Субота, 20.04.2024, 15:51
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5557
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Травень » 4 » Безробіття в Росії пригальмовує перед черговим стрибком



    Безробіття в Росії пригальмовує перед черговим стрибком
    10:10
    Темпи безробіття в Росії потрохи почали падати навесні. Але радіти з цього приводу ще зарано, бо людей все ще продовжують активно звільняти. А кого не звільняють – тим влаштовують вимушені канікули і скорочують робочі години, при цьому ще більше урізаючи зарплату. Восени скорочення дійде і до них. На державу розраховувати не варто, бо не виключено, що на всю армію безробітних допомоги не вистачить. Приміром, у Москві вже констатують дефіцит коштів. Єдине, на кого можна цілком покластися, то це на „Газпром", який, незважаючи ні на що, не звільнює і навіть піднімає зарплату своїм.  

    Скорочення в темпі вальсу

    Урядовці наголошують, що у січні та лютому щотижневий приріст до армії безробітних складав 9%, а впродовж останніх двох місяців цей показник залишається на рівні 1-1,6%. Кожен тиждень на біржі праці реєструється майже 24 тисяч людей, - пише видання „Ведомости". Натомість з приводу темпів звільнень статистика інша – на початку року зростання щотижня фіксували майже на 15%, а зараз на 5,5%. Володимир Путін побачив у цьому позитивний сигнал, який свідчити про те, що „ситуація хоч і повільно, але вирівнюється". На підтримку ринку праці влада у цьому році виділить в цілому біля 120 мільярдів рублів. Гроші підуть на створення одного мільйона тимчасових робочих місць, на перепідготовку кадрів та грошову допомогу безробітним.

    Цікаво, що до кризи чиновники зі статистами, як правило, відзначали тільки щомісячний та річний рівень безробіття, а тепер ретельно стежать за динамікою, озвучуючи при цьому цифри, які б укріплювали оптимістичні настрої серед пересічних росіян. Інформація щодо зайнятості в окремих галузях, по яких, можливо, криза вдарила найбільше, наразі ж недоступна, - зазначає видання „КоммерсантЪ". Так, приміром, минулого тижня міністерство промисловості оприлюднило дані щодо того, скільки робочих місць втратила низка галузей і при цьому залишила закритою інформацію про справи з зайнятістю в оборонно-промисловому комплексі. Відсутні у звіті і дані щодо ситуації у сфері торгівлі та будівництві. Газета також звертає увагу на той факт, що скорочення штатів виявилося ще невеликим, порівняно з тим, як впало саме виробництво. Тож ефективність праці в російській промисловості зараз суттєво знизилась. Довго шукати причину не треба: усе через приховане безробіття – заводи серйозно знизили робітникам обсяг праці, аби уникнути ще більшого скорочення. Чиновники сподіваються, що далі буде легше, бо зараз спостерігається невеличкий підйом у промисловості.

    Безробіття - в плюс і ВВП – в мінус

    А ось міжнародні експерти не впевнені у тому, що далі росіян очікуватиме зниження безробіття та відродження росту промисловості. Та навіть їхні оцінки нинішнього стану ринку праці розходяться з офіційними даними російських посадовців, - зауважує видання „Взгляд". Насамперед через те, що іноземці враховують приховане безробіття. На сьогодні, за їхніми даними, кількість офіційно незайнятих разом з тими, хто залишається, так би мовити, у тіні, досягла майже 10% від працездатного населення. До кінця року зростання зареєстрованого безробіття складе щонайменше 11%, а це призведе до падіння внутрішнього валового продукту, - застерігають експерти.

    Найбільше побоювання у них при цьому викликає не стільки цей рівень, як самі темпи скорочення штатів. Зарубіжні фахівці не звертають увагу на спокійні зауваження російської влади про те, що у квітні процес втрати робочих місць уповільнився. Вони наголошують на тому, що і сьогоднішній темп занадто швидкий.   

    Профспілки здаються?

    Між іншим, профспілки минулого тижня були змушені підписати з роботодавцями угоду, яка де-юре дозволятиме керівникам підприємств змінювати графік роботи працівників, - повідомляє „Время новостей". У Федерації незалежних профспілок виданню пояснили, що вони мали погодитися, аби уникнути масових звільнень. За нинішніх, кризових, обставин профспілкам доводиться розглядати режим неповного робочого дня як альтернативу безробіттю. Адже в такий спосіб, на їхню думку, вдасться зберегти хоча б формальну зайнятість. Інша ж справа, якщо людину взагалі звільняють, бо тоді шанси на її повернення на це підприємство у перспективі практично нульові. Неповна зайнятість в Росії зараз сягає колосальних розмірів, - визнають у профспілках. Лише офіційно на скорочений робочий тиждень переведено більше одного мільйона людей. Разом зі зменшенням робочих годин росіянам урізають і зарплати, причому дуже часто непропорційно. Найбільше це поширено у таких галузях, як металургія, машинобудування, металообробка та лісопереробна галузь. Лідери профспілок переконані, що своєю згодою на компроміс з роботодавцями їм вдасться хоч трохи пом’якшити удар по кадрах. Угоди також передбачає тимчасове обмеження на прийом на роботу нових людей. „Время новостей" тим часом вважає, що підписаний документ має швидше формальний характер і навряд чи дозволить примирити профспілки з керівниками підприємств, враховуючи те, що робітники на сьогодні серйозно ризикують залишитися без засобів для існування.

    Московських студентів рятуватимуть від кризи у Сочі... у 2014 році

    Страх перед безробіттям цілком зрозумілий, адже в умовах кризи звільнений може навіть залишитися без відповідної державної допомоги. Ось у Москві ситуація з кризою вже вийшла з-під контролю місцевої влади – у міської службі зайнятості закінчилися гроші на виплату допомоги. Як пише видання „Известия", чергова видача коштів запланована на 8 травня і грошей на неї не вистачає. З федерального бюджету російська столиця отримала на цей рік більше трьохсот мільйонів рублів і зараз попросила ще півмільярда, які обіцяли найближчим часом надати. Утім, за прогнозами фахівців, навіть цих коштів вистачить максимум на 4 місяці і восени Москві знову доведеться вирішувати цю проблему.

    За офіційними даними, кількість безробітних у Білокам’яній досягає 50 тисяч чоловік. Темпи скорочення робочих місць при цьому зовсім незначно зменшились у квітні. Якщо у січні-лютому щотижня звільнювали на 2 тисячі більше людей, то зараз на півтори тисячі. Послаблення незначне і тимчасове – вже влітку та восени місцева влада очікує нової хвилі скорочень. Міська служба зайнятості на сьогодні отримала заявки на звільнення 15 тисяч чоловік, що вдвічі більше, ніж взимку. І це тільки за офіційними даними, а неофіційно без роботи може залишитися понад 25 тисяч жителів столиці. У центрі зайнятості між тим наявні вакансії в основному робочих спеціальностей. Працівники центру зазначають, що москвичі з вищою освітою вже не особливо перебирають варіантами і погоджуються навіть на такі пропозиції. Приміром, до кризи особливо непопулярною була пропозиція водія громадського транспорту. Тепер ці вакансії потрохи закривають.

    Мер Москви наказав найбільшу допомогу у працевлаштуванні надавати молодим людям, жінкам та інвалідам. Стосовно студентів та випускників коледжів, Юрій Лужков виступив з оригінальною ініціативою - відправити їх у Сочі на олімпійське будівництво, але не для участі розбудові інфраструктури міста. Мер зазначив, що у перспективі місту знадобляться волонтери, які володіють різними мовами. Столиця могла б сформувати такі бригади студентів зі знанням мов і відправити їх на „розвідку у Сочі" для вивчення міста та об’єктів на майбутнє. Ось тільки це майбутнє настане не раніше, як через 5 років. Московського мера час, очевидно, не зупиняє. Тут головне тільки кудись відправити студентів подалі зі столиці, а потрібні вони зараз у Сочі чи ні – це не так вже і важливо, як створення видимості зайнятості.

    Кому - пусто, а „Газпрому" – густо

    Поки значна частина працездатного населення сидить або вже вдома, або на скороченому робочому тижні, а інша працює, незважаючи на зменшення зарплат та реальних доходів, дехто почувається дуже непогано і підраховує майбутні прибутки. Криза не стала на заваді намірам газового монополіста „Газпрому" щодо підвищення зарплат своїм співробітникам, - повідомляє видання „Независимая газета". Компанія не зважає ані на падіння виробництва, ані на зменшення прибутку. Ще у листопаді минулого року керівництво компанії заявляло про можливе підняття окладів на 10%. Наскільки зарплати реально зростуть – поки що невідомо і це питання ще обговорюється, але підвищення точно відбудеться. „НГ" зазначає, що у самому „Газпромі" не дуже люблять коментувати інформацію про оклади свого персоналу. У концерні приховують також розмір і бонусів та премій, бо такі дані тільки створюють напругу у суспільстві на тлі цифр щодо підвищення тарифів на газ для населення та загального зниження доходів росіян. Газета дізналася, що зарплати в компанії коливаються від 30 до 50 тисяч рублів на місяць, тоді як середня зарплата по Росії не досягає і 20 тисяч. І зростає вона, на відміну від окладів „Газпрому", набагато скромнішими темпами.

    Шкода тільки, що „Газпром" не може найнятих усіх росіян. Ось тоді наші сусіди, напевно, жили б як у бога за пазухою. А так пригадується сумний твір російського класика „Кому на Руси жить хорошо?".

    Олександра Лебедєва. INTV

    http://www.intv-inter.net

    Категорія: Новини світу | Переглядів: 684 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net