Пятниця, 03.05.2024, 04:32
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5568
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Жовтень » 22 » О. Чепурний: „Найбільшу суму дотацій отримують Гадяцький, Глобинський та Кобеляцький райони”



    О. Чепурний: „Найбільшу суму дотацій отримують Гадяцький, Глобинський та Кобеляцький райони”
    11:50
    15 жовтня начальник Головного управління Державного казначейства України в Полтавській області Олег Вікторович Чепурний відповів на запитання читачів під час online-відео-конференції на тему: "Місце та роль Державного казначейства України у системі органів виконавчої влади". Текст спілкування наводимо нижче: Чи може Україна відвернути від себе фінансову кризу, що триває у світі? - Повністю її відвернути не можна, бо вона нас уже торкнулась. Підтвердженням цього є видача розпорядчих документів НБУ щодо особливих умов роботи банківської системи.

    ...Стосовно пом’якшення дії цієї кризи, то я не фахівець із цього питання. Кризовими явищами у фінансовій системі займається Міністерство фінансів та Нацбанк.
    Скажіть, будь ласка, скільки працівників працює усього в Держказначействі по всій області?
    По всій області у нас працює близько 650 працівників. 
    Який на сьогодні є внутрішній і зовнішній борг держави і регіону зокрема?
    Облік внутрішнього та зовнішнього боргу держави в цілому веде ДКУ. Станом на 01.10.08 р. зовнішній борг України становить 51,7 млрд. грн., внутрішній борг – 17,0 млрд. грн. Щодо боргу регіону, то наразі область немає зовнішнього боргу, внутрішній складає – 8 млн. грн. (сюди входить сума облігацій, емітована Комсомольською міською радою).
     
    Чи відчуває Державне казначейство на собі кризу, від якої потерпає українська банківська система? Чи не введені для казначейства якісь обмеження на цей період?
    До сьогодні ми не отримували ніяких обмежень стосовно витрачання бюджетних коштів. Фінансування усіх програм іде у відповідності до плану. З метою зменшення ризиків втрати бюджетних коштів через банківську систему, ми працюємо по безризиковій схемі.
     
    Яка у вас середня зарплата, чи є текучість кадрів? Мій знайомий від вас пішов, бо отримував менше тисячі на місяць. Чи відбулося підвищення для звичайного спеціаліста-держслужбовця і на скільки?
    Підвищення у нас відбувається відповідно до постанови Уряду та підвищень у бюджетній сфері. Дійсно, заробітна плата в органах казначейства дещо нижча, ніж в інших установах, підпорядкованих Міністерству фінансів. Сьогодні середня заробітна плата спеціаліста складає 1200 грн. Стосовно плинності кадрів, то з одного боку - це погано, з іншого - звільняються тимчасові робочі місця у випадках, коли працівниці йдуть у відпустки по догляду за дітьми.
     
    Хто контролює процес перерахування коштів у разі допущення помилок? Чи бувають у вашій роботі збої - технічні чи у комп’ютерному забезпеченні?
    Щодо збоїв у роботі, варто зауважити, що наразі не існує систем із 100% надійністю. Звісно, збої бувають від банального відключення електроенергії до збоїв у комп’ютерних системах. Нами постійно вживаються заходи щодо удосконалення роботи систем з метою недопущення неполадок у них, адже від роботи ДКУ у значній мірі залежить добробут громадян. На сьогодні організація забезпечується електроенергією за І категорією, що значно покращило нашу роботу.
    Щодо перерахування коштів, то у разі виникнення помилок допущених розпорядниками коштів – перерахування не здійснюється до їх усунення. Однак процедури попереднього контролю не дозволяють виявити всіх помилок та порушень. Тому розпорядники коштів підлягають періодичному послідуючому контролю, який здійснюється органами КРУ та правоохоронними органами.
     
    На які сфери в області витрачається найбільше грошей? А які є найприбутковішими? Якщо можна, з конкретними цифрами та прикладами.
    Стосовно коштів місцевих бюджетів, то найбільше витрачається на утримання закладів освіти та закладів охорони здоров’я. З Державного бюджету найбільша сума витрачається на фінансування органів державної влади та закладів освіти.
     
    Розкажіть про специфіку і ритм вашої роботи. Зокрема від чого залежить вчасність спрямування державних коштів за призначенням?
    Специфіка нашої роботи полягає в обов’язковому попередньому контролі законності витрачання бюджетних коштів. Тому вчасність і швидкість спрямування коштів залежить від розпорядника коштів. У разі правильного оформлення документів розпорядником, що підтверджують цільове спрямування бюджетних коштів, платежі здійснюються протягом 2-3-х годин з моменту подання платіжного доручення.
     
    Як ефективно казначейство керує наявними коштами Державного бюджету та коштами державних позабюджетних фондів? Наведіть, будь ласка, конкретні цифри по області щодо обліку виконання Держбюджету за доходами і видатками?
    На рахунках ДКУ дійсно постійно існують значні залишки коштів. Однак їх використання жорстко регламентується законодавством, через що можливості управління ними дещо обмежені. Із усіх можливих варіантів управління коштами найбільш значними є надання безвідсоткових позичок місцевим бюджетам та позичок на покриття тимчасових касових розривів Пенсійного фонду. Щодо виконання Державного бюджету, то станом на 1 жовтня проведено видатків на 2 млрд. 909 млн. грн. із з планових 4,1 млрд. грн.; видатків місцевого бюджету здійснено у сумі 2,9 млрд. грн., із. запланованих 3,9 млрд. грн. По доходах: до Державного бюджету надійшло – 4,2 млрд. грн., що становить 103%., до місцевого бюджету – 1,3 млрд. грн., що становить 107%.
     
    Ваше місце - це "переганяти" купу грошей?
    Місце органів казначейства визначено ст. 48 Бюджетного кодексу. До наших функцій належить: Бухгалтерський облік та складання звітності про виконання державного та місцевого бюджетів. Наприклад, у нашій області ми ведемо облік, складаємо звітність та надаємо її для прийняття управлінських рішень 535 місцевим бюджетам (сільські, районні, міські, обласна рада). А також - контроль повноважень учасників бюджетного процесу при зарахуванні надходжень та здійснення платежів. Наприклад, у поточному році в результаті попереднього контролю по області виявлено 11 770 порушень, на суму 209 млн. грн. Розрахунково-касове обслуговування 2 300 розпорядників та одержувачів коштів бюджетів усіх рівнів. Здійснення операцій з коштами бюджетів – розміщення тимчасово вільних коштів, надання позичок тощо. Щодо «переганання» купи грошей, то, слід зазначити, що державні фінанси є потужним інструментом регулювання фінансової системи усієї країни, тому такий спрощений підхід до цього питання неприпустимий.
     
    Яка різниця між сумою, яку область отримує, і тією, яку направляє у держбюджет?
    Станом на 10 жовтня від області до державного бюджету надійшло 4 млрд. 220 млн. грн. Кошти, які надходять із державного бюджету - це субвенції та державні програми в сумі близько 1,5 млрд. грн. Із державного бюджету відраховуємо дотацій місцевих бюджетам 766 млн. грн., а також кошти на утримання бюджетних установ плановий обсяг на цей рік складає близько 3,5 млрд.
     
    Не секрет, що Кременчук багатший від Полтави, але більше віддає, ніж отримує! Можете навести конкретні цифри, скільки державних коштів йде у Полтаву, скільки в Кременчук? І навпаки, скільки податків виходить від промислового гіганта, а скільки з обласного центру?
    Наразі немає даних по моніторингу у розрізі міст. Але це, напевно, стосується вилучення коштів, як з м. Кременчука, так і з м. Полтави до Державного бюджету. Таке вилучення обумовлюється бюджетним кодексом. Тобто є механізми вилучення, але це - прерогатива фінансистів при формуванні бюджетів, вони визначають вилучення. Скажімо, це пов’язано і з тим, що сума доходів на одного жителя м. Кременчук або Полтави перевищує суму доходів на одного жителя по області. Із метою вирівнювання і надання усіх бюджетних послуг у цілому по регіону проводиться таке вилучення.
     
    Як загалом складається держбюджет для регіону? Наскільки він на сьогодні зацентралізований? На Вашу думку, чи не доречніше, коли він буде формуватися знизу догори?
    Видатки для регіону передбачаються Законом про Державний бюджет України. Формується він Мінфіном на підставі розрахункових показників по доходах регіону та фінансової забезпеченості обов’язкових послуг, які повинна надавати держава. Однак, це також питання фінансового управління.
     
    Як Ви вважаєте, чи стабілізується курс долара і в яку сторону?
    Я не компетентний у цьому питанні. Це більше стосується сфери роботи національного банку.
     
    Скільки грошей закладено з Державного бюджету у резервному та спеціальному фондах? На що витрачаються кошти цього року? ДЯКУЮ!
    Резервний фонд регіону формується не з Державного бюджету, а на підставі рішень сесій відповідних місцевих рад. (Доповнення про вилучення із бюджету м. Полтави було станом на 10.10 до держбюджету 31 млн. грн., а з м. Кременчук - 22 млн. ). У поточному році до спеціального фонду місцевих бюджетів регіону надійшло 246 млн. грн. станом на 10.10.
     
    Які райони області є найбільш дотаційними?
    Найбільшу суму дотацій отримують Гадяцький, Глобинський та Кобеляцький райони, (36 млн., 34 млн. і 36 млн. відповідно).
     
    Чи перевищують доходи місцевих бюджетів Полтавщини середній по Україні показник? Наведіть, будь ласка, цифри у відсотках, для порівняння.
    Ми не проводимо моніторинг доходів по інших регіонах, тому не маємо такої інформації.
     
    Не секрет, що процеси міжрегіонального перерозподілу державних доходів не призводять до достатнього вирівнювання як витрат місцевих бюджетів у розрахунку на душу населення, так і рівня забезпечення жителів різних регіонів суспільними благами та послугами. Що зроблено в останні роки, щоб змінити цей підхід до формування місцевих бюджетів?
    Знову це питання не моєї компетенції, оскільки пропозиції щодо внесення змін до Законодавчих актів щодо формування бюджетів від республіканського до сільського вносять відповідні фінансові органи.
     
    Наскільки міста розрахувалися перед перевізниками за перевезення пасажирів пільгових категорій, пенсіонерів і наскільки заборгували по соціальному захисту чорнобильцям?
    План січня - жовтня субвенції на надання пільг, в тому числі за пільговий проїзд, складає 33 млн. 700 тис грн. Профінансовано 30 млн. грн. Ці кошти повністю використані. Стосовно заборгованості по конкретному місту або конкретному перевізнику, то такими даними володіють управління соцзахисту населення у кожному районі.
     
    Скільки в обласному Казначействі начальників різних рангів?
    В обласному апараті у нас працює 160 особа, із них начальників різних рангів приблизно 23 людини.
     
    Чи можна дізнатися, які зараз справи із  розрахунками за енергоносії для тих же військових частин на Полтавщині?
    Енергоносії для військових частин, як і для всіх бюджетних установ, станом на сьогодні фінансуються у відповідності до затверджених планів асигнувань.
     
    Ми знаємо, що існує заборгованість по субсидіях перед учасниками ліквідації на ЧАЕС. Зокрема до Кременчука так і не надійшло 3 мільйони гривень на реконструкцію котельні у кварталі №176. Чи обіцяють виправити ситуацію?
    Стосовно котельні у кварталі №176, то не можу надати інформацію, оскільки головним розпорядником коштів цієї субвенції є управління ЖКГ Полтавської ОДА. Однак в цілому по цій субвенції при річному плані 20 млн. грн. надійшло 11,4 млн., з них використано 10 млн. Крім того, оскільки аналітичний облік заборгованості по "чорнобильських" виплатах здійснює Управління праці та соцзахисту населення ОДА, то я не володію інформацією про неї.
     
    А що грошей дітям війни і не буде?
    Усі видатки бюджету плануються у Законі про державний бюджет України. Тому, у разі їх планування та надходження таких коштів у регіон, нами будуть здійснені виплати у відповідності до встановлених порядків.
     
    Ще скажіть, будь ласка, про введення тарифної сітки з 1 жовтня для бюджетників. На місцях для цього немає коштів. Чи надійдуть вони зі столиці ?
    Для запровадження єдиної тарифної сітки передбачено дотації для області у розмірі 27,5 млн. грн. Станом на сьогодні вона повністю отримана. Касові видатки здійснені на суму 11, 5 млн. грн. Залишок складає 16 млн. Цей залишок буде використаний до кінця цього року. Сума цієї дотації включена у загальну суму дотації, які отримують місцеві бюджети.
     
    Є також запитання щодо оплати енергоносіїв бюджетними установами. Чи отримує область на це субсидії і чи не виявиться так, що обласна рада буде мати борги перед енергетиками?
    Обласний бюджет для розрахунків за енергоносії якихось спеціальних субсидій не отримав. Відповідно до чинного законодавства, при формуванні місцевих бюджетів, в першу чергу, передбачаються видатки в повній мірі на оплату праці та оплату енергоносіїв. Тому, при наявності достатнього фінансового ресурсу, у регіоні така ситуація неможлива.
     
    Таке питання: чи багато коштів доведеться повернути як невикористані до держбюджету? Зокрема, йдеться про капітальне будівництво, яке не встигнуть зробити за урядовими та місцевими програмами?
    Наприклад, у минулому році від регіону було повернуто невикористаних лише 600 тис. грн. Це друга і найменша сума по Україні. Досвід роботи показує, що розпорядники коштів підходять досить професійно до виконання своїх обов’язків і кошти субвенцій використовуються повною мірою.
     
    Розкажіть, будь-ласка, за субсидії для придбання нового електротранспорту. Чи багато цих коштів залишиться невикористаними у Полтаві та Кременчуці?
    Станом на сьогодні із отриманих 515 тис. вказаних коштів залишок складає 158 тис. грн. З урахуванням суми, яка надійде (490 тис. ), та значного часу до завершення бюджетного року, думаю, що ці кошти будуть використані повністю.
     
    Розкажіть про свою сім’ю. Який ВУЗ ви закінчили?
    У 1993 році закінчив Полтавський сільськогосподарський інститут за спеціальністю "механізація сільського господарства". А в 1997 році - магістратуру Київського національного економічного університету за спеціальністю "облік і аудит". Про сім’ю: маю класичну українську родину.
     
    Страви якої кухні ви любите? Які саме?
    Українську кухню, борщ.
     
    Дякую Вам за відповіді!
    Дуже дякую.
    Дякую і Вам, на все добре!

    http://www.regionnews.poltava.ua

    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 1156 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net