Пятниця, 26.04.2024, 05:29
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5562
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Березень » 24 » Працівники культури несуть у світ гармонію і добро



    Працівники культури несуть у світ гармонію і добро
    10:24

    Дев’ятий рік поспіль відзначається Всеукраїнський День працівників культури та аматорів народного мистецтва. Його було впроваджено Указом Президента України у березні 2000 року.

    Це стало черговим свідченням того, як високо оцінений внесок працівників культури та аматорів народного мистецтва у відродження української національної культури, збереження і примноження здобутків народу.

    «Зберігати – продовжувати акцію творення» - сказав колись письменник, громадський діяч Григорій Кониський, і це звучить актуально донині.

    Наша культура багато робить для того, щоб народ не губив духовних точок опори, щоб не збідніла палітра його духовності. Робить наперекір труднощам і похмурим прогнозам песимістів.

    Хочу сказати слова вдячності п’яти тисячам скромних і самовідданих людей, які взялися за цю велику, важливу і потрібну справу не за ради нагород і почесних звань, а за покликом сумління і громадянського обов’язку.

    Дякуючи їх творчому неспокою та громадському сподвижництву, професійна та аматорська культура рясно вродила вагомими духовними здобутками. Це вони подарували мешканцям та гостям нашого краю яскраві і неповторні культурно-мистецькі заходи: міжнародні фестивалі „Слов’янські театральні зустрічі”, „Грудневі театральні вечори”, класичної музики, фестиваль-конкурс молодих виконавців естрадної пісні та сучасного танцю „СіверТон”, фольклорний фестиваль національних культур „Поліське коло”, всеукраїнські літературно-мистецькі свята „Седнівська осінь”, „Качанівські музи”, Всеукраїнський фестиваль жіночої творчості ім. М.Заньковецької та багато-багато інших. Торік уперше пройшов відкритий фестиваль традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств „Київська Русь”.

    Безмежний потенціал нашого народу демонструють аматори народної творчості у творчих звітах районів та міст області, які щорічно відбуваються на сценах районних та міських будинків культури. Свідченням високого професіоналізму наших митців є той факт, що 148 аматорських колективів мають почесне звання „народний”, „зразковий”, а колективи обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм – симфонічний оркестр „Філармонія”, ансамбль пісні і танцю „Сіверські клейноди”, камерний хор імені Дмитра Бортнянського – здобули статус „академічний”.

    Завдяки підтримці обласної державної адміністрації та місцевим органам виконавчої влади і самоврядування збережено мережу закладів культури, основу колективів і творчі сили.

    За ініціативою управління культури і туризму та сприяння облдержадміністрації збільшені стипендії творчій молоді, членам обласних відділень національних творчих спілок, працівникам культури і мистецтв, які мають звання „народний”.

    Встановлено обласні премії ім. Михайла Коцюбинського та Василя Полевика, якими відзначаються досягнення і самовідданість творчих людей у сферах літератури, мистецтва, етнографії, фольклору, пов’язані з Чернігівщиною.

    Сьогодні ми маємо позитивні тенденції у збереженні єдиного бібліотечно-інформаційного простору області, забезпеченні доступу користувачів до інформаційних ресурсів. Постійно зростають обсяги надходжень книг до бібліотечних фондів, які становлять понад 10,5 млн. примірників. Лише за рахунок надання платних послуг бібліотеками придбано в минулому році біля 15 тис. примірників книг.

    За кількістю ж музеїв Чернігівщина посідає одне з провідних місць серед регіонів країни – в області працюють 28 державних музеїв. Нещодавно з метою відродження і збереження пам’яток культурної спадщини та історичних населених місць у селищі Любеч Ріпкинського району створено історико-археологічний музейний комплекс «Древній Любеч». До 300-річчя героїчної оборони Батурина відбудовано комплекс об’єктів Цитаделі Батуринської фортеці. Загальнодержавне значення має також відкриття ще одного осередку культури і духовності – Меморіального комплексу „Пам’яті Героїв Крут”, діяльність якого слугуватиме відновленню історичної правди, формуванню традицій вшанування героїв-патріотів України та її Збройних Сил.

    Забезпеченню фахового та освітнього рівня працівників галузі сприяє діяльність Чернігівського факультету Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв, де навчається 130 студентів, в тому числі 57 – за рахунок місцевих бюджетів. Щорічно за рахунок обласного бюджету підвищують свою кваліфікацію 500 працівників закладів культури.

    Одним із пріоритетних напрямків нашої діяльності є створення позитивного іміджу Чернігівщини, як туристичного регіону. Розроблений та постійно оновлюється Інтернет-сайт туристичного спрямування, 2 туристичні маршрути по області беруть участь у Всеукраїнській акції „Сім чудесних туристичних маршрутів України” і мають непогані шанси увійти до сімки переможців. На завершальному етапі випуск 3-ох відеофільмів про туристичний потенціал Чернігівщини, на черзі – відеофільм про сільський зелений туризм. Готується до випуску туристичний путівник „Чернігівщина туристична” серії „Україна запрошує”.

    З кожним роком значно поліпшується стан матеріально-технічного забезпечення закладів культури.

    Починаючи з 2005 року бюджетне фінансування культури має очевидну позитивну динаміку. Фінансування галузі із зведеного бюджету області зросло в 2005-2008 рр. у 2,5 рази (2005р. – 54,4 млн.грн., 2008р. – 135,4 млн.грн.).

    За рахунок субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток виділено 313,2 тис.грн. та проведена реконструкція 4-ох об’єктів культури.

    Утримання закладів культури здійснюється як за рахунок бюджетного фінансування, так і за рахунок власних коштів, обсяг яких кожного року значно збільшується. За 2008 рік отримано доходів від надання платних послуг та інших позабюджетних надходжень 12,1 млн. грн., що на 2,0 млн. грн., або на 20% більше ніж за 2007 рік.

    Поряд з цим, наша галузь вимагає постійної уваги з боку держави. Прийняття Закону України „Про культуру” суттєво поліпшить правові умови функціонування культурно-мистецької сфери, сприятиме збереженню і розвитку базової мережі закладів культури, розширенню і забезпеченню соціальних гарантій їх працівників.

    Нашій громаді потрібна сучасна конкурентноздатна культура, звернена до майбутнього, але укорінена в могутній традиції. Хай вона буде відкритою й доступною кожному. Вірю, що професіоналізм та душевність наших працівників будуть успішно на це працювати.

    С.М.Мойсієнко
    Начальник управління культури і туризму
    Чернігівської облдержадміністрації
    http://val.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 821 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net