Субота, 27.04.2024, 09:52
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5563
    Форум: 555/31820
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Грудень » 4 » Самотність без свідків



    Самотність без свідків
    10:23

    В Україні росте 3,5 мільйона соціальних сиріт. Батьки повертатися не поспішають

    "Щоразу, коли мамі треба було піти на ринок, вона посилала мене до сусідів, щоб я позичила 10 гривень, бо їй самій робити це було вже соромно. Мама працювала лікарем у районній лікарні - а як лікар могла постійно жити в борг? Зарплату їй давали тільки продуктами".

    Оксані Міщук зараз 17 ро­ків. Цього літа вона залишила своє містечко Ізяслав, що на Хмельниччині, і вступила на платне відділення Міжнародного університету в Києві, на факультет міжнародних відносин. Вісім років тому її матір, не маючи за що купити продуктів, щоб приготувати звичайнісіньку вечерю, сіла за стіл зі словами: "Треба їхати!"

    Батьки Оксани виїхали на північ Італії, мама - нянею, тато - на роботу на будівництві. Перші два роки Оксана їх не бачила. На третій рік вони вперше приїхали. На два тижні. Відтоді два тижні на рік і є часом їхнього спілкування.

    - Батьки хочуть приїхати додому назавжди, але зроблять це тоді, коли в Україні хоч трохи щось зміниться, - розповідає мені Оксана і, здається, наче виправдовується в чомусь.

    Спочатку вони активно листувалися. Тепер більше зі­дзвонюються. Всі ці роки дів­чинку виховувала бабуся, колишня вчителька. Чи то через виховання, чи то через умови життя, але Оксана вражає своєю "несімнадцятирічною" дорослістю: "Батьки насправді не знають мене, моїх поглядів і захоплень. Вони погоджуються зі мною, щоб компенсувати нашу внутрішню відстань, але від цього дуже боляче".

    - Якщо говорити про мої найбільші мрії, то я б дуже хотіла зустріти хоч одне свято - день народження, Великдень чи Різдво - у великому колі, з батьками і друзями. Певно, за великим столом. У мене ніколи не було такого свята. І дитинства теж не було, - додає Оксана. - Я відразу стала дорослою, бо мусила розрізняти добрих і поганих людей з дуже раннього віку. Але в цьому теж є користь. Мені здається, якби батьки не поїхали, то я б ніколи не стала настільки витривалою. А так ці риси мені точно знадобляться у житті.

    Зважаючи на все, батьки Оксани повернуться до доньки ще не скоро.

    Так само, як і до 13-річного Євгена Коблі. На велелюдній презентації його - автора одного з найкращих есе про самотність без матері, яка працює в Італії, - попросили сказати кілька слів. Нетактовність організаторів, які не спромоглися збагнути, що хлопчика не варто чіпати в цей день, вразила.

    Якраз тоді до нього - вперше за довгі місяці - приїхала мама. Замість слів були сльози - в обох - привселюдні. Чорнява, дуже вродлива молода жінка аж тремтіла від болю. Після того як її і покинув чоловік і з тих пір забув і про сина, вона поїхала на заробітки. Зараз хлопчик навчається у приватній школі, вдома має комп'ютер. Гарно вбраний. І все гаразд, якщо тільки не дивитися в його сірі очі.

    Днями у Львові під час "круглого столу" "Новітня еміграція: проблеми соціального і національного сирітства" презентували книгу "Ді­ти емігрантів про себе. Сповіді. Думки. Судження. Біль" за участі Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою "Львів­ської політехніки" та благодійного фонду "Open Ukra­ine". До друку тексти готував відомий львівсь­кий поет Ігор Калинець.

    За словами організаторів, це була добра можливість для дітей заробітчан розповісти про "найболючіші переживання і наслідки сучасного заробіт­чанства". Вони розповіли, але що далі?

    Ця наскрізна дитяча самотність тих, кого змусили передчасно  подорослішати. І на­віть такий біль не здатен повернути батьків додому. Пропрацювавши рік-два за тисячі кілометрів від власної дитини, вони таки не повертаються назад. Тому що в Україні не можуть жити у таких матеріальних умовах. Але чи можуть жити в такій тотальній внут­рішній самотності їхні діти?

    Дитячі тексти, написані у різних жанрах - від сповіді й есе до драми, справді неможливо читати без сліз. Але все це тексти дітей, які під опікою родичів. Та є ще інша категорія соціальних сиріт - яких не спровокувати до сповіді. І часто вже й не повернути до нормального життя.

    Драма українських емігрантів насправді має два надзвичайно складні і протилежні аспекти: з одного боку - нездатність дорослих людей реалізувати себе в Україні після повернення із заробітків. На думку президента Асоціації українців в Іспанії Михайла Петруняка, заклики влади до українців-емігрантів на кшталт:  "Повертайтесь додому. Тут добре, ми вам дамо роботу!" - не що інше, як соціальний популізм.

    За його словами, позитив еміграційних процесів полягає в тому, що, повернувшись на батьківщину, багато українців привезе зі собою капітал і зможе вкласти його у власну діяльність. Натоміть в Україні, на його думку, не створено умов, аби усіх забезпечити можливістю утримувати себе і свою сім'ю. "Українці повертаються додому європейцями, а не совковими людьми", - вважає Михайло Петруняк.

    Проте на інших шальках терезів - психіка, виховання і душа рідної дитини. "Оленкам, Тарасикам, Улянкам не потрібно великих грошей. Вони хочуть тільки ласки, тепла, а ввечері - маминої казки", - з твору 17-річної Юлі, переможниці конкурсу. "Краще прожити півжиття з любов'ю, аніж ціле - без неї", - написала
    14-річ­на Аня у своїй конкурс­ній казці. Звідки ж вона знає про це у такому віці?

    Їхні батьки, найімовірніше, і справді не знайдуть себе тут, у цій заскорузлій, мертвій системі, яка здатна тільки на безконечні перевибори. Але невже ці зболені самотні дитячі серця можуть чекати "ліпших ча­сів"? Невже вони мають час на чекання?

    http://www.lvivpost.net

    Суб'єктивний погляд

    С. Луїза Цюпа,
    директор Катехитично-педагогічного інституту Українського католицького університету

    - Зрозуміло, що в ситуації, коли матір залишає дитину для того, аби заробити грошей на її життя, вина на державі, відсутності соціального захисту жінки, слабкій державній політиці. Але навіть у цій складній ситуації мусимо таки замислитися над тим: а що є більшим злом для людини? Нестача речей чи любові? Ми ніколи не зможемо сказати, що у стражданні покинутої дитини є позитив. Звичайно, вона може стати більш самостійною та зрілою у тому випадку, коли, звичайно, має добрих друзів і спільноту, яка її підтримує. Проте біль такого дитинства обов'язково відгукнеться у дорослому житті.Позитивом може бути хіба те, що родина об'єднається навколо цієї дитини, яка росте без матері. Важливим тут є і вік малюка. Якщо дитя зовсім маленьке, то мені важко подумати, що з ним буде далі.Дитина - це така цінність, що мама ніколи не повинна була б її залишити.

    Категорія: Новини України | Переглядів: 1169 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net