Четвер, 28.03.2024, 11:49
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 23
    Гостей: 23
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3483
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1108
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2731
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5530
    Форум: 555/31812
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Липень » 13 » Літо: обережно, безвідповідальні експерименти на дітях!



    Літо: обережно, безвідповідальні експерименти на дітях!
    11:07
    Оздоровлення дітей у літній період – важлива складова соціальної політики нашої держави. Проте говорити, що реалізовують бодай на достатньо якісному рівні, все-таки не доводиться.

    Так, цього кризового року гроші на відпочинок і оздоровлення дітей у таборах і санаторіях країни виділили. Так, попри усталену громадську думку про поширеність корупції чимало дітей із багатодітних сімей, дітей-сиріт, дітей-чорнобильців, інших отримали путівки на відпочинок і оздоровлення від держави безплатно. Однак на сьогодні держава не може стовідсотково гарантувати батькам і родичам, що під час відпочинку із їхніми дітьми не трапиться нічого лихого. Аж надто красномовно свідчать про це масові отруєння, що сталися у санаторії «Перлина Карпат» на Закарпатті та в санаторії «Конвалія» у Львівській області на початку липня.

    Не виникає сумнівів, що керівники мають відповідати за те, що трапилося, проте, якби контролюючі органи, зокрема санепідемстанції, були невсипущі і постійно дихали у спину цим «бізнесменам», біди могло б і не статися.

     

    Псевдотабір «Перлина Карпат»...

    Для об'єктивності варто зазначити, що ситуації у цих двох санаторіях були різні. Рівень зловживань у «Перлині Карпат» виходить далеко за межі недбалості. Роботу табору було організовано в обхід законодавства.

    Комісія МОЗ, що перевіряла «Перлину Карпат», так і не змогла отримати у дирекції наказу про створення табору та положення про цей оздоровчий заклад. Більше того, у Статуті КП «Санаторій «Перлина Карпат» жодним словом не передбачено діяльності з медичної допомоги дітям (педіатрії), тож серед лікарів, що відповідали за медичний супровід дітей, не виявилось жодного педіатра. Працівники санаторію (табору) загалом не ознайомлені з нормативною базою щодо організації оздоровлення дітей.

    Територіальна санітарно-епідемічна служба не давала дозволу на оздоровлення та відпочинок дітей у цьому санаторії. За словами міністра Василя Князевича, завдяки бездіяльності районної та обласної СЕС відбувалося заселення дітей без дозвільної документації. Комісія МОЗ визнала, що заклад «Перлина Карпат», акредитований 2008 року на вищу акредитаційну категорію, не відповідає їй. Крім того, там зафіксовано фальсифікацію сертифікату відповідності.

    Підготувавшись до відпочинкового сезону таким способом, дирекція санаторію взяла участь у тендері на оздоровлення дітей, оголошений Київською облдержадміністрацією, і перемогла. Виглядає на те, що члени комітету не завдали собі зайвого клопоту зателефонувати на Закарпаття й пересвідчитися, що заклад чистий.

     

    ...з гнилими продуктами

    Те, що виявлено під час комісійної перевірки за фактом масового отруєння у «Перлині Карпат», вселяє жах одразу.

    «У санаторії виявлено порушення правил зберігання рибних продуктів, масла солодковершкового. Порушено правила зберігання сирих овочів в овочевому цеху (капусту зберігали насипом, на ній виявлено ознаки гниття, стелажі та піддони для зберігання овочів виготовлені з матеріалу, що не підлягає санітарно-гігієнічній та дезобробці) тощо. За результатами обстеження було зупинено експлуатацію харчоблоку», - йдеться у повідомленні прес-служби МОЗ України.

    Мукачівська районна СЕС відібрала зразки на комплекс санітарно-бактеріологічних, токсикологічних, вірусологічних досліджень. СЕС висіяла сальмонелу та стафілокок. Спеціалісти СЕС виявили небезпечних збудників у змивах холодильників для зберігання риби та м'яса, на дошках для різання, у маслі «Селянське» та салаті зі свіжих овочів. Такі продукти, за словами голови Мукачівської районної СЕС В.Чиж, входили до меню, яке подавали дітям та дорослим 4 липня, у день від'їзду групи до Києва. Крім того, збудники сальмонели виявили у працівника харчоблоку та одного з офіціантів. Один із різновидів стафілокока висіяли у кухаря санаторію. Остаточний висновок у МОЗ України очікують після завершення лабораторних бактеріологічних досліджень та узагальнення результатів роботи.

    Коли отруєних зняли з потягу у Львові, вони давали пояснення і свідчення головному лікареві СЕС Львівській залізниці Володимиру Багнюку. Ось що він повідомив: «У поясненні керівників груп були запевнення про те, що у санаторії, де вони з дітьми відпочивали, не завжди була гаряча вода. Посуд, у якому давали їжу, був такий, що доводилося мити його ще раз. Також був доступ сторонніх осіб до харчоблоку». Начальник медичної служби Львівської залізниці Михайло Яворський додав: «Вони показали нам «сухі пайки», де був плавлений сирок, запаяний у фольгу. Коли ми його відкрили, то там вода відійшла від сиру. Ще були йогурт і ковбаса, якість цих продуктів могла бути кращою. А взагалі у сухий пайок такі продукти давати не можна».

    Цей санаторій закрили. Міністр охорони здоров'я Василь Князевич пообіцяв, що медична складова експертизи скоєного буде максимально якісна. Він додав, що сподівається, що правоохоронні органи зуміють максимально жорстко оцінити дії зловмисників.

     

    Брудні кухарі «оздоровили» дітей?

    У «Конвалії», що в лісі на околиці Трускавця, такої абсолютної невідповідності оголошеному статусові «санаторій» не було. Перед початком роботи заклад пройшов процедури, особливих зауважень до його перемоги у тендері на прийом дітей на відпочинок і оздоровлення немає.

    Відвідини табору формують на перший погляд доволі приємне враження. Більшість корпусів з «євроремонтом», завершується будівництво нового бювету, облаштовують ставки на території. Їдальня і харчоблок нові, є 22 нормальні холодильники, вмивальня, новий посуд, киснева пінка у барі. Дітей, що приїхали до табору 25 червня, звозили на екскурсію до Львова та на скелі Довбуша. Їм забезпечено супровід таборовими й медичними працівниками. До 5 липня, коли ситуація стала невідворотною, і дирекції довелося набратися духу й повідомити про отруєння дітей, усе в таборі було спокійно.

    І допоки не з'явилися результати лабораторних досліджень, генеральний директор підприємства Володимир Нагурний усіма силами намагався рятувати імідж закладу. «Зрозумійте мене правильно, я вини нашої не заперечую. Якби було так, ми не подзвонили і не повідомили б. Але ми подзвонили і повідомили, бо йдеться про здоров'я дітей. Ми не злочинці. Ми намагалися робити все добре. А з іншого боку, усе проконтролювати не можна. Не виключено, що діти приїхали нездорові. Не встановлено, чи їм удома просто виписали довідки, що вони здорові, чи їх таки всіх перевіряли. Їхали вони автобусом без туалету, можливо, ходили по потребі дорогою у лісок, забруднили руки, а потім пили водичку чи сочок з однієї пляшки. Може ж таке бути?! Їздили вони й на екскурсію. Та вихователь не може в одну хвилину проконтролювати одразу всіх. Купили щось в кіоску, була спека, рук не мили, і таке могло бути», - захищався він.

    Однак попередні висновки голови комісії МОЗ, що працювала у «Конвалії», ці версії спростовують. «За результатами лабораторних досліджень виявлено дизентерію Зонне. Але наразі ми ще не знайшли джерела інфекції. Джерелом можуть бути працівники харчоблоку санаторію», - заявив у коментарі ZAXID.NET голова комісії МОЗ України, заступник головного лікаря Центральної санепідемстанції МОЗ України Віктор Світа.

    В.Світа заявив: «Версію, що діти приїхали хворі до санаторію, ми відкинули. Це хвороба, яка не передається особисто від людини до людини. Є ланцюжок людина-харчовий продукт-людина». Він додав, що за аналізами п'яти працівників харчоблоку є позитивні результати на дизентерію Зонне. В.Світа зазначив, що буде з'ясовано, хто саме з цих осіб був джерелом захворювання решти.

    Голова київської комісії зазначив, що районна та обласні СЕС якісно зреагували на ситуацію. «Вчасно і кваліфіковано було зроблено потрібні заходи», - сказав він. Проте з його слів стало зрозуміло, що після знаходження джерела інфекції буде вставлено й те, чи є у допуску такого працівника до роботи недогляд санепідемслужби.

     

    Бізнес-прорахунки керівництва «Конвалії»

    Загалом в автора публікації з побаченого і почутого склалося враження, що дирекцію санаторію «Конвалія» підвів бізнесовий інтерес. Підприємство до кризи, за словами гендиректора, взяло чималі кредити на оновлення матеріально-технічної бази. Тому, очевидно, зацікавлене якнайшвидше їх повернути із заробітків. Помітне неправильне розуміння керівництвом підприємства відпочинково-оздоровчого бізнесу. Так, хороші умови проживання у санаторії з власним бюветом у межах бальнеологічного курорту Трускавець - звучить привабливо. Достатньо розмістити в Інтернеті інформацію про можливості  лікування у дитячому санаторії такого змісту: «У санаторії «Конвалія» лікують хронічні захворювання печінки, жовчних шляхів, хронічні гастрити, ентероколіти, панкреатит, сечокам'яну хворобу, хронічні пієлонефрити та цистити, столовий діатез, цукровий діабет, подагру, ожиріння, захворювання органів дихання, шлунково-кишкового тракту, а також хвороби людей, постраждалих в результаті Чорнобильської катастрофи», і гарні фото, які в принципі відповідають дійсності, і охочі приїхати сюди знайдуться. Однак недостатнє усвідомлення важливості бездоганного дотримання санітарно-епідеміологічних норм ставить під ризик усю справу й інвестиції.

     

    Тінь підозри лягла на всіх

    Згадані випадки не могли не мати наслідків. Усі табори й санаторії, яким дозволено приймати на відпочинок і оздоровлення дітей на Львівщині, інспектують санепідемстанції, представники місцевих адміністрацій, управління у справах сім'ї, молоді і спорту Львівської облдержадміністрації. Уже за тиждень після інциденту було обстежено 70% закладів. Надзвичайних порушень не виявлено.

    І весь цей клопіт, мабуть, був би зайвий, якщо б сама влада на початку відпочинкового сезону була впевнена на двісті відсотків, що зроблено все і навіть більше для того, щоб виключити можливості спалаху інфекційних захворювань у таборах. Що для цього треба? Мабуть, організовувати роботу, як на Сколівщині, де стабільно функціонує сім таборів. Це найбільша концентрація літніх відпочинкових таборів на території одного району у Львівській області.

    Поспілкувавшись із директором оздоровчого спортивного табору «Політехнік-2» НУ «Львівська Політехніка» (смт Славськ) Іваном Пронем та з директоркою санаторію «Казка» (с. Коростів) Аллою Авраменко, ZAXID.NET переконався, що працівники СЕС у них не є нежданими гостями. Вони здійснюють планові перевірки не лише перед початком відпочинкового сезону, але й у періоди злив, коли є ризик погіршення епідеміологічної ситуації. Стан умов утримання, якості води і продуктів у відпочинкових таборах перевіряють за сезон стільки разів, скільки груп приїжджає на відпочинок. Загалом стосунки у керівників таборів і СЕС робочі, їх не лише інспектують, але й, що дуже важливо, інструктують. Відчутно, що ці люди ставляться до своєї роботи як до спільної. І це дає позитивний результат. За 32 роки перебування на посаді головного лікаря СЕС Сколівського району Зої Лозинської у відпочинкових таборах району не те, що інфекційних епідемій, а й спалахів не було.

    Думаю, убезпечити імідж Львівщини як туристично-рекреаційного краю може, як не дивно, масово-роз'яснювальна робота. Керівникам і працівникам підприємств, що надають послуги з відпочинку і оздоровлення, а особливо дітей, не зашкодить добровільно-примусове навчання. Щоб виконувати санітарно-гігієнічні правила, вони це мають знати.

     

    Юлія Поліковська  ZAXID.NET

    Категорія: Новини України | Переглядів: 732 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net