Четвер, 02.05.2024, 10:06
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 21
    Гостей: 21
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 0
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5566
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Вересень » 4 » З листопада в райцентрі не буде квартплати



    З листопада в райцентрі не буде квартплати
    16:11
    Цілком можливо, що з кінця осені в Кобеляках зникне такий звичний атрибут міського життя, як плата за квартиру. Але це не означає, що ми різко «стрибнули» до комунізму, і мешканці багатоквартирних будинків заживуть краще. Платити вони не будуть, але й послуги не отримуватимуть. Про потенційне міське «ноу-хау» редакції стало відомо з листа, написаного адміністрацією ККП «Водоканал», яке до сьогодні обслуговує багатоквартирні будинки в райцентрі.
    Друкуємо лист з редакційними правками. «У 1996 році обласне управління житлово-комунального господарства передало житловий фонд у власність громади міста Кобеляки (органам місцевої влади). При цьому будинки не були капітально відремонтовані, як належно по Закону.
    Утримання житлового фонду завжди було збитковим, тому що розмір квартплати ніколи не компенсував розмір затрат на обслуговування будівель. Тому у свій час з державного бюджету виділялись кошти у вигляді дотації обслуговуючим підприємствам. Згодом цю функцію (дотувати) переклали на органи місцевого самоврядування.
    Кобеляцька міська рада ніколи не мала й не має можливості в повній мірі дотувати підприємства, які обслуговують міський житловий фонд. Квартплата ж з кожним роком все менше і менше відповідала реальним затратам. В Кобеляках її розмір не змінювався з 2000 року і до останнього часу становив 30 копійок за квадратний метр. І навіть ці гроші не в повному обсязі надходили на рахунки комунальних підприємств. Адже чимала кількість мешканців квартир просто не платила за їх обслуговування. Між тим, затратна частина постійно збільшувалась, адже зростала вартість енергоносіїв, розмір заробітної плати робітників комунальних підприємств, податкові відрахування.
    Подібний дисбаланс у кінцевому результаті призвів до банкрутства в 2002 році ВУЖКГ. Після цього житловий фонд почало обслуговувати інше підприємство – ДП ВУЖКГ «Будинкоуправління». Але досить швидко розпалося й воно.
    У жовтні 2004 року Кобеляцька міська рада провела конкурс по визначенню підприємства, яке буде обслуговувати багатоквартирні будинки. Бажаючих займатися цією справою не виявилось. Тоді влада прийняла рішення про передачу житлового фонду на баланс ККП «Водоканал».
    З моменту прийняття житлового фонду на баланс фінансовий стан «Водоканалу» став постійно погіршуватись. У 2005 році підприємство отримало збитків по житловому фонду на суму 24,1 тисячі гривень, у 2006 – 48,4, у 2007- 80,9. Не змінилась ситуація на краще і в році поточному. Навіть не дивлячись на те, що з 1 травня 2008 року розмір квартплати збільшився до 50 копійок за квадратний метр. Тим більше, що фактично сплачують за житло 30% мешканців квартир. В результаті «Водоканал», як і його попередники, поступово, але неухильно прямує до банкрутства. А жителі багатоквартирних будинків як не отримували, так і не отримують ніяких послуг в повному обсязі. Деякі з них через це постійно пишуть скарги в різні контролюючі інстанції. Через одну із скарг Антимонопольний комітет заборонив виконання робіт з ремонту та заміни кранів, зливних бачків за рахунок коштів, отриманих як квартплата. Ці роботи «Водоканал» виконував виключно інвалідам, учасникам Великої Вітчизняної війни та одиноким пристарілим мешканцям будинків.
    30 жовтня 2008 року закінчується термін дії договору між ККП «Водоканал» та Кобеляцькою міською радою про надання послуг по обслуговуванню житлового фонду. Зважаючи на збитковість цих послуг, підприємство не подаватиме своєї заявки на участь у відповідному конкурсі. Адже в іншому разі на «Водоканал» чекає доля збанкрутілих ВУЖКГ та «Будинкоуправління».
    В даний момент на підприємстві проводиться реорганізація виробництва та оздоровлення економічного стану згідно плану, затвердженого міськвиконкомом.
    Адміністрація ККП «Водоканал»
    Не потрібно бути визначним аналітиком, щоб розтлумачити зміст вищенаведеного послання. В разі неучасті «Водоканалу» у конкурсі по визначенню виконавця робіт по обслуговуванню багатоповерхових будинків інші бажаючі робити це не з’являться. Жодна приватна структура працювати собі на збиток не буде. А якщо вірити керівникам комунальних служб, обслуговувати будинки – це лише збитки мати. Що ж буде в разі зникнення на ринку згаданих послуг ККП «Водоканал»? Швидше за все – рятувати потопаючих будуть самі потопаючі. Тобто ремонтувати свої будинки і наводити лад навколо них будуть самі їх мешканці. Як десятиліттями роблять власники приватних будинків. До речі, 100 відсотків квартир в Кобеляках приватизовані.
    Та щоб не ворожити на кавовій гущі, звернемося за коментарем до посадовця – секретаря Кобеляцької міської ради Сергія Галушка. Ось що сказав Сергій Станіславович: «Заява адміністрації ККП «Водоканал» про відмову від участі в конкурсі по наданню послуг з обслуговування багатоквартирних будинків є для керівництва міста новиною. Хоча керівництво підприємства і заверталося до виконкому із проханням затвердити план економічного оздоровлення та новий штатний розпис. Все це ми затвердили. Що буде, якщо бажаючі обслуговувати будинки так і не з’являться? «Водоканал» так і залишиться балансоутримувачем житлового фонду. Можливо, зникне в Кобеляках такий інститут, як квартплата. Міська влада в подальшому фінансуватиме виключно капітальний ремонт будівель – відновлення дахів, під’їздів, інших основних конструкцій будинків. Всі ж поточні ремонтні роботи оплачуватимуть виключно мешканці. Причому їм зовсім не обов’язково наймати фахівців «Водоканалу». Люди можуть звертатися в будь-яку структуру. Як, між іншим, і міська влада для проведення капітальних ремонтів.
    Хоча говорити, що все станеться саме так, ще ранувато. Остаточно ситуація проясниться в листопаді, коли має відбутися конкурс по обслуговуванню будинків».
    Директор «Водоканалу» Юрій Тагадюк, в свою чергу, повідомив, що після такої реорганізації будуть звільнені 10 працівників. Частині з них запропонують роботу в інших підрозділах «Водоканалу», інші працевлаштовуватимуться самостійно. Також він сказав: «Звертаємось до всіх жителів Кобеляк: з 1 листопада ми припинимо збирання квартплати і, відповідно, надання послуг по обслуговуванню будинків. Крім оголошення в газеті, кожен отримає персональне попередження». Проінформувати, чи існують подібні прецеденти в інших містах України, Юрій Іванович не зміг.


    Ігор філоненко

    Затверджено рішенням
    виконавчого комітету Кобеляцької міської ради
    №712 А від 31.07.2008 р.

    План заходів з оздоровлення економічного стану
    ККП «Водоканал» на 2008-2009 рр.
    № п/п    Назва заходу    Термін виконання    Фінансові витрати    Відповідальний
    1    Реорганізація підприємства (скорочення 10 штатних одиниць, економія фонду з/плати)    Вересень-жовтень 2008 р.    7000 грн. (економія)    Тагадюк Ю.І. – директор ККП «Водоканал»
    2    Оновлення автотранспортної техніки:
    А) придбання нового екскаватора на базі трактора «МТЗ»
    Б) придбання нової техдопомоги на базі автомобіля «Газель»    Вересень-грудень 2008 р.    260000 грн.
    90000 грн.    Кобеляцька міська рада,
    Бур’яненко В.М. – головний інженер ККП «Водоканал»
    3    Встановлення на артсвердловинах засобів обліку виробництва води     Вересень-жовтень 2008 р.    45000 грн.    Кобеляцька міська рада,
    Бур’яненко В.М. – головний інженер ККП «Водоканал»
    4    Реконструкція або капітальний ремонт водопровідної мережі та обладнання м. Кобеляки    Постійно    50000 грн. кожного року    Кобеляцька міська рада,
    Бур’яненко В.М. – головний інженер ККП «Водоканал»
    5    Економія паливно-мастильних матеріалів та запчастин    Постійно    2000 грн.    Кобеляцька міська рада,
    Бур’яненко В.М. – головний інженер ККП «Водоканал»
    6    Заміна глибинних насосів на артсвердловинах на більш економні    Постійно    10000 грн. кожного року    Кобеляцька міська рада,
    Бур’яненко В.М. – головний інженер ККП «Водоканал»


    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 912 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net