Вівторок, 16.04.2024, 23:42
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5552
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Березень » 23 » Фінансова релігія



    Фінансова релігія
    10:52
    Економіка в її нинішньому стані не є наукою. Зараз вона є комплексом свого роду релігійних вчень, що часто суперечать одне одному. Проявляється це, наприклад, в тому, що в університетах економіка не належить до точних наук, таких як математика, фізика і так далі, а делікатно зараховується до т.з. “суспільних наук” типу історії і мовознавства. Основна ж відмінність науки від псевдонауки і релігії полягає в неухильному дотриманні методології, чого за економікою, нажаль, не спостерігається.

    Ще однією відмінністю економіки від науки є відсутність визначення предмету економіки. Запитаєте 10 економістів про те, що ж вивчає економіка - отримаєте 10 різних визначень. Запитаєте тисячу економістів - тисячу різних відповідей і отримаєте. Це означає, що загальноприйнятого визначення немає. Гарна ж “наука”.

    Економісти часто видають бажане за дійсне. Наприклад, закономірності видають за закони. Відмінність закону від закономірності полягає в тому, що закон показує причинно-наслідкові зв'язки, а закономірність всього лише показує наявність якоїсь кореляції між якимись явищами. Таких закономірностей в економіці є дві групи.

    Перша група - емпірично виявлені закономірності. Не дивлячись на те, що вони володіють найбільшим науковим різноманіттям, зокрема придатні для використання в описовій науці, в поводженні з ними потрібно проявляти обережність, щоб не впасти в шаманізм. У філософії шаманізмом називається підміна понять, коли твердження “Б відбувається після А” підміняється твердженням “Б відбувається внаслідок А”. Сучасна економіка цим неабияк грішить. Мало виявити кореляцію методами математичної статистики, потрібно ще і показати причинно-наслідковий зв'язок.

    Друга група - теоретично виведені закономірності. Тут типова помилка економістів полягає у зневазі до області визначення і граничних умов. Спочатку економіст вигадує якусь модель, аналізує її, виявляє якісь закономірності, властиві цій моделі, і анітрохи не сумніваючись оголошує ці закономірності “законами економіки”. Проблема в тому, що модель ідеальна і, отже, є спрощенням в порівнянні з реальним життям, отже, неповна і не цілком адекватна реальності. Звідси витікає, що всі виявлені закономірності можна розглядати тільки в межах області визначення початкової моделі, з неухильним дотриманням граничних умов, пам'ятаючи, про систематичну погрішність унаслідок неповноти моделі.

    Економісти ж цими правилами методології науки повністю нехтують. Зокрема, зловживаючи аналогією, переносять знайдені закономірності за межі області визначення, забуваючи про граничні умови, зокрема, наприклад, поширюють закономірності, справедливі для мікроекономічного рівня (масштабу підприємства, яке функціонує у відкритому середовищі, тобто діяльність самого підприємства спричиняє надзвичайно малий вплив на стан всього економічного простору) на макроекономічний рівень (масштабу держави, діяльність якої надає сильне, таке, що навіть визначає вплив на стан всього економічного простору), і навпаки.

    Ще одне порушення принципів методології науки з боку економіки полягає ось в чому. Особливістю будь-якої суспільної теорії є те, що вона не стільки пояснює суть явищ, що відбувається у товаристві, скільки програмує людей на дії відповідно до моделі, що задається. Англійський економіст Маршалл порівняв економіку з “театром, де акторами є самі глядачі, а ефект спектаклю залежить від автора сценарію, режисера-постановника і гри самих акторів, тобто населення”. Економіка щосили цим зловживає. Особливо грішать банківські і біржові аналітики, промовці з публічними заявами – вони говорять тільки те, що вигідно їм, мало піклуючись про відповідність дійсності. Наприклад: “В очікуванні корекції зростання цін може змінитися спадом.” А може і не змінитися. Це базікання, а не аналітика, прогноз погоди куди точніший. Іншими словами, економісти навіть те, що вже відбулося, до ладу пояснити не можуть, а їх прогнози і зовсім нікуди не годяться, і замість прогнозу маніпулюють настроями інших людей.

    http://untp.org.ua

    Категорія: Новини України | Переглядів: 483 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net