Пятниця, 19.04.2024, 14:12
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 2
    Гостей: 2
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5556
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Серпень » 21 » Під знаком амброзії



    Під знаком амброзії
    16:55
    Серпень є не лише місяцем, коли дозріває врожай овочів та фруктів, коли святкують обжинки і готуються до школи. Саме в серпні починає квітнути амброзія полинолиста, надзвичайно небезпечний карантинний бур’ян. Боротися з ним закликають агрономи і лікарі, екологи і посадовці місцевого самоврядування. А от чи реагують на ці заклики громадяни?
    Амброзія вже зацвіла. В цьому під час спільного із «ЕХО» рейду по Кобеляках мали змогу в черговий раз пересвідчитись держінспектор Державної екологічної інспекції Полтавської області Юрій Калюжний та Юрій Андрієнко, держінспектор з карантину рослин. Цьому рейду, за словами фахівців, передувала роз’яснювальна та профілактична робота, яку вони проводили серед підприємців, керівників організацій та установ. Звертався з проханням побороти амброзію до громади і міський голова Олександр Ісип.  Це було у липні – на початку серпня. А зараз представники контролюючих органів вирішили перевірити, яким же був результат їх профілактичної роботи. «Більшість керівників відреагували адекватною, – ще перед початком інспекційної поїздки кобеляцькими вулицями відзначив Юрій Андрієнко. – Хто раніше, хто пізніше, але бур’яни скосили. Але не всі».
    Саме туди, де керують «не всі», а ті кому наплювати не лише на звернення влади і компетентних служб, а й на власне здоров’я, й поїхав автомобіль з двома інспекторами та журналістом.
    Під час двогодинного об’їзду вулиць виявилось, що центр Кобеляк є досить благополучним в розрізі боротьби з карантинними бур’янами. Працівники «Міської сервісної служби», а то й самі жителі міста добре попрацювали і скосили амброзію. Де-не-де можна було помітити вцілілі поодинокі рослини. Та ідилія закінчилась на вулиці Дніпропетровській. За красивими фасадами магазинів ховалися справжні джунглі з амброзії, лободи, щириці та іви-ксантифолії. Власники торгівельних закладів, розташованих в будівлі за адресою Дніпропетровська, 4 чомусь, ніби змовившись, відмовились боротись з карантинними бур’янами. Можливо вони буддисти і їм релігія не дозволяє рослинність знищувати? Розібратись в цьому вже найближчими днями збираються Юрій Калюжний та Юрій Андрієнко.
    Вистачає бур’янів і в дворі по вулиці Дніпропетровській, 18а. Ростуть вони і біля приватних гаражів, і там, де вчать прекрасному, доброму, вічному.
    Непролазні хащі, в яких за словами місцевих жителів інколи чути виття вовків та рев ведмедів, виявили інспектори за зовні дуже гарним об’єктом по вулиці Дніпропетровській, 9.
    Але все ж таки найбільшими фанатами амброзії є підприємці, котрі розкупили і розділили територію колишнього СТ «Будівельник». Це вулиця Полтавська, 42. Приємним виключенням є ділянка, за яку відповідає ПП «Моноліт». Людмила Рибалко єдина вчасно і адекватно відреагувала на попередження компетентних служб.
    Ну й звичайно не можна не відзначити і багатоквартирний будинок по вулиці Полтавській, 32. Він в Кобеляках найновіший, найсучасніший, найноменклатурніший. Адже в ньому живуть і голова РДА, і прокурор району, і ще багато хто. І певно живуть там люди настільки зайняті, що працюючи вдень і вночі не помічають, як прямо під їх вікнами, поряд з чорнобривцями, квітне отруйна амброзія.
    По закінченню рейду Юрій Калюжний підсумував: «Цього разу ми знову лише попереджуємо керівників. Адже наша мета – не покарати когось, а знищити бур’яни. Але через 7-10 днів вже доведеться складати протоколи».
    Нагадаємо, що за недостатню боротьбу з карантинними бур’янами передбачені штрафи: 250 гривень для посадових осіб і 170 – для громадян.



    Ігор Філоненко


    АМБРОЗІЯ  ПОЛИНОЛИСТА
    Регульований карантинний організм, який поширений на території України в 22 областях, АР Крим і містах Київ та Севастополь. Загальна площа засмічення 1,9 млн. га.
    Батьківщина амброзії – Центральна і Південна Америка. Вперше в Україні з'явилася на околицях м. Києва у 1925 році.
    На території Полтавської області з'явилася у 1978 році у Кременчуцькому районі на залізничному полотні, відкіля й почалося її розселення по області.
    В даний час поширена у 23 районах і 5 містах, займає площу 7724 га.
    З 2008 року діє «Програма фітосанітарних заходів по боротьбі з регульованими карантинними організмами в Полтавській області».
    Шкодочинність
    Амброзія полинолиста засмічує усі польові культури, особливо просапні і зернові, а також присадибні ділянки, сади, виноградники, пасовища, луки, полезахисні смуги. Добре росте на узбіччях залізничних, автомобільних, ґрунтових доріг, по берегах рік і ставків, на пустирях, канавах і інших землях, які не обробляються.
    Утворюючи велику наземну масу і кореневу систему, вона пригнічує культурні рослини. Потребує багато води на утворення одиниці сухої речовини, в середньому в 2 рази більше в порівнянні з зерновими культурами, що приводить до пересихання ґрунту. Найбільш потерпають від амброзії просапні культури із пізніми строками дозрівання, особливо, соняшник, кукурудза, соя.
    При недостатньому догляді за посівами цих культур бур'ян переростає їх і сильно пригнічує, що призводить до різкого зниження врожаю або повної загибелі рослин. Вона ускладнює збирання врожаю, через те, що грубі, товсті стебла бур'яну у випадку великої їх кількості приводять до неможливості збирання врожаю комбайнами. Тваринами не поїдається, через те, що містить до 0,15% гірких ефірних олій. Природні вороги для неї теж відсутні. Амброзія шкідлива і для людей. Її пилок викликає алергічне захворювання.
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 706 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net