Четвер, 02.05.2024, 20:30
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 1
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5566
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Жовтень » 10 » Про пенсійне забезпечення ветеранів



    Про пенсійне забезпечення ветеранів
    18:01
    Законодавча база у сфері пенсійного забезпечення надзвичайно широка, вона охоплює різні категорії громадян в залежності від їх соціального чи професійного статусу.
    Але зараз, в 65-ту річницю визволення Полтавщини від фашистських загарбників, ми будемо говорити про пенсії ветеранів війни. З цієї нагоди ми зустрілися із заступником начальника управління Пенсійного фонду України в Кобеляцькому районі Ященко Валентиною Олексіївною.

    В яких же конкретно розмірах виплачуються надбавки до пенсій ветеранам війни?
    Всі надбавки ветеранам війни встановлені законодавством у відсотках до прожиткового мінімуму, який з 1 жовтня підвищується з 482 грн. до 498 грн., тобто на 16 грн.
    Інваліди війни згідно з Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” отримують надбавку в залежності від групи інвалідності. Її новий розмір з 1 жовтня ц.р. буде складати:
    – по І групі – 50% прожиткового мінімуму або 249 грн.;
    – по ІІ групі – 40% мінімуму або 199,20 грн.;
    – по ІІІ групі – 30% або 149,40 грн.
    Надбавка в учасників бойових дій складає 25 відсотків прожиткового мінімуму, що в грошовому еквіваленті становитиме 124,50 грн.
    Учасники війни, які нагороджені за працю у воєнні роки, отримують до своїх пенсій 15% прожиткового мінімуму або 74,70 грн., інші трудівники тилу – 10% або 49,60 грн.
    Що стосується членів сімей померлих воїнів, то в пенсійному плані вони поділені на дві категорії.
    Зокрема, подружжя загиблих військовослужбовців та інвалідів війни отримує надбавку в розмірі 25% мінімуму (124,50 грн.), а дружини померлих учасників бойових дій чи учасників війни, які були інвалідами з різних причин, – 10% або 49,60 грн.

    Чи існують ще якісь пенсійні програми для окремих категорій ветеранів війни?
    Так, додаткові пенсійні виплати передбачені для інвалідів війни та учасників бойових дій.
    Згідно із Законом України "Про поліпшення матеріального становища інвалідів війни" інваліди війни до своїх пенсій отримують допомогу, розмір якої складає: по І-й групі інвалідності – 70 грн., а по ІІ-й і ІІІ-й групах – 50 грн. Учасникам бойових дій така допомога виплачується в розмірі 40 грн. на місяць.
    Також постановою Кабінету Міністрів України від 03.05.2007р. № 684 (із наступними змінами) затверджено нові мінімальні розміри пенсійної виплати для інвалідів війни та учасників бойових дій.
    Незалежно від того, якою є основна пенсія у ветерана з надбавками, до виплати вона разом з адресною допомогою встановлюється не менше таких сум:
    – інвалідам війни І групи – 1200 грн.;
    – інвалідам війни ІІ групи – 1080 грн.;
    – інвалідам війни ІІІ групи – 960 грн.;
    – учасникам бойових дій – 840 грн.
    Понад вказані мінімальні величини нараховуються надбавки за особливі заслуги перед Україною згідно з наявними відзнаками ветерана, так як і передбачає діючий порядок.

    А в яких розмірах виплачуються надбавки за особливі заслуги перед Україною ветеранам війни?
    Конкретний розмір пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюється комісіями, які створені для цієї мети при Кабінеті Міністрів України та при обласній державній адміністрації.
    Наприклад, ветерани війни та воїни-інтернаціоналісти, які нагороджені в період бойових дій двома або трьома бойовими орденами, отримують надбавку в розмірі 35 відсотків прожиткового мінімуму, тобто по 174,30 грн. В такому ж розмірі виплачується і пенсія за особливі заслуги при нагородженні одним бойовим орденом та двома медалями "За відвагу" чи Ушакова.
    Ті хто, нагороджений під час війни одним бойовим орденом або двома зазначеними медалями, одержує надбавку на рівні 34% прожиткового мінімуму, тобто по 169,32 грн.
    За одну медаль "За відвагу" чи Ушакова, отриману в період бойових дій, передбачена виплата розміром 33% прожиткового мінімуму (164,33 грн.).
    Багатьох наших ветеранів було нагороджено вже після закінчення бойових дій. Тому надбавки за ордени, отримані в мирний час, виплачуються в дещо менших розмірах: від 30% до 32% прожиткового мінімуму – в залежності від кількості цих нагород.
    Багато ветеранів війни, які ще залишилися серед живих, мають похилий вік та тяжкий стан здоров'я. Зазвичай за такими людьми потрібний постійний сторонній догляд, що зумовлює додаткові матеріальні витрати.

    Чи передбачені для таких осіб додаткові виплати?
    Починаючи з 1 січня 2005 року набрав чинності Закон України "Про державну соціальну допомогу…", яким встановлені окремі виплати насамперед для інвалідів війни у зв'язку із здійсненням догляду за ними.
    Зокрема, якщо інвалід війни отримує основну пенсію за Законом України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", йому може бути призначена допомога на догляд.
    На даний час така допомога інвалідам війни І групи надається у розмірі 50% прожиткового мінімуму (249 грн.).
    Інвалідам війни ІІ і ІІІ груп призначення допомоги проводиться при умові, що вони є одинокими та за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду.
    Розмір допомоги складає по ІІ-й групі інвалідності – 40% прожиткового мінімуму (124,50 грн.), а по ІІІ-й – 15% або 74,70 грн.
    Інші категорії ветеранів війни можуть скористатися правом на надбавку на догляд за постановою Кабінету Міністрів України від 16.07.2008р. № 657.

    Яким є механізм призначення і розмір такої надбавки?
    Ця виплата нараховується за особистими зверненнями ветеранів до територіальних управлінь Пенсійного фонду. На надбавку мають право наступні категорії громадян:
    – інваліди І групи,
    – одинокі інваліди ІІ групи, які потребують постійного стороннього догляду або досягли пенсійного віку (до заяви додається довідка з житлових органів про склад сім'ї та при необхідності – висновок лікарської комісії про потребу в сторонньому догляді);
    – одинокі інваліди ІІІ групи, які досягли пенсійного віку (до заяви додається довідка з житлових органів про склад сім'ї);
    – одинокі пенсіонери за віком або за вислугу років з числа пенсіонерів силових структур, які не мають інвалідності, але за висновком лікарської комісії потребують стороннього догляду (до заяви додається довідка з житлових органів про склад сім'ї та висновок лікарської комісії про потребу в сторонньому догляді).
    Надбавка на догляд виплачується в однаковому розмірі – 50 грн. – для всіх вищеперелічених категорій.
    Дехто з ветеранів у свій час необґрунтовано зазнав політичних репресій, багато членів сімей репресованих громадян було примусово переселено.
    Чи передбачені окремі виплати для таких категорій?
    Громадяни, які необґрунтовано зазнали політичних репресій і згодом були реабілітовані, а також члени їх сімей, яких було примусово переселено, отримують до своїх пенсій окремі надбавки.
    Починаючи з 1 вересня ц.р. ці надбавки суттєво підвищилися – відповідно з 9,96 грн. до 54,40 грн. для репресованих та з 4,98 грн. до 43,52 грн. для членів їх сімей.

    Багато пенсіонерів відносяться до такої категорії як діти війни. Які виплати проводяться цим пенсіонерам?
    Для дітей війни надбавки встановлені Законом України "Про соціальний захист дітей війни" та згідно з бюджетним законодавством.
    Починаючи з 1 січня ц.р. такі виплати здійснюються у повному обсязі всім дітям війни, які перебувають на обліку в нашому управлінні.
    Розмір надбавки складає 10 відсотків прожиткового мінімуму, який впродовж 2008 року підвищувався три рази, і з 1 жовтня ц.р. становить 49,60 грн.

    Які подальші перспективи підвищення пенсій Ви можете ще назвати?
    Подальші зміни в пенсійній сфері випливають із Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік…" і відбудуться вони вже з 1 жовтня ц.р.
    Органами Пенсійного фонду вже проведені перерахунки трудових пенсій за Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в зв'язку із збільшенням величини оцінки стажу.
    Нагадаю, що з 1 січня ц.р. вартість стажу при обчисленні пенсії була підвищена з 1% до 1,2%, а з 1 жовтня вона досяг-не 1,35%.
    Наприклад, якщо раніше при стажі 37 років під час призначення пенсії брався коефіцієнт 0,37 (по 1% за кожен рік), то з січня він складав вже 37 х 1,2% = 0,444, а з жовтня буде становити: 37 х 1,35% = 0,4995.
    Іншими словами, якщо до грудня минулого року пенсія складала трохи більше третини заробітку, то до кінця цього року вона дійде до половини.
    Кабінетом Міністрів України вже підготовлено проект Державного бюджету на наступний 2009 рік, який подано до Верховної Ради. Що нового слід очікувати нашим пенсіонерам виходячи з тих пенсійних норм, які пропонується за-твердити Парламенту?
    Суттєві зміни в пенсійному законодавстві будуть вноситися шляхом прийняття інших доповнень. А сам проект дер-жбюджету передбачає подальше щоквартальне зростання прожиткового мінімуму, який є базою для багатьох пенсійних виплат.
    Зокрема, передбачається, що вже з 1 січня 2009р. ця величина підвищиться на 70 грн. і буде складати 568 грн., з 1 квітня – 574 грн., з 1 липня – 576 грн. і з 1 жовтня – 596 грн.

    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 1927 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net