Четвер, 02.05.2024, 19:50
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 1
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5566
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Жовтень » 3 » Курс долара.Чи це долар піднявся, чи це гривня впала?



    Курс долара.Чи це долар піднявся, чи це гривня впала?
    11:16
    Огляд від Першої Української Земельної Біржі

    17 вересня 2008 р. на українському міжбанківському валютному ринку відбувся різкий скачок цін на американську валюту.

    Торги по долару США відкрилися котируваннями 4,8160/4,8340 грн., до 11:00 ціни виросли до 4,8350/4,8600, до 12:00 досягли рівня 4,9400/4,9500, а до закриття опустилися до 4,9300/4,9400.

    При цьому Нацбанк на ринок не виходив, оскільки курс не вийшов за рамки курсового коридору, визначеного Основними принципами грошово-кредитної політики (на 2008 рік – 4,85 грн/$ плюс-мінус 4%). А вже вранці в четвер, 18 вересня, тенденція значного зростання американської валюти спостерігалася в обмінних пунктах комерційних банків.

    Так, станом на 9.00 ранку долар купувався в середньому по 4.86 грн., а продавався – по 5.05 грн. Підвищилися також ціни покупки і продажу готівкового євро: 6.90 грн. і 7.25 грн., відповідно. Чому це сталося?

    Банкам США не вистачило коштів Федеральної резервної системи, які ФРС розміщала на аукціоні 11 серпня 2008 р. 64 банки подали заявки на $54,8 млрд., у той час як ФРС змогла запропонувати банкам тільки $25 млрд., пише BBC News.

    Ставка кредитів склала 2,754%. Крім того, ФРС продовжила термін, на який видаються кредити, з 28 до 84 днів, передає Associated Press.

    ФРС проводить аукціони з розміщення коштів із грудня 2007 р., щоб підтримати кредитні організації, яким не вистачає поточних коштів в умовах глобальної фінансової кризи. За все це час ФРС уже провела більше десятка аукціонів. У лютому поточного року стало відомо, що ФРС видала банкам у цілому близько $50 млрд. рамках нової програми, введеної для боротьби з наслідками кризи.

    Нагадаємо, криза ринку житла в США, що почалася в 2007 р., незабаром спричинила глобальну фінансову кризу. У зв’язку з ним банки всього світу змушені були списати більше $400 млрд. доларів, а збитки американської економіки, за оцінками МВФ, складуть трильйон доларів.

    2008 р. багато громадян, котрі традиційно тримають заощадження в іноземних валютах, зазнали подвійного розчарування. З одного боку, "майже конвертована" (на думку чиновників Нацбанку) вітчизняна грошова одиниця в одну мить "погасила" і долар (який іще недавно рвався до 5,10), і модні сьогодні євро, британський фунт та швейцарський франк... З іншого боку, навіть на ці воднораз знецінені заощадження співвітчизник може отримати значно менше товарів і послуг, ніж це було можливо всього півроку тому. Що поробиш, інфляція.

    Насправді весь останній час країна жила за дуже популістським сценарієм. В економічному управлінні відбувалися речі, з погляду теорії та практики, не просто неприпустимі, а й абсолютно "антиекономічні".

    Якщо людина веде нездоровий спосіб життя, полюбляє тютюнові вироби та міцні алкогольні напої, спочатку все може бути нормально й навіть досить весело, проте рано чи пізно все скінчиться дуже сумно.

    Так і економіка: спочатку роздача незароблених грошових задоволень, відірваних від реальних темпів зростання продуктивності праці, справляє стимулювальний ефект, породжує кредитний і споживчий бум. А потім температура підвищується, і приходить інфляція, яка з’їдає зароблене.

    Експерти МВФ визнали - за підсумками першого півріччя - інфляцію в Україні однією з найвищих у світі. А високопосадовці нашої країни запатентували нові методи боротьби з нею.

    Так, жорстка монетарна політика створила величезний гривнедефіцит, "без грошей" залишилися як фінансові установи, так і суб’єкти господарської діяльності, яких посадили на голодний кредитний пайок. В умовах, коли гривня стала "на вагу золота", дещо знизився ринковий курс долара та інших валют, чим, звісно, не втратили можливості скористатися як виправданням наступних ревальваційних дій.

    1. Внаслідок так званих "антиінфляційних" дій було штучно створено гривнедефіцит.

    2. Скорочення грошової маси тимчасово послабило ринкові курси всіх світових валют до гривні й послужило приводом для проведення нібито назрілої ревальвації гривні.

    3. Погіршилася кредитоспроможність фінансових установ, які й без того зазнавали серйозних проблем у зв’язку зі світовою фінансовою кризою. Найболючіше жорстка монетарна політика й подальші кредитні "утиски" вдарили по бізнесу. Результати "гасіння" ділової активності повною мірою дадуться взнаки до наступного року. Зниження темпів зростання стало практично неминучим.

    У результаті жертвами зниження вартості долара стали будівельні компанії, яким бракує коштів, щоб завершити роботи на об’єктах. Адже вартість квадратного метра на первинному ринку в доларовому вимірі різко підвищилася, відповідно, охочих прикупити квартири стало менше.

    Ще один сюрприз: нині багато підприємств, які виробляють будівельні матеріали (і які до цього часу невпинно нарощували виробничі потужності), вимушено гальмують випуск продукції. На деяких цегельних заводах у 2-2,5 разу впала реалізація. І це в розпал будівельного сезону! Причина проста: громадяни не бажають обмінювати знижений до рівня плінтуса долар та інші валюти на гривню й купувати будматеріали, які значно подорожчали внаслідок інфляції.

    Та ще наприкінці серпня 2008 р. експерти фінансового ринку країни заявили, що вже цієї осені долар може подорожчати до 4,9-5,0 грн. Якщо ж країна переживе політичні чи стихійні потрясіння, гривня може обвалитися до рівня 7,5 грн./$1. Утім, думка щодо обвалу гривні не є одностайною в середовищі фінансистів. Останні не виключають і зворотного процесу - коливання курсу гривня/долар в бік укріплення національної валюти до 4,0 грн./$1.

    За словами аналітика інформаційно-аналітичного центру «Форекс-клуб» О. Палія, до кінця поточного року укріплення долару досягне позначки $1,435 - 1,44 за євро при сьогоднішніх 1,49. На думку експерта, зміцнення американської валюти насамперед пов’язане з фінансовою нестабільністю на європейських та азійських ринках через недооцінку американської валюти європейськими фінансистами, які зробили ставку на її падіння.

    "Наразі можна спостерігати певну тенденцію до зміцнення курсу долара. І до кінця поточного року $1 коштуватиме близько 4,85 грн. Проте, у разі припинення зовнішніх інвестицій з якихось причин, з’являться передумови для обвалу гривні. Втім, НБУ не зацікавлений в цьому і наразі проводить відповідну монетарну політику", - заявив О. Палій.

    Банкіри ж не радять дослуховуватися до прогнозів щодо можливого обвалу курсу гривні та наголошують, що коливання курсу буде незначним. Як повідомив заступник голови правління банку «Контракт» П. Крапівін, зміцнення долару до рівня 5,5 грн./$1 не виключене, проте малоймовірне:

    «У вересні курс буде коливатися в діапазоні 4,55-4,65 гривень за долар. Великий врожай цього року буде впливати на інфляцію восени, збільшить приплив валюти на український валютний ринок. До кінця року долар навряд чи зміцниться вище рівня 4,9 грн./долар. Якщо станеться якась екстраординарна подія, на кшталт великої війни або державного перевороту, то курс може на які-небудь 2-3 дні злетіти і до 7,5 гривень за долар. Проте імовірність навіть такого короткочасного злету незначна. Мені бачиться, що в грудні за долар будуть давати 4,75-4,8 гривень»
    .

    Проте 18 вересня 2008 р. у Києві долар вже відвоював свої позиції: 4,85/5,0 сталп реальністю.

    За словами ж голови ГО «За прозорість фінансових ринків» Тараса Загородного, попри те, що наразі на валютному ринку превалюють ревальваційні тенденції, до кінця поточного року можливе повернення гривні до курсу 5,5 грн./$1: «Ревальвація невигідна експортерам. Зміна курсу навіть на 0,05 грн. уже збиткова, тож довго це не триватиме».

    З іншого боку, деякі експерти фінансового ринку наголошують на тому, що наразі курс долара щодо гривні завищений і за сприятливих обставин (гарний врожай, урегулювання ситуації з подорожчанням енергоресурсів, політична стабільність та ріст ВВП) курс долара з початку наступного року може впасти до 4,0 грн./$1.

    Але насправді йдеться про системний наступ повноцінного конвертованого долору. Бо він в Америці є. Питаєте звідки взявся, то придивіться чому рівень інвестицій в економіку України скорочується. Робити це треба з огляду на світові тенденції. А вони свідчать:

    Протягом червня американські інвестори вивели з пайових інвестиційних фондів (ПІФів, mutual funds) більше $600 млрд., що становить приблизно5% від їхнього загального обсягу. Такі дані містяться у звіті Investment Companу Institute (ICI).

    Найбільше в першому місяці літа постраждали фонди акцій - вони зменшилися на 7,9% до $5,8 трлн. На 5,1% скоротилися фонди змішаних інвестицій.

    Причина небажання американців інвестувати в ПІФи проста: за червень місцеві фондові індекси значно впали. Наприклад, індекс "блакитних фішок" Dow Jones упав за місяць на 10,2%, більш широкий S&P 500 - на 8,7%, а високотехнологічний Nasdaq - На 9,1%. Цікаво, що протягом травня американці, навпаки, воліли купувати частки в ПІФах.

    Інвестори виводять кошти не тільки з американських фондів. За підсумками червня відтік коштів з російських ПІФів склав 1,2 млрд. рубл. Ще більш значним виявився відтік у травні - майже 7,3 млрд. рубл. Останній раз за підсумками місяця вітчизняні ПІФи росли в січні 2008 р., це видно з даних Національної ліги керуючих.Отже з чого почали до того і приходимо.

    Світова економіка рятує долар, який йде з ПІФів усього світу на порятунок репутації рідної йому країни – США. І маючи дійову й оперативну гнучкість він немов славнозвісний птах Фенікс відроджується і дорожчає на очах, щоб попередити й наших банкірів – зневажливе ставлення до світової валюти може спрацювати проти наших рідненьких валютних спекулянтів і навіть вдарити по гривні і по рівню іноземних інвестицій.

    Рекомендуємо:

    Навіщо Mirax Group заморожує реалізацію перспективних проектів в Україні ? ( Mirax Group заморожує реалізацію перспективних проектів до стабілізації ситуації на фінансових ринках.)

    Фондова біржа ПФТС (Київ) – чому відбулося падіння українського бізнесу? (
    5 вересня 2008 р. українська фондова біржа змушена була закритися через критичне зниження вартості цінних паперів, що входять до складу «індексного кошика» ПФТС. )


    http://www.1zemelna.com.ua/
    Категорія: Новини України | Переглядів: 1323 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net