У заморожених котлетах м’ясо є – аж до 83%! Такі
результати незалежного тестування напівфабрикатів – розповіли
журналістам під час семінару у рамках проекту “Спільнота споживачів та
громадські об’єднання”.
Що їмо?
Про результати досліджень заморожених котлет розповів президент
науково-дослідного центру Незалежних Споживчих Експертиз “Тест”
Валентин Безруков.
“Фахівці перевірили 7 видів котлет різних виробників”, – сказав він.
М’ясо було в усіх котлетах! Інша річ, що у різних фірм кількість “основого котлетного продукту” суттєво відрізняється.
Найбільше м’яса – у протестованих зразках напівфабрикатів “Легко” (83%). Плюс – 15% сої та 2% цибулі.
Ще один м’ясний рекордсмен – котлети “Домашняя сказка” російського виробництва (82% м’ясопродукту, до 18% сої).
Більше-менш м’ясні вироби – у напівфабрикатів “Левада” (75%), “Оса” (75%), “Український бекон” (77%).
І зовсім погані справи – в котлетах “Економька” (40% м’яса, до 45% –
соя) та “Ай-да-сыт” (російського виробництва) – 13% м’яса, хліба 60%,
сої близько 17%.
Якою має бути котлета?
Купуючи котлети, подивіться на них уважно – радять спеціалісти. Зовні
напівфабрикат має бути правильної форми, мати рівномірний шар
панірування. Без нього під час смаження котлета втратить сік. Поверхня
напівфабриката повинна бути без розривів і тріщин – вони “видають”, що
котлету не раз розморожували. А це неприпустимо!
Яка на смак та консистенцію котлета – знають усі. Експерти лише додали,
що у напівфабрикатів із яловичини неприпустимий присмак курячого
“кубика”. У такому разі будьте впевнені – м’ясо підмінене на більш
дешеве пташине.
До речі, “відмінної” оцінки за органолептичні показники експерти не
поставили жодним із протестованих котлет. То смак їм видався прісним,
то запах не той.
Тому, яка б гарна не була заморожена котлетка – домашня все одно краща – кажуть фахівці!
Скільки замороженого ми їмо?
За останні 20 років харчування середнього українця значно змінилося. За
даними статистики, ми стали споживати м’яса та м’ясопродуктів на 39%
менше (порівнювали 2006 рік з 1990-м), молока – на 37% менше. Натомість
у нашому раціоні стало більше овочів (на 23,6%) та олії (плюс 17%).
Причини цього банальні – у людей не вистачало грошей навіть на харчі.
Найгірше українці харчувалися з 1990-го по 2001 роки. Потім ситуація
дещо налагодилася – ми стали менше їсти хлібопродуктів, більше – м’яса,
молока, яєць.
Зросла і кількість заморожених напівфабрикатів у нашому раціоні.
Найбільше українці полюбляють заморожені пельмені (45% всіх
напівфабрикатів), дещо менше – вареники (25%), ще менше – рублені
м’ясні напівфабрикати (14%).
Найбільш стрімко на сьогодні розвивається ринок заморожених овочів та
фруктів. Поки що українці у середньому споживають 3-4 кг такої
продукції на рік, але є куди прагнути – європейці їдять до 20кг!
Ми живемо у час, коли їжу створює хімія – завдяки численним харчовим
добавкам можна створити все що завгодно. Тому головний девіз
сьогоднішнього дня “Якість – це натуральна сировина плюс суворий
контроль виробництва!” – кажуть експерти з якості.
А ми, споживачі, поки що маємо вибір: крутити котлету самому чи довіритися виробнику.