Пятниця, 29.03.2024, 11:38
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 10
    Гостей: 10
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5535
    Форум: 555/31813
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Квітень » 6 » Чи будуть музеї заробляти гроші?



    Чи будуть музеї заробляти гроші?
    11:52
    Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект, що внесе зміни та доповнення до Закону України "Про музеї і музейну справу". Цей документ дасть змогу музеям шукати нові шляхи одержання прибутку, зокрема, вводити нові платні послуги, відкривати музейні крамниці, установи громадського харчування і тому подібне.
    Музеї Європи і Америки вже давно працюють за подібною схемою, повідомляє УНІАН. Як правило, вони мають ігрові кімнати для дітей, кав`ярні, магазини, концертні майданчики. У багатьох музеях проходять концерти, фестивалі, організовуються кіноклуби, працюють бібліотеки, учбові програми. Це дозволяє розширити аудиторію і одержати додаткові прибутки.

    Кореспондент газети «Діловий тижневик «ВСІМ» дізнавалась, чи готові йти таким шляхом наші музеї.

    Для популяризації, а не прибутку.
    За словами директора Хмельницького обласного художнього музею Людмили Задорожної, порівняння українських музеїв із західними не дуже доречне, адже більшість послуг останні надають безкоштовно, оскільки всіляко підтримуються державою. В нас же держава хоче зменшити фінансування і примусити музеї заробляти гроші, однак чітких механізмів для цього немає.
    Однак в активі музею є чимало заходів та проектів. Крім традиційних екскурсійних послуг та відкриття понад 20 нових виставок на рік, художній музей проводить мистецькі лекції та уроки, музичні вечори, організовує майстер-класи з того чи іншого виду мистецтва. Існує тут культурно-просвітницький проект «Мистецькі зустрічі», під час яких відвідувачі можуть не лише дізнатися про стильові та жанрові ознаки окремих творів образотворчого мистецтва, а й насолодитися чудовою музикою. Також заклад організовує пересувні виставки, які кочують районними музеями, художніми та загальноосвітніми школами.
    «Ми весь час перебуваємо у пошуку того, що урізноманітнило б та зробило нашу роботу більш цікавою. Однак більшість заходів не приносять особливого прибутку, ми влаштовуємо їх в першу чергу для популяризації музею, збільшення його відвідуваності», - пояснила директор музею Людмила Задорожна. До речі, щороку заклад відвідує 20-25 тисяч людей.
    Однак музей шукає можливості якщо не заробити гроші, то хоча би зекономити їх. «Коли ми організовуємо виставку, художник не платить нам за її організацію та збереження, але, натомість, він дарує нам одну із своїх робіт. Таким чином, якщо перевести це на гроші, виходить, що ми щороку поповнюємо колекцію на 200-250 тис. грн. І це великий плюс, адже одна з основних функцій музею – поповнення та збереження колекції мистецьких творів, які коштують дуже дорого», - розповіла директор.
    Ще один проект художнього музею - це галерея «На Проскурівській». Тут за символічну плату свої виставки можуть організувати художники-аматори, молоді художники, майстри народної творчості. «Умови тут більш демократичні – вільний вхід, відвідувачі мають можливість придбати у авторів роботи, що сподобалися, - розповіла Людмила Володимирівна. - Тут ми в першу чергу хочемо познайомити хмельничан з роботами митців нашої області, зокрема народних майстрів».
    Також у художньому музеї займаються випуском та розповсюдженням друкованої продукції, яка презентує музейні експонати. Найближчим часом музей планує презентувати ілюстрований путівник, що міститиме детальну інформацію про музейну колекцію та сам заклад. А план на майбутнє – створити ілюстрований каталог повної музейної колекції, яка складає близько семи тисяч витворів мистецтва.

    Пізнавальні літуроки.

    Наразі Хмельницький обласний літературний музей не планує вводити якісь додаткові платні послуги. «Ми проводимо екскурсії, як оглядові, так і тематичні, а також літературні уроки. У нас є розроблена тематика уроків, наприклад, «Тарас Шевченко на Поділлі», «Леся Українка та її зв’язок з Поділлям», «Подільські письменники – дітям» та багато інших, - розповіла старший науковий співробітник літературного музею Людмила Данилюк. - Ми роздаємо програми в школи, вузи, а педагоги замовляють теми. Літуроки можуть прослухати не лише учні чи студенти, а й доросла аудиторія».
    Коштує замовлення дешево – 1 грн зі слухача. Іноді, особливо до визначних дат, ювілеїв, музей сам запрошуємо відвідувачів на тематичні заходи. Якщо ж знайдуться бажаючі дізнатися більше інформації з теми, якої немає в програмі музею, досить швидко працівники закладу можуть її розробити.

    Ксенія ЖУЖА
    http://20minut.ua/news/146833
    Категорія: Новини України | Переглядів: 600 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net