Пятниця, 19.04.2024, 05:56
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5556
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Березень » 19 » Розвиток лісового господарства потребує підтримки на рівні держави



    Розвиток лісового господарства потребує підтримки на рівні держави
    11:22
    Нещодавно у Національному університеті біоресурсів і природокористування України відбулася всеукраїнська розширена виробнича нарада «Лісова галузь. Проблеми та перспективи розвитку». Основними питаннями наради стали пропозиції щодо покращення роботи галузі під час економічної нестабільності, знаходження перспектив розвитку лісового господарства і перегляд державних програм цього напрямку. Полтавську область представляли перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Іван Близнюк, начальник облуправління ЛМГ Олександр Яресько та директори лісогосподарських підприємств області. Зокрема, Іван Близнюк у доповіді презентував результати роботи лісівників Полтавщини, плани на наступні роки, а також наголосив на проблемах лісового господарства області, які потребують якнайшвидшого вирішення.

    Зокрема, Іван Близнюк зазначив, що область по праву вважається житницею країни, тому неможливо перебільшити значення лісів для регіону. Участь лісів та полезахисних смуг у структурі агроландшафтів сприяє формуванню стабільних агроекосистем, нівелює вплив кліматичних перепадів у весняно-осінній період, підвищує на 15-27% врожайність основних сільськогосподарських культур. Розвиток захисного лісорозведення, цілеспрямована консервація малопродуктивних земель залишається єдиним шляхом досягнення двох взаємодоповнюваних цілей – поступового збільшення лісистості регіону до оптимального рівня та збереження природної родючості землі.  Перший заступник голови Полтавської ОДА запевнив, що з самого початку дії Державної програми «Ліси України на період 2002-2015 років» та регіональної програми «Ліси Полтавщини до 2015 року» в області послідовно виконуються завдання у частині робіт з лісовідновлення та створення нових лісів. За період із 2002 по 2008 роки силами державних лісогосподарських підприємств забезпечено садіння 13,5 тис. га лісів, із них нових лісових насаджень на неугіддях, – 6,7тис.га (102% від Програми). Показник співвідношення обсягів садіння лісу до площі суцільних зрубів протягом останніх років невпинно збільшується і досяг рівня 2,17, тобто є збалансоване лісокористування та розвинуте лісорозведення.

    Найбільш масштабним проявом сучасного лісорозведення в області стало заліснення практично єдиним масивом 1,3 тис.га пісків у Новосанжарському районі та створення додаткового «зеленого кільця» на площі 1 тис. га поблизу потужних промислових центрів – міст Кременчук та Комсомольськ. Розповів Іван Близнюк і про успіхи Полтавщини щодо захисного лісорозведення. Це - результат співпраці обласної влади, місцевого самоврядування та органів Держкомлісгоспу України, яка забезпечила ефективний механізм спільного фінансування цих робіт та отримання земельних ділянок під заліснення. За період дії державної програми лісгоспами області прийнято в постійне користування 8,7 тис. га неугідь, а на цілі лісорозведення освоєно 20,6 млн. грн. Область забезпечила залучення коштів, які надходять до місцевих бюджетів у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва та коштів екологічного фонду на цілі лісорозведення.

    «Подальший розвиток лісового господарства потребує вирішення низки питань на рівні держави», – підкреслив Іван Близнюк.

    По перше, нарощування садіння лісу неможливе без перегляду програми «Ліси України», як в частині збільшення обсягів лісопосадок, так і в частині фінансування. Фінансове забезпечення та капітальні видатки Програми не відповідають фактичним потребам сьогодення. Особливо гостро постала проблема оновлення матеріально-технічної бази лісогосподарських підприємств, придбання тракторів, лісосадивних машин та іншої спецтехніки.

    Проблемним залишається і питання забезпечення лісогосподарських підприємств земельними ділянками під заліснення, відсутності державного резерву таких земель та невиправдано ускладнений механізм їх набуття у користування, який випливає із нормативної бази Держкомзему, – зазначив доповідач. В площині зазначеної проблематики знаходиться і питання збереження полезахисних лісових смуг, значна площа яких залишається в безгосподарському стані в землях запасу сільських та селищних рад. Як наслідок, полезахисні смуги потерпають від самовільних рубок і неспроможні на повну силу виконувати функціональне призначення.

    Іван Близнюк від імені Полтавської облдержадміністрації вніс ряд пропозицій для вдосконалення роботи галузі. «Незважаючи на проблеми, впевнений, що держава має і надалі всебічно підтримувати затверджені програмні документи: «Першочергові заходи щодо створення захисних лісових насаджень на неугіддях та в басейнах річок» і державну програму «Ліси України». Саме завдяки тому, що ми привернули увагу державних органів, громадськості до такої вкрай важливої справи, як захисне лісорозведення, обгрунтували необхідність збільшення площі лісів, на Полтавщині вдалося одержати ту підтримку, без якої не було б і мови про плановий, науково обгрунтований і фінансово забезпечений розвиток лісового господарства» - зазначив він.
    Очолили нараду Перший віце-прем’єр-міністр України Олександр Турчинов, Голова Держкомлісгоспу Микола Тимошенко, народні депутати України, ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України Дмитро Мельничук, заступники голови Державного комітету лісового господарства України. А також участь у нараді взяли заступники голів обласних держадміністрацій, начальники облуправлінь, директори лісгоспів, науковці тощо.


    lesovod.org.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 662 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net