Четвер, 02.05.2024, 22:09
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 1
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5566
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Жовтень » 16 » Андрій Река: «Якщо в 6 ранку мене немає на роботі, значить я помер»



    Андрій Река: «Якщо в 6 ранку мене немає на роботі, значить я помер»
    17:19
    Новосанжарський селищний голова розпочинає свій робочий день вдосвіта, коли більшість його земляків ще сплять. А відпочиває і набирається енергії на стадіоні, катаючись на роликових ковзанах.
    Андрію Реці невдовзі виповниться 55 років. Але енергії та життєвого завзяття в цього чоловіка вистачить на кількох сімнадцятирічних. Народився Андрій Олександрович 1 грудня 1953 року в селі Стовбина Долина, що поряд з Новими Санжарами. Працював у колгоспі, служив в армії. А закінчивши у 1979 році Полтавський сільськогосподарський інститут, розпочав свою керівну чиновницьку кар’єру. Вона склалася досить успішно. Інструктор обкому партії, з 1996 по 2002 – голова Новосанжарської РДА, з 2003 по 2006 – начальник обласної держрибінспекції. А в 2006-му Река впевнено переміг на виборах новосанжарського селищного голови. Очоливши орган місцевого самоврядування, встиг за 2 роки зробити для рідного селища стільки, скільки деякі його попередники не встигали за десятиліття. І планує балотуватися на посаду селищного голови й на наступних виборах. Говорить: «Мені тут найкомфортніше. У мене немає начальства з його інколи незрозумілими забаганками. А відчитуюсь я лише перед людьми, перед своїми земляками».
    Новосанжарський селищний голова не боїться і не соромиться говорити слово «моє». Моє селище, мої люди, мої депутати, мій стадіон – такі словосполучення є типовими для лексикону Андрія Реки. «А що в цьому поганого? – запитує він. – Так, це моє селище, мої люди. Якщо я говорю моє, це означає, що воно для мене рідне, я несу за все це відповідальність. Невже хтось думає, що про «чуже», «сусідське» керівник, господар дбатиме краще?»
    Андрія Реку у понеділок 13 жовтня ми зустріли ввечері на місцевому стадіоні. Він разом з депутатом селищної ради Романом Біжичем, місцевим підприємцем Олександром Кобою та школярками Анею та Еллою накручували кола по біговій доріжці стадіону. Їздячи на роликах, селищний голова встигав ще й розпорядження якісь по телефону давати.
    - Сьогодні нас мало, - зупиняється, щоб перевести дух, Река. - Це влітку я катаюсь у цілому гурті гарних дівчат. Та вони студентки, і вже поїхали на навчання».
    На ролики керівник новосанжарського самоврядування став у 2007 році. Спочатку було дуже важко. Але думок, щоб покинути це заняття, у впертого Реки навіть не виникало.
    - Я собі сказав: Або навчусь їздити на роликах, або на мені вже можна ставити хрест, - розповідає Андрій Олександрович. І продовжує: - Чому саме ролики? На них їздити найважче. Тут потрібна надзвичайна координація рухів. І Боже збав якийсь алкоголь. П’ятдесят грамів вина вип’єш - і на роликах вже не поїдеш. А на всьому іншому – ковзанах, лижах, конях, машині я давно їздити вмію. Потрібно буде - і на літаку полечу».
    Фантастична життєва енергія новосанжарського посадовця вражає і викликає подив та заздрість і у його друзів, і у ворогів. За день він встигає по кілька разів об’їздити селище, зустрітися із сотнями людей, вирішити десятки проблем. Напевне, немає такого куточка в Нових Санжарах, де б протягом доби не бачили чорну «Шкоду Суперб» селищного голови. І, напевне, лише такий автомобіль може витримати шалений ритм життя свого господаря.
    «Четвірка», яка належить раді, вже давно «лягла». А що тут дивного?, - розмірковує Река. – Мене ж на посаду не вироком суду призначили, мене люди вибрали. І вони повинні бачити мене щодня, щогодини. Якщо колись в 6 ранку мене не буде на роботі, значить я вмер».
    У «Шкоді» на місці поряд із пасажирським сидінням лежить набір садово-городніх інструментів, маленька пилка, ножиці для обрізування гілок, одноразові рукавички. «А вони в мене щодня в машині, - помічає зацікавлений погляд посадовець. – Є вільна хвилина, зупинився і обрізав сухі гілочки. Дерев же ми в Санжарах посадили ого-го!»
    За словами Андрія Реки, лише в ботанічному заказнику «Вовчі гори» 10 тисяч кущів бузку. Також за два роки, доки Река управляє Новими Санжарами, в селищі і сусідніх населених пунктах облаштовані 10 місць відпочинку, збудовані каплиця Віри, Надії, Любові і матері їх Софії, альтанки Святої Покрови, Міст закоханих. А плани ще грандіозніші.
    Вже в цьому році в Нових Санжарах повинен з’явитися по-європейському комфортний комунальний туалет. Він буде теплим, обладнаним сучасною сантехнікою, з душовими кабінками. І безкоштовним. «Як це, брати гроші з людей за туалет? – дивується селищний голова. – У них в селах і так все забрали. А тут ще й в райцентрі гроші за туалет здеруть. І люди ж скажуть: «Река зідрав».
    Та не спорудження комунального туалету за задумом Андрія Олександровича повинне стати головною подією року, що минає. Він планує поставити в центрі селища унікальний пам’ятник. Такого, за його словами, немає ніде у світі. Це пам’ятник селянській праці. Головним елементом архітектурної композиції стануть три руки, які триматимуть молоток, граблі, вила, сапу, косу та інший сільськогосподарський інструмент. Навколо центру композиції встановлять кованих з металу козенят, ягнят, поросят, домашню птицю. «Три руки – це моя «фішка», - розповідає Река. – Всі ж ми знаємо, що в «гарячу» пору селянам буквально не вистачає рук, щоб всю роботу переробити. От я й придумав такий символ».
    Що вражає в Нових Санжарах всіх без винятку гостей селища, так це нетипова для України чистота на вулицях селища. А ще вазони з живими квітами, котрі і вдень, і вночі стоять на вході в селищну раду. І ніхто не краде квіти, не нівечить лавочок, не розбирає на металобрухт металеві пам’ятники. Сусідні Кобеляки буквально стогнуть від вандалізму, а в Санжарах – порядок. «А що тут дивуватися, - ділиться секретом успіху селищний голова. – Просто потрібно більше з людьми працювати, роз’яснювати, переконувати, що краса робиться для них. А ще потрібно навести порядок в роботі «генделиків». У мене в Санжарах знають – не закриються після 23.00, то пивом і горілкою вже не торгуватимуть. А з листопада закриватимуться в 22 години. Нічого молоді по вулицях вночі «беятися».
    За словами Андрія Реки, для наведення порядку і чистоти, будівництва нових комунальних об’єктів і грошей великих не потрібно. «Ліхтарі для освітлення стадіону я взагалі за пляшку виміняв, – сміється. Потім знову напівжартома продовжує: «У мене так – створюєш бізнес, будуєш об’єкт – і Санжарам щось збудуй. І будують. Я оті 20 відсотків від вартості об’єкта, які бізнесмени віддають населеному пункту, по своїх карманах не розтикую. У мене й так все є».
    Дійсно, в нього є все. Є дружина Лідія, з котрою у 1972 році одружився раз і назавжди. Є троє самостійних і успішних дітей. Син Роман і донька Жанна працюють у бізнес-структурах в Полтаві, Володимир – очолює райвідділ міліції у Севастополі. Є й троє внуків. Вистачає й матеріального. А енергії ще повно. От і їздить Андрій Река на роликах та розбудовує рідні Нові Санжари.

    Ігор ФІЛОНЕНКО
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 906 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net