Всього: 3486 Нових сьогодні: 0 Нових учора: 0 Нових за тиждень: 0 Нових за місяць: 1 Із них: Новачків: 1111 Продвинутих: 2363 Журналістів: 5 Модераторів: 3 Адмінів: 4 Із них: Чоловіків: 2733 Жінок: 753
Британські вчені намагаються створити біосенсор для виявлення
хлоридних сполук, більшість з яких можуть бути небезпечними як для
довкілля, так і для людського організму.
Поліхлоровані дифеніли, з якими працюють вчені, викликають
порушення роботи нервової системи і можуть спричинити цілу серію
захворювань, зокрема рак, безпліддя та інші порушення репродуктивних
функції. В результаті науковці сподіваються створити систему для
ефективнішого виявлення, а в подальшому і ліквідації цих згубних
речовин. Девід Лейс (Університет Манчестеру): "Ми
намагаємось створити сенсор, який міг би ефективніше та швидше виявляти
поліхловані дифеніли, діоксини та інші токсини, які часто потрапляють у
довкілля, оскільки люди часто використовують їх у виробництві.
Більшість із них - справді небезпечні. Саме тому існує необхідність
легко та швидко їх виявляти в зовнішньому середовищі."
Поліхлоровані дифеніли можуть легко потрапити у їжу, ґрунт та воду. А
відтак і в людський організм. Достеменно відомо, що ці сполуки мають
згубну дію та накопичуються в жировій тканині. Девід Лейс (Університет Манчестеру): "Головна
проблема у тому, що ці сполуки накопичуються. Наприклад, риба може
підчепити це у воді, і накопичувати дифеніли у своєму організмі.
Тварина з’їсть рибу, а разом із нею і концентрацію токсину, а оскільки
людина перебуває на вершині харчового ланцюга вона може з’їсти м’ясо
цієї тварини, а з ним і більшу кількість токсину."
Процес виявлення хлоридних сполук дуже повільний. Щоб їх
ідентифікувати, необхідно витратити кілька тижнів. Вчені ж
сподіваються, завдяки дослідженням, скоротити цей процес до кількох
годин. Девід Лейс (Університет Манчестеру): "Виявити
сполуки можна за допомогою хімічних аналізів, але це займає три тижні,
і іноді стільки часу просто не можна чекати. А деякі із них
канцерогенні і токсичні, і ви не захочете чекати стільки часу, щоб
вирішити, чи експортувати їжу скажімо до Європи і чи обробляти
забруднену землю."
Науковцям відомо більше двох сотень видів цих сполук. На даному етапі
дослідження вчені намагаються виокремити найтоксичніші із них і знайти
спосіб боротьби із ними.