Четвер, 25.04.2024, 07:06
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5562
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Квітень » 27 » Банкіри, долари, ріелтори – кому й чому довіряти?



    Банкіри, долари, ріелтори – кому й чому довіряти?
    11:26
    Рада Нацбанку мріє про повернення довіри до банківської системи і запропонувала НБУ впровадити відповідний механізм. З його допомогою українці мають понести у банки гроші так само масово, як і раніше їх звідти виносили, поки могли. Тим більше, що Нацбанк наразі намагається всіма правдами і неправдами укріпити гривню. Це також робиться для того, щоб населення переводило свої заощадження не у валюту, а клало б їх у банк. Покласти то можна, а ось узяти назад досі проблематично. Хоча київські ріелтори, приміром, стверджують інше – мовляв, люди вже можуть знімати депозити і вкладати гроші у нерухомість, ціни на яку почали, з їхніх слів, зростати. І банкіри, і ріелтори переслідують свою мету, яка не завжди лежить у площині інтересів звичайної людини.

    НБУ почав м’яко стелити

    Рекомендація Ради НБУ полягає у тому, щоб зняти всі обмеження на повернення депозитних вкладів, які будуть зроблені з першого травня. Що ж стосується заморожених грошей у банках, які українці віддали системі задовго до цієї дати, їхня доля поки що залишається невідомою. І до того ж ще і нез’ясованою. Рада НБУ запевнила, що найближчим часом головний регулятор надасть пояснення. Справа у тому, що ситуація з відповідальністю за повернення депозитів склалася парадоксальна. Як нагадує "КоммерсантЪ", минулого жовтня НБУ заборонив банкам достроково видавати людям їхні ж гроші. Потім у грудні Нацбанк видав постанову з іншим формулюванням: „не допускати дострокової видачі", яку ще керівництво НБУ підкріпило своїм листом про заборону повернення депозитів. У свою чергу, комерційні фінансові установи почали і продовжують діяти так, як від них нібито вимагає головний регулятор. Хоча представник НБУ на нещодавньому судовому слуханні щодо скасування цього депозитного мораторію заявив, що взагалі-то ніхто від банків нічого особливо і не вимагав. Чиновник ще й нагадав: мовляв, цивільний кодекс не дає права НБУ втручатися у договірні відносини між банком та вкладником.

    Тож через кого проблеми з достроковою видачею старих депозитів, - неясно. Відповідальних у нас, як завжди, нема. Банки вказують на НБУ, а той - на банки. Цікаво, що довіра до банківської системи в українців, незважаючи на усі ці ігри, має, на переконання банкірів, „рости", як на дріжджах. Прийняття нової ініціативи Ради НБУ буде, на їхню думку, непоганим чинником для приваблювання вкладів населення.

    НБУ тим часом продовжує укріплювати гривню, висуваючи нові вимоги до банків. Наразі вони ставлять банкірів перед необхідністю продавати валюту зі своїх резервів. За оцінками чиновників, у результаті на ринок надійде щонайменше близько трьох мільярдів доларів, що дозволить гривні відносно спокійно себе почувати, - пишуть "Экономические известия". Утім, банкіри зізналися виданню, що особливого насичення ринку доларом за їхній рахунок не варто чекати, оскільки у фінустанов просто немає валюти в резерві. Єдине, до чого може призвести чергова ініціатива головного регулятора, – це до переведення валютних кредитів у гривневі. Така дія безумовно позитивно вплине на курс гривні, проте не виключено, що стабільність буде тимчасовою.

    Популярність долара серед українців потроху падає

    Як пише "Газета по-киевски", попит на готівковий долар скоротився – у березні населення придбало півтора мільярди, тоді як у лютому було більше двох мільярдів. На думку експертів, це пов’язано, головним чином, з проведенням НБУ аукціонів для фізичних осіб, на яких можуть купувати валюту ті, хто має відповідні кредити. Хоча при цьому багато учасників цих торгів скаржаться на те, що замовлених доларів доводиться довго чекати, а дехто з них узагалі так і залишається ні з чим. Справа в тому, що НБУ ввів певну черговість – перевагу в отриманні доларів за адекватним курсом мають ті, хто проживає в іпотечній квартирі, а також хто взяв кредит на лікування або на розвиток дрібного бізнесу. Проте експерти радять у будь-якому разі звертатися до НБУ зі скаргою, якщо людині не вдалося отримати пільгову валюту. Отже, до кінця травня, на думку учасників ринку, опитаних „Газетою...", долар коштуватиме не більше 8,2 гривні. До того ж розподіл другого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду, який наразі чекає Україна, дозволить також стабілізувати ситуацію на валютному ринку.

    А до кінця року долар утримуватиметься у межах 8-8,5 грн/дол., - переконана низка експертів, з якими спілкувалося видання "Дело". На їхню думку, цьому сприятиме кілька чинників. По-перше, справді доволі ефективною мірою виявилося проведення валютних аукціонів. У результаті і попит на долар вгамувався, і ті, хто має валютні кредити, поновили їхнє погашення. По-друге, НБУ заборонив банкам купувати валюту один в одного для формування резервів під кредитні операції. І, нарешті, ще однією запорукою відносної міцності гривні виступає те, що в українців падає платоспроможність, і вони все менше і менше мають можливості купувати долари.

    Разом з цим, деякі фахівці застерігають, що ризик девальвації залишається доволі високим. В основному за рахунок необхідності виплатити корпоративні борги, які оцінюються приблизно у 40 мільярдів доларів. Саме стільки українські компанії повинні виплатити свої закордонним кредиторам. Тож відтік валюти у цьому році з країни буде чималим, що негативно позначиться і на валютному ринку, - переконані прихильники прогнозу щодо девальвації гривні. Вони не виключають, що курс долара підніметься впродовж року до 10 грн/дол., - пише „Дело".

    Чи досяг уже свого "дна" ринок нерухомості?

    Разом з ризиками девальвації гривні невизначеною залишається ситуація на ринку нерухомості – падатимуть ціни на житло далі чи вже далі нема куди?! Учасники ринку відповідають стверджувально, чим мотивують потенційних покупців не тягнути з придбанням квартири, а незалежні експерти переконані, що падіння триватиме щонайменше до осені, - зазначає видання "Деловая столица". Так, за словами представників першого табору, столичний ринок нерухомості ожив - інтерес із боку покупців виріс у десятки разів. Усе це пов’язано, на їхню думку, з тим, що люди забирають депозити і поспішають вкласти їх у житло. Найбільше інтересу проявляють до готельних та однокімнатних квартир, тобто економ-варіантів. Відповідно зросла і кількість переглядів квартир. Ріелтори сприйняли це як сигнал закінчення кризи на ринку і відновлення його зростання. Слідом за ними пішли і продавці, які на тлі такого пожвавлення стали менш охочі до торгів. Усі вони хором стверджують, що мінімальна вартість готельної на окраїні складає не менше 50 тисяч доларів, а більш-менш нормальна однокімнатна біля метро коштує усі 65 тисяч.

    Незалежні експерти, тим часом, наводять зовсім інші цифри. З їхніх слів, на ринку нерухомості досі залишається негативна динаміка – кількість реальних угод наразі не може досягнути навіть показників січня 2009-го року. Трохи зростає продаж лише найдешевших готельних. А що стосується цін, спеціалісти зазначають, що насправді продавцям досі доводиться скидати ціни, аби утримати покупця. Інколи різниця між стартовою та кінцевою ціною квартири досягає 8-9 тисяч доларів. „Деловая столица" зауважує, що суперечність в інформації ріелторів та експертів пояснюється дуже просто – перші намагаються переконати своїх клієнтів у тому, що дешевше, ніж зараз, уже не буде, аби тільки більше заробити на відсотках. У гонитві за прибутками продавці, буває, навіть в останній момент намагаються витягнути побільше грошей з покупця і повідомляють йому про існування якихось конкурентів. Експерти радять не вестися на цей гачок і запевнюють, що об’єктивних причин для зупинки падіння цін і відновлення їхнього зростання наразі нема.

    Хорошого ріелтора, між тим, треба ще пошукати, як і пристойний варіант за невелику ціну, - про це свідчить реальний досвід покупців, який наводить "Газета по-киевски". Самі ріелтори люблять часто повторювати, що від кризи буде один позитивний ефект – її не переживуть непрофесіонали, які будуть змушені просто піти з ринку. Але, як показує практика, адекватного посередника знайти досі доволі складно. Багато хто не поспішає братися за кожного клієнта і продовжує перебирати потенційними угодами, оцінюючи їхню вартість і свій відсоток. Дехто береться за нового клієнта, але для того, щоб збити його з пантелику і схилити до якогось свого варіанту житла, який і близько не відповідає вимогам покупця. Можливо до осені продавці та ріелтори стануть більш відкритими до покупця, - резюмує „Газета..."

    Очевидно, що нинішнього падіння продажів на ринку нерухомості явно недостатньо для так званого „очищення". Як, між іншим, і у банківському секторі. Одне незрозуміло – навіщо було тільки цих непрофесіоналів плодити. Адже усе можна було би вирішити встановленням чітких критеріїв та жорстких вимог до учасників ринків. Хтозна, може і кризу тоді переживали б легше.

    Олександра Лебедєва. INTV

    Категорія: Новини України | Переглядів: 598 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net