий і справжній смак з характерним
визначальним смаком - найважливіші критерії. Кандидати не повинні
затрачати дуже багато часу на оформлення блюда, хоча естетичний вигляд,
колір, форма і смак - також є чинниками, які вплинуть на оцінку. Ми
нагадуємо кандидатам звертати увагу не лише на основну страву, але
також і на додаткові - вони також будуть оцінені членами комісії і
стануть важливим чинником в перемозі», - розповідає Цюй.
Він
пояснив, що після трьох або чотирьох років тренування, всі кухарі
можуть досягти певного рівня підготовки. Подальші успіхи залежать від
індивідуальних якостей і майстерності. «Чому діти завжди думають, що
їхня мама готує краще за всіх? Тому що їх мама вкладає все своє серце в
приготування страви, яку вона робить для своїх дітей. Тут присутні
настрій і душа».
Як каже Цюй, «в результаті зміни суспільства,
люди багато-що забули про їжу. Їм видається, що дорожче і вишуканіше
блюдо краще. Фактично «великий шлях простий і доступний». Створення
оригінального смаку звичайної страви є якнайкращим, і не повинно
базуватися на дорогих і відомих продуктах».
«Кулінарія приховує
безліч секретів. Чи використовувати маленький чи інтенсивний вогонь,
коли додавати сіль, цукор, чи додавати соєвий соус чи спочатку оцет і
багато інших чинників впливають на смак блюда. Відповідне поєднання
всіх аспектів перетворює це на настільки ж складне завдання, як
управління країною», - вважає Цюй.
Тоні Дай, який відповідає за
попередній комітет конкурсу, розповів нам, що оголошення про
Міжнародний конкурс китайської кухні отримало позитивні відгуки в
Сполучених Штатах, Тайвані та в інших регіонах. «Багато відомих
ресторанів і відомі кухарі, а також урядовці з ентузіазмом сприйняли це
змагання», - стверджує Тоні.
«У Лас-Вегасі японська, французька
та італійська кухня вельми популярні. Китайська кулінарна культура ще
не зайняла тих позицій, на які заслуговує. Фактично, традиційна
китайська кулінарна культура дуже багата. Мета цього змагання полягає в
тому, щоб допомогти просунути справжнє і традиційне мистецтво
китайської кулінарії, показати світу її ширину і глибину», - говорить
Цюй Юнцян.
Попередні етапи Міжнародного конкурсу китайської
кухні в Азіатсько-тихоокеанському регіоні пройдуть в Національному
Коледжі Гаосюна на Тайвані 20 і 21 вересня 2008 року. Фінал змагання
відбудеться в листопаді 2008 р. в Нью-Йорку.
Докладніша інформація: culinary.ntdtv.com.