Неділя, 05.05.2024, 21:59
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5573
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Грудень » 2 » Тимошенко, у Чернігова крадуть 2,5 мільйони?! Отрута залишається!



    Тимошенко, у Чернігова крадуть 2,5 мільйони?! Отрута залишається!
    10:44

    Мільйони гривень лежать на рахунку Чернігівського казначейства. Їх роками чекали тисячі жителів Масанів, Нового Білоуса і ще багатьох сіл. Гроші планувалося витратити на знешкодження небезпечних відходів...

    А отрута тим часом з підземних вод потрапляє до річки Білоус, потім в Десну і далі кривим курсом до Дніпра...

    Але… гроші спочатку дають, а потім – шкодують про це. І намагаються забрати. Криза... В головах?

    Як воно було

    Історія довга і почалася ще 40 років тому. Тоді поблизу Чернігова побудували ставки-відстійники і почали зливати до них рідкі отруйні відходи з підприємств. За кілька десятиліть ставки розрослися до 6 гектарів і накопичили 130 тисяч кубічних метрів речовин майже повної таблиці Менделєєва.

    Разом з водою отрута просочується у колодязі, річку Білоус і навіть дійшла до найглибших шарів – бекерського водоносного горизонту. Хоча раніше вважалося, що цю воду зіпсувати неможливо.

    На цих проблемах зробив піар не один мер. Усі давали обіцянки-цяцянки, що закриють ставки і зроблять установку для їх очищення. Жителі писали листи, скаржилися, хворіли і труїлися овочами із власних присадибних ділянок.

    І от…. Нарешті крига скресла! Принаймні, так здалося на перший погляд.

    Вітчизняна алхімія!

    Довгий час на Україні взагалі не існувало технології, що могла б допомогти у такому запущеному випадку. Але два роки тому спеціалісти з Рівного запропонували проект будівництва установки для утилізації.

    Вона переробляє відходи на технічну воду та осад. Причому настільки чисто, що чернігівські спеціалісти навіть не повірили спочатку, що таке можливо.

    Поїхали самі. Рівненські хіміки при них запустили установку і переробили зразки з наших відстійників. Чернігівці забрали пробірки з собою, перевірили у лабораторії – справді, технічна вода!

    Пробірки і досі припадають пилом у головного комунальника Чернігова Вадима Антошина.

    Тим часом ставки нібито закриті, відходи зливають хто куди: хто у лісок, хто до найближчої канави - продовжують нас труїти не лише в масштабах області. Виходить подвійна шкода: адже і відстійники продовжують забруднювати воду.

    Дати чи не дати – от питання

    Якщо збудують установку за технологією фірми з Рівного – за 3 роки відстійників не буде взагалі! Відходи перетворяться на воду, і нові стоки також будуть перероблятися по мірі надходження.

    Справа за малим – на установку треба гроші. На цінами 2006 року – 3,5 мільйони гривень. Жителі Масанів вчергове звернулися до Кабміну з листом. І о диво! Уряд Януковича відгукнувся і пообіцяв гроші! Але далі слів діло не пішло – якраз тоді губернатор Лаврик вступив до "Нашої України". Хіба ж можна такій області гроші давати? Так і не дали.

    Уряд змінився, цього року лист люди відправили на ім’я Юлії Тимошенко.

    "Тільки ви можете врятувати нас від екологічної смерті!" – йдеться у листі.

    Люди пояснили ситуацію і попросили "зберегти життя нам та нашим дітям, а також усім жителям України, які використовують забруднену воду".

    Дати не можна затримати – де кома?

    У серпні довгоочікувальні гроші прийшли – 2,5 мільйони гривень! Це близько третини від потрібних – адже установка і саме будівництво за 2 роки подорожчали до 6,9 млн. гривень.

    Проте за ці гроші можна закупити майже все обладнання і почати будівництво. До речі, це дасть додаткове замовлення чернігівським будівельникам – роботи має виконати підприємство "Житлобуд-2".

    Але… гроші так і лишаються віртуальними.

    Сумнівається у доцільності будівництва перший заступник міністра екології. Він не дає остаточного дозволу на використання грошей. Мовляв, криза у країні, поверніть мільйони назад.

    Микола Літвінов – заступник міського голови Чернігова:

    - Міська влада зробила все для того, щоб гроші були використані, але розпорядником коштів є обласне управління екології. Зі свого боку ми затвердили проектно-кошторисну документацію, все зробили.

    Про те, що Міністерство екології збирається забрати кошти, я нічого не чув. Як воно може забрати, якщо вони уже у казначействі?

    Приємного купання у ставку! Накопичувачі

    Що буде далі – поки що невідомо. А тим часом усі область перетворюється на один суцільний ставок-накопичувач – впевнений голова Чернігівської обласної організації Партії зелених України Леонід Бурковський:

    - Влада не знає, як латати дірки, які наробила у бюджеті. І намагається зробити це за рахунок уже виділених коштів.

    Проти цього мають боротися усі депутати, перш за все – обласної ради та облдержадміністрація. Тому що ставки – проблема усієї області. Їх офіційно закрили, але ж стоки підприємства кудись зливають. Куди завгодно – по лісах, по ярах.

    Скоро вся область буде забруднена хімічними відходами. Власне, це вже сталося. Люди труяться білими грибами, бо усе позаливали хімією.

    Якщо замміністра ухвалює рішення такого рівня – відібрати гроші у людей – то цим уся область ставиться на екологічні коліна.

    Кілька цифр і запитання

    "За даними науково-технічного центру випробування якості вод Інституту колоїдної хімії води НАНУ, хімічний склад відходів, акумульованих у ставках-накопичувачах, складає 95,4-99,9% води і 4,6-0,01% забруднюючих речовин І-ІV класу токсичності. Накопичені води характеризуються як висококонцентровані бегетокомпонентні розчини, що не підлягають очищенню разом із міськими стоками", - пишуть у листі до Кабміну жителі Масанів та села Новий Білоус.

    …Важко сказати, що діється в нашій країні. Хто нею керує: президент, його адміністрація, глава уряду чи… всесильні заступники міністра або просто чиновники з телефонами. А мо’ ті , хто обіцяють «відкати»? Поки що йде суцільний дерибан.

    Це означає, що намагаються терміново поділити те, що не поділено. Списуючи на кризу. Можливо, урядовці скажуть, що іде «опимізація витрат» кошів, щоб рятувати людей.

    Все це зрозуміло, як божий день.

    Але ж тоді давайте відверто скажемо, що владі: міській, обласній (рада і адміністрація), уряду, президенту плювати на ситуацію. І ПРЕЦЕДЕНТ очищення України від отруйних відходів. На цьому не можна зробити рейтингу (партіям, кандидатам) і піару, бо є речі куди важливіші…

    Як казав Брєжнєв: «Есть вєщи важнєє, чем мір».


    http://val.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 707 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net