Четвер, 02.05.2024, 05:49
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 0
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5566
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Вересень » 26 » Володимир ЛИТВИН: «БЮТ і ПР вирішили показово покарати президента»



    Володимир ЛИТВИН: «БЮТ і ПР вирішили показово покарати президента»
    08:58
    У четвер 11 вересня на Полтавщині із плановим візитом перебував колишній голова Верховної Ради України, лідер парламентської фракції Володимир Литвин. Крім зустрічей із трудовими колективами та своїми однопартійцями, Володимир Михайлович провів прес-конференцію для представників регіональних ЗМІ. Вона відбулася в приміщенні телерадіокомпанії «Лтава». На зустріч із Литвином прибули три десятки журналістів, які працюють у паперових та електронних ЗМІ.
    На початку розмови Володимир Михайлович охарактеризував загальну політичну та економічну ситуацію в Україні. Він назвав її кризовою, заявивши, що «Україна нині переживає ледве не найтяжчий період в своїй історії. Попередній історичний досвід підтверджує, що розбрат і боротьба у владі неминуче призводять до руїни… Наша політична сила зробила відповідну заяву, закликавши українських політиків до взаємного порозуміння, до припинення чвар. Зараз ми бачимо, що та заява викликала невдоволення у владі. Отже, ми на правильному шляху, ми говоримо правду».
    Також Володимир Литвин повідомив, що Полтавщина є 20-ою за ліком областю, яку він встиг відвідати за період літніх канікул. Він сказав: «Лише за сьогодні я побував у 2-х районах вашого прекрасного краю. Бачу, що люди схвильовані і занепокоєні. Бачу, що їх непокоїть ситуація із постійним зростанням цін, невизначеність свого і своїх дітей майбутнього, неможливість нормально жити за нинішнього, вкрай заниженого (в три рази) рівня пенсій та заробітних плат. Ось цими питаннями повинна займатись сьогоднішня українська влада. Якщо їх дійсно вирішувати, то часу для політичних розбірок, для перетягування на себе владних повноважень просто не вистачить… Сьогодні країна живе по інерції. Але ресурс, створений попередніми поколіннями, вже вичерпаний. Все зносилось, все потребує інвестицій та оновлення. Це стосується і промисловості, і сільського господарства, і комунальної сфери».
    Після невеличкої вступної промови Володимир Литвин почав відповідати на запитання журналістів.
    - Під час засідання Президії НСНУ її почесний голова Віктор Ющенко фактично дав команду готуватись до позачергових парламентських виборів. Ви завжди виступали за вибори по мажоритарній системі. Чи готувала Ваша політична сила законопроект щодо відповідних змін у виборчому законодавстві?
    - На Полтавщині діють близько 1100 газових свердловин. Подейкують, що частина з них іменні, тобто належать відомими в Україні бізнесменам і політикам. Коли будуть оприлюднені ці імена?
    - Спочатку відповім за запитання щодо дочасних виборів. Дійсно, цілком можливо, що в процесі постійних перемовин, змов і зрад (саме такою є сьогоднішня політика), врешті-решт буде прийняте рішення про проведення дочасних виборів. Президент вже зустрівся зі своїми однопартійцями та з головами облдержадміністрацій. Прозвучало і звернення до депутатів місцевих рад. Скрізь недвозначно звучить послання про необхідність виборів. Президент, швидше за все, очолить іменний блок. Вони планують набирати голоси в Західній Україні, яка за останній рік дещо розчарувалась у Юлії Тимошенко.
    Я органічно не сприймаю вибори за пропорційною системою, коли люди голосують за партії та блоки. Така система позбавляє українців їх конституційних прав обиратися і бути обраними. Якщо людина не є членом партії, то вже не стане й депутатом. Це – неправильно.
    Ми подали до ВР аж два законопроекти. Перший передбачає перехід на мажоритарну систему виборів. Та я свідомий того, що він не буде прийнятий. Другий варіант передбачає введення відкритих списків і неможливість балотуватись до ВР більше 2-х термінів поспіль.
    Зараз український парламент є чимось середнім між кланово-родинним гніздом та бізнес-структурою із дуже жорсткою дисципліною. В таку бізнес-структуру прагнуть перетворити всю Україну.
    Тепер щодо свердловин. Я неодноразово звертався у різні інстанції, в тому числі і в Генпрокуратуру, з вимогою надати інформацію щодо їх власників. У відповідь приходили класичні відписки. Моя позиція така: корисні копалини і їх видобуток є монопольною власністю і правом держави. Лише вона повинна ними розпоряджатись. Власники землі, в якій лежить нафта чи вугілля, також повинні отримати за це гроші.
    - Якою, на Вашу думку, буде нова коаліція у парламенті?
    - Ви знаєте, це не головне питання, яке повинно хвилювати. Мене набагато більше хвилює те, якою повинна бути Україна, яка в нас національна ідея. А національна ідея для нас – це порятунок українського народу від вимирання. Потрібно піднімати зарплати і пенсії, потрібно піднімати з колін медицину. Оце питання і завдання для владної коаліції.
    Так само і в зовнішній політиці. Не потрібно тулитися ні до Заходу, ні до Росії. Давайте залишимо Україну на місці, дамо їй спокій.
    У нас коаліції, на жаль, створюються навколо посад, а не навколо ідей. От зараз БЮТ і ПР можуть заключити такий собі шлюб з розрахунку. Адже ні любові, ні ідеї там немає. Що потім Тимошенко і Янукович скажуть людям? Не знаю, то їх проблеми. Вони розуміють, що далі рейтинги їх політичних сил будуть тільки падати. Отже, є необхідність погнати людей на вибори. З іншого ж боку, вибори – це клопоти. А їх ні БЮТу, ні регіоналам не хочеться.
    - За яких умов Ваш блок стане учасником коаліції?
    - За умов, які я назвав вище. Коли обговорюватиметься національна ідея, а не кількість портфелів і посад. Та поки що мені ніхто пропозицій щодо входження в коаліцію не робив.
    - Чи будете Ви балотуватися в Президенти? Сьогоднішні відвідини області пов’язані з майбутніми президентськими виборами?
    - Моя поїздка по Полтавщині з виборами не пов’язана. Це перше. А чи буду балотуватися на цю посаду - покаже час. Адже ніхто не знає, що буде далі. Чи взагалі Президента обиратимуть всенародно, а не в парламенті?
    Зараз я кажу те, що неодмінно викличе різко негативну реакцію у нинішньої влади. Вся нинішня катавасія затіялась через те, що Тимошенко зрозуміла – з Ющенком вона так і не домовиться. А регіонали вже стомилися безуспішно домовлятись про широку коаліцію. От БЮТ і ПР і вирішили показово покарати Президента. Тим більш, що підстав для цього більш ніж достатньо. Адже Президент систематично порушує конституцію.
    А взагалі, інколи здається, що найкращим варіантом було б, аби українці взяли й відкупилися від Ющенка, Тимошенко і Януковича. Зібрали всі разом енну суму, дали їм з умовою, щоб залишили державу і народ у спокої.
    - Зараз у сільському господарстві України склалась вкрай несприятлива для аграріїв ситуація. Через небувале падіння цін на їх продукцію селяни замість прибутків отримують збитки. Влада про це мовчить. Але чому мовчить, чому не протестує опозиція, в тому числі і політична сила, яку Ви очолюєте?
    - Ситуація нам відома. Ми й з цього приводу зробили політичну заяву. Але Верховна Рада нічого змінити не може. Як це зробити, якщо представники БЮТ зривають роботу бюджетного комітету. Вони ж не голосують за виділення коштів для фінансової підтримки села. Дійсно, нинішню владу ситуація з падінням закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію влаштовує. Вони (представники влади) зараз до обіду працюють у міністерствах чи парламентських комітетах, а пообіді йдуть у свої трейдерські компанії, де отримують надприбутки.
    А ось чому немає акцій протесту… Тут все складніше. Ось зробили ми, депутати ВР від Блоку Литвина, заяву. Але ж нас всього два десятки. А селяни кажуть: «Ми оремо і сіємо, у нас немає часу для протесту». От взяли б, вибрали гній біля своїх ферм у Кобеляках, Глобиному, Хоролі та й привезли під стіни парламенту. Бо під Києвом такого «добра» вже немає – все на дачі вивезли.
    А взагалі – це план. План по знищенню дрібних і середніх виробників. Збанкротують вони - легше буде землю скупити.
    - Як ви ставитеся до ідеї узаконення регіональних партій? Адже існує думка, що всі ті кілька десятків всеукраїнських політичних об’єднань обслуговують інтереси 3-4 фінансово-промислових груп.
    - Я проти регіональних партій. Сьогодні ми їх узаконимо, а вони завтра у Закарпатті і Криму вимагатимуть відділення від України. І робитимуть це від імені народу, своїх виборців.
    - Ваше ставлення до роздержавлення преси?
    - Роздержавити пресу – це як роздержавити державу. На мою думку, ЗМІ в провінції потрібно підтримувати. Перш за все – фінансово.

    Ігор ФІЛОНЕНКО
    Категорія: Новини України | Переглядів: 772 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net