Пятниця, 26.04.2024, 12:39
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 17
    Гостей: 17
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5562
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Липень » 15 » Не кидай перли перед свиньми…



    Не кидай перли перед свиньми…
    11:19
    Є таке прислів’я: «Не кидай перли перед свинями – все одно потопчуть». Ніби про наш санаторій «Перлина Карпат» сказано…

    Про те, що трапилося у мукачівському санаторії «Перлина Карпат», повідомили всі вітчизняні засоби масової інформації. Та і як можна було обійти це стороною – сталося наймасовіше отруєння дітей за всю історію незалежної України. Питання в іншому: що призвело до цієї біди? І питання це аж ніяк не просте, адже убезпечитися від повторення подібного можна тільки одним шляхом: треба виявити СПРАВЖНІ причини і зробити ПРАВИЛЬНІ висновки. І ще одна обов’язкова складова: потрібно СУВОРО ПОКАРАТИ ВИННИХ, аби нікому більше і на думку не спало робити брудний бізнес на дітях, піддаючи загрозі їхнє здоров’я, ба навіть життя.

    А ось цього ми якраз і не бачимо.

    Перше, на що варто звернути увагу, це особа керівника «Перлини Карпат» – пана Степана Сікори. Будь-які санаторно-лікувальні заклади очолюють головні лікарі. Пан Сікора обіймав посаду директора. І цілком зрозуміло чому: призначити головлікарем фізика за фахом – це вже ні в які ворота не лізло. Незрозуміло одне: ЯК можна було взагалі призначати його керівником санаторію? Ніяка «найвідданіша відданість» мукачівським можновладцям (не говорячи вже про «політичну доцільність»), жодні «особисті симпатії» ні в якому разі не можуть бути підставами для «винагороди» у вигляді передачі у БЕЗКОНТРОЛЬНЕ відання закладу, пов’язаного з оздоровленням людей. Тим паче – дітей.

    А справжнє обличчя пана-директора Сікори проявилося у перших же його кроках і діях опісля того, як отруєння дітей набуло всеукраїнського розголосу. Ви думаєте, що він разом з усіма жахнувся, розпочав внутрішньосанаторійне розстеження і вжив термінових  заходів до мінімізації наслідків отруєння та унеможливлення подібного у майбутньому?

    Якби ж то так. Але ні. Першим ділом пан Сікора спробував «перевести стрілки» – звинувативши у всьому залізницю. Мовляв, то вже в поїзді діти поганої води напилися, або щось недоброє купили та з’їли. «Фінт» не пройшов, вода у поїзді – однакова для всіх вагонів, у тих, де їхали інші пасажири, отруєнь не зафіксовано. Від вживання у їжу чогось непридатного до явного прояву ознак отруєння має минути кілька годин, діти в поїзді стільки часу не перебували. Тим паче, що деяким з них стало зле ще на пероні…

    Тоді пан Сікора взявся за друге діло – замітання слідів. Коли в понеділок до санаторію примчали співробітники прокуратури та санітарно-епідеміологічної служби, з підсобок цього «оздоровчого» закладу саме виносили і вантажили до машин ящики із смердючими сосисками, оберемки гнилих бананів, запліснявілі сирки та всілякі інші отруйні «делікатеси». При цьому пан Сікора не червоніючи заявив, що це  гниляччя, мовляв, залишили діти у своїх тумбочках…

    Ну, добре, пана Сікору таки відсторонили від виконання директорських обов’язків, прокурори та епідеміологи почали розстеження-дослідження. І – обана. Пана Сікору, як виявилося, голими руками не візьмеш. Надто вже високі в нього покровителі, котрі добре розуміють, що відводячи грозові хмари від пана Степана, захищають від блискавок і самих себе. А ну як той викладе слідчим, ХТО І ЯКІ СИРКИ-СОСИСКИ-БАНАНИ ПОСТАЧАВ  У САНАТОРІЙ – у декого відразу зміниться «барва обличчя».

    У вівторок в. о. голови облдержадміністрації В.Гоблик скликає «нібито прес-конференцію». Чому взято в лапки? Тому що на неї запросили тільки «своїх»  журналістів – таких, що і незручних запитань задавати не будуть, і напишуть-покажуть-розкажуть «правильну» версію того, що сталося у «Перлині Карпат». Зокрема, зафіксують слова головного державного санітарного лікаря області Віри Чиж про те, що вони взяли зразки їжі, якою харчувалися діти, та молочної продукції, яку постачають з ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА, і тепер, мовляв, чекають відповіді із санітарно-епідеміологічної служби СУСІДНЬОЇ ОБЛАСТІ.

    «Натяк» більш ніж прозорий: корені біди треба шукати там, за горами… А завтра пані Чиж скаже: ми послали запити  до державної санепідемстанції Еквадору, звідки до нас потрапили банани. Чекаємо відповіді…

     

    Попри все це (на превеликий жаль пана Сікори і тих, хто за ним стоїть) шила в мішку приховати не вдалося, подія набула загальнодержавного розголосу. Навіть сам пан Ющенко не зглянувся на те, що «Перлина Карпат» розташована на батьківщині екс-очільника його, президентського, секретаріату – доручив Генеральній прокуратурі взяти цю справу під пильний контроль з регулярним звітом особисто йому, главі держави. Таке саме завдання Юлія Тимошенко поставила і кільком своїм міністрам. І вже маємо з цього певні результати.

    Під головуванням міністра охорони здоров'я України Василя Князевича відбулася колегія МОЗ, присвячена попереднім підсумкам розслідування отруєння відпочивальників санаторіїв "Перлина Карпат" (Закарпатська обл.) та "Конвалія" (Львівська обл.). Міністр підкреслив, що ретельне вивчення цих інцидентів обов'язково має завершитись жорсткими санкціями до винуватців та відповідними висновками, які б у майбутньому не допустили аналогічних ситуацій.

    Заступник міністра охорони здоров’я України Валерій Бідний доповів, що матеріально-технічна база та санітарно-гігієнічний стан КП "Санаторій "Перлина Карпат", рівень підготовки і кваліфікації обслуговуючого персоналу не відповідають вимогам, що дають можливість оздоровлення та відпочинку дітей.

    Як стало відомо представникам МОЗ, на базі санаторію було відкрито табір відпочинку "Перлина Карпат". Наказ про створення табору та Положення про цей оздоровчий заклад членам комісії МОЗ не було представлено. Більше того, В СТАТУТІ КП "САНАТОРІЙ "ПЕРЛИНА КАРПАТ" ЖОДНИМ СЛОВОМ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО ДІЯЛЬНОСТІ З МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ДІТЯМ (ПЕДІАТРІЯ), тож серед лікарів, що відповідали за медичний супровід дітей, не виявилось жодного педіатра. У посадових інструкціях лікарів не було передбачено надання медичної допомоги дітям, а лікарі не ознайомлені з наказом №19 від 18.06.2009 року "Про медичне забезпечення дітей". Загалом же працівники санаторію (табору) не були ознайомлені з нормативною базою щодо організації оздоровлення дітей. У санаторії на момент перевірки був відсутній ізолятор. Крім того, комісія відзначила вкрай незадовільний стан харчового блоку санаторію та багато інших порушень.

    ТЕРИТОРІАЛЬНА САНІТАРНО-ЕПІДЕМІЧНА СЛУЖБА НЕ ДАВАЛА ДОЗВОЛУ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ ТА ВІДПОЧИНОК ДІТЕЙ В САНАТОРІЇ. У цьому контексті міністр охорони здоров’я Василь Князевич дуже жорстко розкритикував бездіяльність районної та обласної санітарних служб, у яких фактично на очах відбувалося порушення законодавства та заселення дітей без дозвільної документації.

    Міністр Василь Князевич наголосив, що Міністерство не перебиратиме на себе функції слідчих органів, але медичний аспект вивчення проблеми буде досліджено максимально. Велику увагу приділив питанню ліцензування оздоровчих закладів та усуненню можливих недоліків. Адже Комісія МОЗ визнала, що заклад "Перлина Карпат", акредитований 2008 року на вищу акредитаційну категорію, не відповідає їй. Крім того, там БУЛА ЗАФІКСОВАНА ФАЛЬСИФІКАЦІЯ СЕРТИФІКАТА ВІДПОВІДНОСТІ. Міністр дав доручення більш ретельно контролювати питання видачі ліцензій подібним закладам.

    На засіданні Колегії учасники заслухали доповідь голови управління охорони здоров’я Київської ОДА Людмили Качурової, яка розповіла про заходи ліквідації наслідків харчового отруєння дітей, які прибули до Києва. Однак більшість критики на адресу Київського управління стосувалася того, що про відпочинок більше 200 дітей там взагалі не знали, тож і медичними працівниками для супроводу з Києва до Ужгорода і з Ужгорода до Києва група дітей забезпечена не була. Так само незрозуміло ЯК КИЇВСЬКА ВЛАДА МОГЛА ДОПУСТИТИ ДО ТЕНДЕРУ КП "САНАТОРІЙ "ПЕРЛИНА КАРПАТ", ЯКИЙ НЕ МАВ ВІДПОВІДНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ.

    Поки що ж, за попередніми даними Комісії МОЗ, імовірними факторами інфікування могли бути: сир-бринза, сирковий десерт (виробник встановлюється), омлет яєчний, котлети м’ясні, сардельки. Перелічені продукти пацієнти вживали в їдальні санаторію "Перлина Карпат" впродовж 3-4 липня 2009 р. Також діти споживали воду з джерела на території санаторію. На вечерю 4.07.2009 діти та вихователі отримали сухий пайок, що складався з ковбаси копченої, йогуртів та соку "Садочок". Крім того, на сьогодні згідно з протоколом лабораторних бактеріологічних досліджень Закарпатської обласної СЕС, у змивах відібраних на харчоблоці, а також у 2-х працівників харчоблоку підтверджується наявність збудників сальмонели та стафілококу. Остаточний висновок у МОЗ України очікують після завершення лабораторних бактеріологічних досліджень та узагальнення результатів роботи.

    Як гадається, скандал з найбільшим отруєнням українських дітей – це далеко не випадковість. Це – з череди тих «мін уповільненої дії», які попідкладали закарпатцям відомі політично-кримінальні діячі із штаб-квартирою у Мукачеві. Одна таких мін, як бачимо, вже вибухнула. Не забаряться й інші, ЯКЩО ЇХ ВЧАСНО НЕ ЗНЕШКОДИТИ…

     

    Замість післямови

     

    У Мукачеві нове масове отруєння

    Цих вихідних до інфекційного відділення Мукачівської районної лікарні з підозрою на сальмонельоз, харчову токсикоінфекцію та гострий гастроентерит потрапили, за різними даними, від 22 до 26 чоловік, у тому числі - декілька дітей. За деякими даними, цей випадок, маніпулюючи діагнозами, попервах намагалися взагалі приховати - як в райлікарні, так і в Мукачівській санепідемстанції. Але не вдалося…

    Як повідомила пресс-служба Міністерства з питань надзвичайних ситуацій, всі потерпілі вживали тістечка «Банановий холм», виготовлені у кондитерському цеху на вул.. Недецеї, 39, і реалізовані у трьох місцевих кафе.

    Разом з тим, дізнатися щось більш детальне з місцевих офіційних джерел, довідатися про стан пацієнтів не вдається. «Ви знаєте, кому належить цех, у котрому випікали ці злощасні тістечка? А кафе, у яких їх продавали людям? Судіть самі, адже нікому з цих, доволі відомих в місті, людей зайвий розголос не потрібен, - розповіла одному з місцевих Інтернет-сайтів пані Марія, дочка котрої також серед отруєних у кафе. - Медики, намагаючись приховати загальну причину отруєння, маніпулюють діагнозами. Мовляв, один пацієнт отруївся рибою, другий - овочами, третій - неякісним м'ясом… А той факт, що, посмакувавши тістечками в кафе, люди із схожими симптомами потрапили до лікарні - лишень збіг обставин»….

    Віктор Копанець,

    газета «Трибуна», 14 липня 2009 р.

     

    Післямова до післямови

    Як повідомило управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації, на Закарпаття прибув перший заступник міністра охорони здоров'я України - головний державний санітарний лікар України Олександр Біловол. Так треба розуміти - прибув розбиратися з усіма цими бідами, шукати винних та розробляти заходи, аби подібного більше не траплялося.

    Але дива дивні - першим ділом пан головний державний санітарний лікар не у "Перлину Карпат" поїхав, і навіть не в Мукачево, а пішов у Білий дім на площі Народній в Ужгороді. Хоча та нібито ніхто нічим не труївся. А якщо у когось голова і боліла, то скоріш за все - не після тістечок. Хоча закушувати можна і тістечками... Та ми не про те.

    Два найвищі посадовці ОДА десь ся подівали,  тому О.Біловола приймав в.о. голови облдержадміністрації Володимир Гоблик. Як пише згадуване вище управління інформації та зв’язків із громадськістю, "на зустрічі йшлося про ситуацію, що склалася у санаторії "Перлина Карпат", а також госпіталізацію людей, в тому числі дітей, з ознаками гострого кишкового інфекційного захворювання до Мукачівської центральної райлікарні". Це ще нормально. Але далі...

    Управління повідомляє: "Наголошувалося, що спільними зусиллями влади, служб СЕС, закладів охорони здоров’я ВДАЛОСЯ ЯКНАЙШВИДШЕ ВСТАНОВИТИ ПРИЧИНИ СИТУАЦІЇ, ЩО СКЛАЛАСЯ, Й НЕ ДОПУСТИТИ ПОДІБНИХ ВИПАДКІВ У МАЙБУТНЬОМУ".

    Отакої! Якщо вже дійсно вдалося встановити причини того що трапилося, то чому не розказати про це широкому загалу? Людям теж цікаво про це дізнатися. І як у цьому сенсі розуміти наступну фразу повідомлення: "Поки триває розслідування, без матеріалів із Києва та Львова робити висновки зарано, – підкреслили на зустрічі".

    Так "вдалося встановити", чи ще "триває розслідування"? І якщо без матеріалів з Києва "робити висновки зарано", тому чому пан Біловол не дочекався їх у тому самому Києві, а приїхав чекати в Ужгороді. Щоб пан Гоблик не нудьгував сам один у спорожнілому від перших осіб Білому домі?

    Щоправда, у повідомленні управління інформації ОДА зазначається: "Планується, що у рамках робочого візиту Олександр Біловол відвідає Мукачівську центральну районну лікарню, де поспілкується із пацієнтами та медперсоналом, зокрема інфекційного відділення, огляне санаторій "Перлина Карпат", кондитерський цех у Мукачеві". Це добре, що таки "планується". Але якби всі плани наших керманичів вдалося втілити в життя – у світі не було б сильнішої країни за нашу Україну!

    Так і живемо...

    Віктор Копанець, 14 липня 2009 р. , вечір

    Категорія: Новини України | Переглядів: 1120 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net