Пятниця, 26.04.2024, 12:23
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5562
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Червень » 9 » Виділено мільйон гривень для порятунку від вогню дерев'яних храмів Львівщини



    Виділено мільйон гривень для порятунку від вогню дерев'яних храмів Львівщини
    10:50
    Один мільйон гривень мав би врятувати дерев'яні церкви Львівщини від можливих пожеж. Саме таку суму на папері виділили депутати облради з бюджету області на збереження пам'яток дерев'яної сакральної архітектури.
    За ці кошти у 2009му мають придбати вогнегасники, спеціальну рідину, якою просочуватимуть деревину в храмах, відповідно, виконати роботи із протипожежної обробки дерев'яних конструкцій, а також встановити охороннопротипожежну сигналізацію. Контроль за цими роботами делегували безпосередньо голові Львівської облради Мирославу Сенику.
    Львівські вогнеборці кілька років поспіль акцентували увагу священиків, церковних комітетів та громад на неналежній протипожежній безпеці релігійних споруд та потребі обов'язкових заходів задля недопущення лиха. На жаль, їхніх наполегливих зауважень віряни майже не чули. А можливо, і не хотіли чути. Поза тим, полум'я швидко нищило унікальні дерев'яні храми.
    Як повідомив "Пошті" працівник пресцентру управління МНС у Львівській області Віталій Туровцев, серед головних причин пожеж у церквах - застаріле і небезпечне електрообладнання або ж людська недбалість (якот, залишена запаленою свічка). На просочуванні ж деревини спеціальною протипожежною рідиною спеціалізуються лише приватні фірми, а ось обласні еменесники надаватимуть необхідну консультаційну допомогу.
    "Збиратимемо й кущові наради для сільрад, де надамо усі важливі рекомендації. Звісно, згодом проконтролюємо виконання протипожежних робіт", - каже пан Туровцев.
    За порятунок та відновлення однієї зі старовинних дерев'яних церков, як вже писала "Пошта", своїми акціями взялися студенти Львівського університету банківської справи. Мова йде про храм св. Михайла (XVII ст.) у с. Кути, що у Буському районі Львівщини (на фото). Він унікальний тим, що збудований без жодного цвяха та був накритий ґонтом (дерев'яним накриттям).
    Директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький сподівається, що кутівська церква (її зачинили ще 1961 року) стане початком туристичного маршруту дерев'яними церквами України та окрасою маршруту "Золота підкова". На базі цієї церкви створять перший в Україні Храм пам'яті, і вже розпочався збір інформації для цього.
    Як зазначила "Пошті" керівник пресслужби університету Наталія Кузьма, сьогодні вже зібрано 217 тис. 500 грн. Так, останні 500 грн зібрали у стрийській СШ № 7. Гроші потрібні для перекриття даху церкви, встановлення охороннопожежної сигналізації. Підготовчі роботи вже проведені. До Кутів майстри привезли ґонту для перекриття даху та усе необхідне для робіт. Вони повністю замінять й балки, які прогнили, та проведуть роботи з підкріплення.
    Планують все зробити оперативно. Власне у храмі вся деревина буде просочена вже згаданою спеціальною рідиною. Керуватиме ж роботами майстер з ІваноФранківщини, керівник приватного підприємства "ТалантІТК" Іван Кіф'як.

    Марія ХРИСТИНИЧ, голова комісії культури, духовного відродження, ЗМІ та туризму Львівської облради:
    - Виділені 1 млн грн - це значний поступ та велике досягнення до порятунку від вогню дерев'яних храмів Львівщини. Остання пожежа, що сталася у с. Угольня Стрийського району, де вщент згорів дерев'яний храм, врештірешт спонукала депутатський корпус одноголосно прийняти рішення про виділення згаданої суми на збереження церков. Відповідно, начальник фінансового управління Львівської ОДА Олег Демків має відшукати ці кошти зі загального фонду чи з бюджету розвитку обласної скарбниці.

    Депутатський корпус вперше виділив таку велику суму на поміч храмам. Для прикладу: торік на дерев'яні храми в обласному бюджеті передбачили лише 150 тис. грн, на цей рік - ще менше (100 тис. грн). З іншого боку, ще жодну особу не притягнули до кримінальної відповідальності за спалені дерев'яні церкви, ще по жодному випадку підпалу церков на Львівщині не знайдено і не покарано винних! Але ж були випадки, що вогонь до храмів заносили ззовні. На жаль, у 2008 - 2009 рр. в області згоріло вже кілька дерев'яних церков.


    http://upi.org.ua

    Категорія: Новини України | Переглядів: 541 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net