Четвер, 25.04.2024, 03:48
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5561
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Серпень » 19 » Чоловік ніколи не знав того Бога, котрого знає жінка



    Чоловік ніколи не знав того Бога, котрого знає жінка
    10:07
    Більше двох тисяч років християнське богослов’я було з одним, чоловічим, крилом. У середині ХХ століття ІІ Ватиканський собор дозволив жінкам освоювати духовні науки. З кожним роком жінок-богословів стає усе більше. Чимало їх і на Тернопільщині, однак доктор богослов’я наразі єдина.

    Тернополянка Наталя Ізотова часто бачила один і той самий сон: високе склепіння, хор, в якому виконує свою вокальну партію… Ангельський спів тривожить душу, серце завмирає, заслуховуючись ним, здається, ще мить — і відкриються небеса. Світло… Наталя прокидалася, але відлуння отієї дивної мелодії продовжувало звучати в ній. Лише тепер вона знає: той сон був віщим...

    Наталі дуже пощастило, бо народилася в сім’ї митців і зростала серед прекрасного. Тонке відчуття ритму, ніжний голос і талант творити музику отримала в спадок від матері, нині народної артистки України Любові Ізотової. А вміння розфарбовувати буденність, дивосплітати кольори й втілювати казку на аркуші паперу — від тата, художника Юрія Ізотова. Однак батьківських дарунків Наталі було мало. Часто навідуючись із татком до колишньої картинної галереї, а нині кафедрального собору, ловила себе на думці: вабить її сюди не стільки живопис чи архітектура, як якась магічна аура, відчуття чогось непізнаного й неймовірно глибокого. Її захоплювали готика й бароко. Саме в цих стилях було збудовано найбільше храмів. Відвідувати їх тоді заборонялося, а тому дівчинці особливо хотілося дізнатися, що за їхніми брамами.

    Закінчивши музичну школу з класу бандури, Наталя вступила до Тернопільського музичного училища імені Соломії Крушельницької на диригентсько-хоровий відділ. Був початок 90-х. Якось напередодні різдвяних свят викладач Володимир Верней повів їх до церкви. Наталя співала разом з іншими студентами, а серцем раділа: її сон став дійсністю — високе склепіння, ангельський спів, що підносить у височінь... Тоді зрозуміла: її місце тут, у храмі. Відчуте дало поштовх до участі у церковному юнацькому хорі І. Данилюка, а згодом і до написання хорової музики до Божественної літургії Івана Золотоустого.

    Після Харківської консерваторії ім. І. П. Котляревського Наталя кілька років регентувала в церкві Володимира та Ольги, храмі Матері Божої Неустанної Помочі оо. Редемптористів. Музика, хоровий спів допомагали їй пізнавати Господа. Дівчина багато їздила по світу, відвідувала реколекції, богословські студії, християнські фестивалі. На кількох з таких заходів помітила, що організатори роздають учасникам тексти пісень, однак до жодного з них не додають ноти. Тож мелодію доводиться підбирати на слух. Регент вирішила виправити таку незручність. Так, у 1999 році світ побачило її перше зібрання християнських пісень «Хай нас з’єднає любов», а в 2002-му друге — «Благословенний будь, Христе Боже».

    Слухаючи проповіді священиків, спілкуючись із черницями, Наталя мріяла пізнати бодай частинку того, що знають вони. Деякий час вона навіть жила при монастирі сестер милосердя св. Вікентія, що у Львові.

    З кожним роком служби у церкві в Наталі виникало усе більше й більше питань, щодо ходу літургії, читання Євангелія та проповідей. Тож дізнавшись, що в духовних закладах можуть навчатися і дівчата, дуже зраділа. Тепер могла знайти відповіді на свої питання, вступивши на богословський факультет Люблінського католицького університету ім. Івана Павла ІІ. Здобувши ступені магістра й ліцензіата, захистила докторську. Особливо Наталю захоплювала іконологія. Досліджувати її продовжує і нині. Крім того, цікавиться церковним співом і викладає хорове диригування в Тернопільському музучилищі, працює з християнською молоддю, читає літургіку в Зарваницькому колегіумі для дівчат «Знамення».

    Не всі люди розуміють Наталину зацікавленість богословськими науками. Адже зазвичай їхнім вивченням займаються чоловіки, котрі, на відміну від жінок, мають право і на отримання священичого сану.

    — Як на мене — несправедливо. Чому жінка не може бути священиком? — обурююся.

    — Це біблійна традиція, що сягає Старого Завіту, наголошується у часи Христових навчань, а пізніше і в листах апостола Павла, — пояснює богослов. Проте ця традиція аж ніяк не забороняє жінці бути Господньою слугинею на зразок Пречистої Діви Марії, про що свідчить діяльність вчительки-катехитки, жінки-захристиянки, котра дбає про красу і лад довкола церкви. А особливо черниці, котра випромінює покору, смиренність, любов до Христа. Так, церква повинна іти в ногу з часом. Вона не має забороняти жінкам носити прикраси чи косметику за межами храму. Проте в святині духовна краса й чистота жінки є важливішою за зовнішню.

    Слухаю Наталю і розумію: чоловік ніколи не знав того Бога, котрого знає жінка. Він сприймає Його науку розумом, а вона — серцем. Цікаво, якими були б канонічне право, догматичне й моральне богослов’я, якби їх писали жінки?

    — Ісус є один вчора, сьогодні й навіки. Він прийшов не до конкретної людини, а до всіх нас, тому Його наука має однакове трактування для всіх християн, — констатує Наталя. — І не важливо, якої ти статі, віку, національності, де ти молишся до Нього, якою мовою чи словами, головне, що відкриваєш Йому своє серце і вручаєш своє життя.

    Наталя ЧОРНА
    http://vilne.org.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 647 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net