Всього: 3485 Нових сьогодні: 0 Нових учора: 0 Нових за тиждень: 0 Нових за місяць: 0 Із них: Новачків: 1110 Продвинутих: 2363 Журналістів: 5 Модераторів: 3 Адмінів: 4 Із них: Чоловіків: 2733 Жінок: 752
Зубний наліт і підвищення
кислотності в порожнині рота за рахунок вживання їжі служать чинниками
ризику для розвитку карієсу. Деякі лікарі схиляються до думки, що
солодка, липка їжа, зокрема, така як родзинки, швидше провокує карієс і
пошкодження зуба, оскільки очистити такий харчовий наліт складніше.
Проте дантисти Університету Ілінойса /США/ довели, що родзинки швидко
очищаються від поверхні зуба так само, як і яблука, банани або шоколад.
Медики провели серію експериментів
за участю дітей у віці від 7 до 11 років, які вживали або просто
родзинки, або кукурудзяні пластівці, або зернові висівки з родзинками,
або суміш пластівців з родзинками без додавання цукру. Після вживання
тих або інших продуктів стоматологи зміряли кислотне виробництво
бактерій на поверхні зубів. Також було розглянуто дію на зубну емаль
сахарози і сорбітолу, що часто містяться в харчових продуктах. Всі
протестовані продукти, окрім сорбітолу, сприяли виробленню кислоти в
зубному нальоті більше 30 хвилин. Але показники кислотності не досягли
максимуму при споживанні дітьми родзинок, навіть у складі пластівців.
Фахівці вважають, що родзинки не приводять до перевищення небезпечних
рівнів кислотності зубного нальоту і не піддають зуби небезпеці втрати
мінералів, яка у свою чергу зумовлює карієс.