Четвер, 02.05.2024, 14:38
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 11
    Гостей: 11
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 1
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5566
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Вересень » 3 » Склади під Лозовою підпалили, щоб приховати нестачу снарядів



    Склади під Лозовою підпалили, щоб приховати нестачу снарядів
    09:30
    Зараз у місті Лозова в Харківській області триває "ліквідація наслідків події". Сапери розчищають територію від вцілілих снарядів, розкиданих вибуховою хвилею. Зараз вони становлять найбільшу небезпеку. Місцеві жителі вже повертаються додому, й тому всім суворо наказали нічого не чіпати. І військові, й журналісти, й прості українці порівнюють події в Лозовій із Новобогданівкою.

    95 тисяч тонн боєприпасів зберігалися на складах у Лозовій. Таку кількість називають фахівці. За попередніми даними, з 134 місць зберігання уціліли лише 15, пише "Комсомольская правда" в Украине".

    "Цей арсенал можна назвати одним із найбільших на території нашої країни, - розповів заступник начальника Генштабу Збройних сил України Микола Цецюрський. - Загальна площа арсеналу в Лозовій - 494 гектари. На складах зберігалися 152-міліметрові танкові й 122-міліметрові протитанкові снаряди. В цілому - близько 33 тисяч одиниць. Майже всі вже детонували. В п'ятницю вибухали зрідка снаряди, розкидані вибуховою хвилею на 200 - 600 метрів. Окрім цього, на складах зберігалися патрони, стрілецька зброя, 122-міліметрові міни й приблизно 60 тонн пороху".

    Під землею знаходяться шість великих сховищ. Хімічної зброї немає. Зате є великі тактичні ракети "Луна" й протитанкові керовані ракети. Вони - найнебезпечніші. Під час вибуху розлітаються на 5 кілометрів. Але вони не повинні вибухнути, оскільки зберігаються в розібраному вигляді, в добре захищеному місці й у надійному бетонному сховищі. Тому мене дивують вислови, що весь склад не злетів у повітря тільки дивом. Цього статись ніяк не могло.

    Порівнювати харківське НП з тим, що відбулося (вірніше, регулярно відбувалося) в Новобогданівці, фахівці не беруться. Говорять - масштаби не ті, та й "начинка" у складів різна.

    "У Новобогданівці все було набагато складніше. Там снаряди розліталися на 10 - 15 кілометрів! А тут не більше, ніж на один, - пояснив Цецюрський. - І площа пожежі менша".

    "До того ж у Новобогданівці довкола була відкрита зона - степ, і снаряди вільно розліталися на десятки кілометрів. Тут - ліси, багато дерев, вони стали природною перешкодою. Це, звичайно, відіграло величезну роль. До того ж не варто забувати, що саме в Новобогданівці зберігалися найпотужніші реактивні ракети до систем залпового вогню "Град" і "Ураган". У Лозовій зброї такого рівня не було".

    "Добре, що ракети "Луна" зберігалися в розібраному вигляді, - підтримав начальника Генштабу експерт Центру досліджень армії, конверсії й роззброєння Сергій Згурець. - Тому немає того, що було в Новобогданівці, де розліталися реактивні системи залпового вогню, адже виріб є зарядженою ракетою й долає дуже велику відстань".

    Найвірогідніші причини НП в Лозовій - халатність військових або підпал. І хоча чиновники припускають, що вогонь - випадковість, фахівці в цьому сумніваються.

    Наприклад, підполковник Геннадій Лобода, який довгий час служив у ракетних військах стратегічного призначення, розповідає, що всі склади в Радянському Союзі робилися так, що їх навіть підпалити практично неможливо. А те, що пожежа почалася через спеку, - повна нісенітниця.

    "Не дурні ж будували всі ці бази! - говорить підполковник Лобода. - Там високий рівень протипожежної безпеки, цілодобово велося відеоспостереження! Скрізь є інструкції, що і як робити у разі найменшої небезпеки. І багато всього іншого. Тому людина, яка хоч щось розуміє в цьому, ніколи не повірить, що причина цього НП - спека. Я вважаю, що техногенна катастрофа трапилась через недбалість військових - це по-перше. А по-друге, склад могли спеціально підпалити, щоб приховати нестачу снарядів. Коли зникають боєприпаси, найкращий спосіб відвести від себе підозри - щось підірвати й нестачу списати на НП. Адже якщо пожежа почалася, то де була варта, яка повинна це відразу помітити?!"

    Підлітки збирають уламки снарядів

    Заповзятлива дітвора одразу вигадала свій маленький бізнес - хлопчаки дружно збирають величезні уламки й тягнуть їх у найближчі пункти прийому металобрухту. Правоохоронці навіть узяли всі легальні "точки" в Лозівському районі під особливий контроль. А паралельно закривають так звані чорні пункти, що працюють несанкціоновано. Про це повідомив заступник начальника обласного управління внутрішніх справ Валерій Лютий.

    Планують також на базі Лозівського райвідділу міліції створити спецгрупу, завданням якої буде оперативний прийом боєприпасів у населення.

    Питання оплати роботи рятувальників теж виникло "завдяки" Новобогданівці. Тоді багато саперів і рятувальників образилися, що їх відправили по суті до гарячої точки, але за підвищену небезпеку не доплатили.

    Зараз з оплатою роботи теж нічого не зрозуміло. Вірніше, ясно, що й "емчаесники", й сапери працюють у рамках зарплати. А ось питання про додаткові гроші за підвищений ризик має право вирішувати тільки міністр оборони - він повинен підписати відповідний наказ. Але такого документа поки немає. Можливо, це питання будуть вирішувати за підсумками роботи - коли розберуться, чи була ця робота планової або ж підвищеної складності.

    Досі виникають поодинокі вибухи. Локалізація пожежі триває

    Станом на 1 вересня на території 61-го арсеналу Південного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України, що поблизу Лозової на Харківщині, тривають роботи з локалізації осередків пожеж та очищення проходів до сховищ на технічній території об’єкта.

    Як повідомили в Управлінні прес-служби Міністерства оборони України, на технічній території 61-го арсеналу ще виникають поодинокі вибухи окремих боєприпасів, які не виходять за межі арсеналу. Протягом минулої доби було зафіксовано 24 вибухи невеликої потужності.

    Також протягом минулої доби проводилися роботи з гасіння осередків пожеж і задимлення на території арсеналу. 5 пожежних танків та інженерна машина розгородження здійснила 16 виїздів на технічну територію арсеналу для гасіння осередків пожеж.

    Силами 12 груп розмінування зі складу інженерних частин Збройних Сил України та військовослужбовцями 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади завершено очищення від вибухонебезпечних предметів місцевості у 3-5-ти кілометровій зоні та розпочато очищення 3-кілометрової зони навколо 61-го арсеналу. З початку робіт очищено 875 га території, в тому числі 75 га зони розльоту уламків боєприпасів - до 3-х кілометрів. Зібрано та перевезено до місця тимчасового зберігання 1162 вибухонебезпечних предметів.

    Також воїни-десантники 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади надають допомогу у підготовці школи № 8 міста Лозова до капітального ремонту.

    Мешканці населених пунктів та житлових будинків міста Лозова, які входять у 3–5-ти кілометрову зону, повернулися до своїх осель. У 3-кілометроій зоні залишаються евакуйованими мешканці хуторів Герсиванівський та Лісовське. Місцеві органи виконавчої влади завершують роботу з обстеження та оцінки збитків у приватному секторі та об’єктах життєзабезпечення.

    За попередніми даними в результаті вибухів зазнали незначних пошкоджень (пошкоджено скло, віконні рами та шифер) 48 житлових будинків та 14 будівель соціальної сфери населених пунктів Лозівського району. Повністю зруйновано три будинки в хуторі Герсиванівському.

    З початку ліквідації пожежі персоналом 65-го мобільного госпіталю було прийнято 168 чоловік, яким було надано симптоматичну медичну допомогу. За останню добу за медичною допомогою звернулось 6 чоловік цивільного населення.

    У відповідності до Детального плану, затвердженого міністром оборони України, ліквідація наслідків пожежі та очищення від боєприпасів території 61-го арсеналу здійснюватиметься у 4 етапи.

    Зараз завершується перший етап – ліквідація пожежі та розпочато виконання другого – очищення території від вибухонебезпечних предметів та розмінування місцевості. В ході 3-го етапу передбачається відновлення споруд військової частини та будівель населених пунктів.

    Загалом до ліквідації наслідків пожежі та вибухів залучено 515 військовослужбовців та 75 одиниць техніки Збройних Сил України.

    Сьогодні, 1 вересня, в День знань, перший заступник начальника Головного управління особового складу – начальник соціально-психологічного управління Генерального штабу ЗС України генерал-майор Олександр Копаниця передав для школярів школи №8 міста Лозова, яка найбільше постраждала внаслідок надзвичайної події на 61-му арсеналі, художню літературу, навчальні прилади та спортивний інвентар.

    "Робота щодо підготовки приміщень школи вже розпочалася тому вже незабаром навчальний процес у школі буде відновлено. Діти не повинні відчувати існуючих проблем, тому вкрай важливо відновити навчальний процес та забезпечити школярів всім необхідним", - зазначив генерал-майор Копаниця.
    NEWSru.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 736 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net