Четвер, 02.05.2024, 01:21
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 0
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5565
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Жовтень » 24 » Фінансова криза у Кобеляках: без паніки!



    Фінансова криза у Кобеляках: без паніки!
    11:20
    Люди масово скуповують у банках іноземну валюту, вкладають кошти у нерухомість, меблі, золото, сваряться з працівниками банківських установ, вимагаючи повернути вкладені гроші достроково, і задаються питанням: «Що робити далі?»

    19 вересня Комісія по естетиці Міжнародного фінансового банку визнала гривню найкрасивішою валютою світу, а буквально через два тижні після цієї події її курс різко впав. На комісію, крім зовнішньої краси української купюри, вплинув той факт, що світова криза майже не впливала на гривню. Та, на жаль, компліменти роздавати було зарано.
    Ряд подій призвів до паніки відносно варіацій курсу іноземної валюти, обмежень по перерахуванню коштів, видачі кредитів, зняттю депозитів.  Деякі кобелячани, які тримають капітал у банківських установах, звісно, також запанікували.
    Роз’яснити, яка ситуація склалася у банківській системі, і чи варто клієнтам нині бігти до банку та вимагати достроково повернення депозитів, взялися експерти.

    Керуючий Кобеляцьким відділенням акціонерного банку «Полтава-банк» Олександр Телятник:
    – Світова криза розпочалася більше року тому. У банках Сполучених Штатів Америки було взято велику кількість кредитів, а потім їх не повертали, що призвело до іпотечної кризи. У зв’язку з цим американці почали забирати свої капітали з інших країн, в тому числі і з Європи. А європейські країни в свою чергу, щоб врятувати власне положення, почали забирати кошти з Росії та України. В Україні криза зачепила ті банки, які мали іноземний капітал. Саме ці події частково похитнули банківську систему, тому деякі банки дійсно мають кризову ситуацію, але не настільки, щоб перейматись їх вкладникам. Якщо ж клієнти банків, переполошившись, почнуть різко забирати кошти, то тоді і справді може виникнути загроза втрати ліквідності банку. Для того, щоб призупинити цей процес, була видана постанова Нацбанку від 13 жовтня, в якій було фактично заборонено банкам України видавати кредити та достроково знімати кошти по вкладах. Ця заборона діятиме певний час, і хоч було введено багато обмежень, проте з кожним днем їх кількість зменшується. На сьогодні у банку «Полтава-банк» всі платежі проходять день у день, кредити видаються в межах тих залишків, які є. Якщо закінчується термін і підходить час виплати процентів, то ці депозити громадянам повертаються, заробітна плата виплачується.
    Звертаючись до клієнтів нашого банку, зауважу, що «Полтава-банк» є регіональним банком, всі кошти знаходяться в межах області. Це означає, що банк не має іноземного капіталу, а отже кошти іноземні вкладники не заберуть, і загрози погіршення ліквідності «Полтава-банку» немає.
    Відносно паніки людей, які бажають розірвати договір по депозитах достроково, то вони мають на це право. Якщо забажає клієнт, він може звернутися до суду і поверне свої кошти. Однак це не вихід з положення, адже вкладники в цьому випадку будуть у програші. Якщо клієнти розривають договір, вони втрачають суму процентів. Гадаю, варто просто почекати. Протягом місяця ситуація зміниться, заборони знімуть, і все буде гаразд. Також припускаємо, що невдовзі будуть прийняті рішення про згоду на дострокове розірвання договорів по депозитах у зв’язку з надзвичайними умовами громадян, наприклад, смертю близьких та ін.
    Курс долара, на мій погляд, зріс за рахунок політичних подій. У нас по долару великих черг немає. Громадяни запитують, а ми все, що маємо у цій валюті, – продаємо. Для порівняння згадаємо 2004 рік: під час виборів курс сягав 6 грн. за один долар, а через 2-3 місяці він знизився до 4,90 грн.  А отже ті люди, які внаслідок ажіотажу масово скупляли долари, – програли.

    Керуючий Кобеляцьким відділенням № 621 АКІБ  «УкрСиббанк» Геннадій Шевченко:
    – За всю банківську систему я говорити не можу, можу лише процитувати лист, який надійшов до нас від голови правління Олександра Одарича: «Останнім часом імідж банківської системи серйозно похитнувся. Фінансові труднощі деяких банків, зокрема ріст курсу долара, рейдерські інформаційні атаки викликали паніку в суспільстві. (Як виникла паніка у «Промінвестбанку»? Пройшов ряд публікацій у друкованих виданнях, що є проблеми у банку, депозити можуть втратитись та ін. Як результат, народ побіг у цей банк забирати свої вклади.). Однак невизначеність, що панує на ринку, турбує всіх, і до нас, як до одного з банків, будуть звертатись клієнти, родичі, друзі та знайомі з питаннями про стан нашого банку і перспективи співпраці. (В даному випадку до мене звернулись ви.) Існує хибна думка, що надійний банк - це банк, в який люди масово несуть свої кошти. Насправді головне свідчення надійності - це рейтинг міжнародних незалежних агентств. (Наш банк є частиною банку «BNP Paribas», який входить до 6 найнадійніших банків світу). Банк стабільно працює і розвивається стабільними темпами»
     У нас ніякої паніки немає і навіть натяків на неї. Єдине, що в перший день виходу постанови Нацбанку прибігла одна вкладниця і побажала розірвати договір достроково. Для тих, хто побоюється вкладати гроші на строковий депозит, ми пропонуємо таку послугу, як депозит «Активні гроші», який не підпадає під постанову Нацбанку. Обмежень у кредитуванні банк не має. Призупинена видача кредитів лише в іноземній валюті.
    На мою особисту думку криза частково торкнеться всіх, але найбільше - малих банків з невисоким рівнем ресурсів. Я впевнений, що на нашому банку зі світовим ім’ям криза ніяк не позначиться.

    Провідний економіст сектору обслуговування індивідуального бізнесу відділення № 22 Полтавського регіонального управління банку «Фінанси і кредит» Ірина Крупа:
    – Насамперед ні в якому разі не потрібно нервувати в даній ситуації, потрібно зберігати спокій. Для нас постанова Нацбанку є першим документом, і порушити її ми не можемо.
    Всі без виключення банки на даний момент намагаються зберегти стабільність. Тому вони дають дуже хороші відсотки по депозитах. Коли ситуація стабілізується, таких високих відсотків  уже не буде. Зараз є можливість для клієнтів навіть заробити. Ми маємо таких клієнтів, які сьогодні вкладають гроші. Їх не багато, але вони є. А ті, у кого закінчується строк депозиту, мають можливість скористатись новою акцією банку «Фінанси і кредит». Якщо клієнт поновлює договір депозиту після закінчення строку, йому нараховується ще один відсоток безкоштовно.
     Але раптом все-таки людина вирішила достроково розірвати договір по депозитах, ми розглядаємо кожен випадок індивідуально. Нічого неможливого немає. Якщо клієнт забажає, він може оскаржити постанову Нацбанку в суді. От тільки чи справді це потрібно людям: втрачати відсотки, а потім віддавати отримані на руки гроші за якусь річ, яку б за інших умов ніколи не придбали. Є різні люди, для прикладу, якщо дехто сьогодні піде у банк, вийде з торбою грошей і вдома буде їх зберігати - це теж ненадійно. Якщо ж за гривні купувати іншу валюту – можна втратити у курсовій різниці. Нюансів дуже багато.
    Я не аналітик. Звичайно, всі мають надію на краще, на мою думку, до Нового року ще буде досить тяжко. Втім, кредити ми видаємо по мірі надходження заявок, проте заявки розглядаються зараз дуже жорстко. Тобто щоб клієнт мав прозорі доходи, і ми змогли проаналізувати його фінансову спроможність.

    Представники банків «Райффайзен-банк Аваль» та «Приватбанк» у Кобеляках відмовились давати коментарі для преси, наголошуючи, що будуть роз’яснювати ситуацію кожному клієнту окремо.
    Маємо надію, що жителям Кобеляцького району після коментарів працівників банківських установ буде простіше визначитись, яким чином діяти далі. А втім, у нашій державі може статися що завгодно, і передбачити, що буде завтра, – майже неможливо.

    Любов ОНИЩЕНКО
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 986 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net