Пятниця, 29.03.2024, 17:59
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5535
    Форум: 555/31813
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2010 » Січень » 15 » Вийшов у світ збірник документів і матеріалів «Батурин: сторінки історії»



    Вийшов у світ збірник документів і матеріалів «Батурин: сторінки історії»
    13:49
    14 січня 2010 року в Державній обласній універсальній бібліотеці імені В. Г. Короленка відбулася презентація збірника документів і матеріалів «Батурин: сторінки історії».
    Книга, видана за сприяння управління у справах преси та інформації Чернігівської облдержадміністрації накладом дві тисячі примірників, має обсяг 786 сторінок і вміщує 30 ілюстрацій.
    До складу редакційної колегії, зокрема, ввійшли директор Інституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка О. Коваленко (голова редколегії), директор Канадського інституту українських студій Альбертського університету З. Когут, член-кореспондент НАН України О. Моця, відомий мазепознавець С. Павленко, директор Батуринського національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» Н. Реброва, директор Інституту історії України НАН України, академік В. Смолій, член-кореспондент НАН України П. Сохань, директор Центру з вивчення історії України Санкт-Петербурзького держуніверситету Т. Таїрова-Яковлєва, академік НАН України П. Тронько, голова Чернігівської облдержадміністрації В. Хоменко.
    Голова редколегії та керівник групи упорядників, професор Олександр Коваленко розповів про значну роботу, виконану в ході підготування збірника. До нього увійшли документи, виявлені в архівосховищах, музеях та бібліотеках Києва, Чернігова, Сум, Батурина, Бахмача, Москви й Санкт-Петербурга, переважна більшість яких уперше запроваджується до наукового обігу.
    Збірник документів і матеріалів являє собою перше археографічне видання, в якому відтворено багатовікову історію Батурина — міста, яке за трагічність історії та насиченість артефактами його культурного шару канадський історик Зенон Когут назвав «українськими Помпеями».
    Матеріали досліджень, які з 1995 року проводить у Батурині Міжнародна археологічна експедиція, створена на базі Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка, засвідчили, що людина оселилася на березі Сейму щонайпізніше за доби неоліту (у 5-3-му тисячоліттях до н. е. На зламі XI-XII століть тут з волі чернігівських князів постала фортеця. У 1239 році це місто-фортеця ймовірно було сплюндроване монголо-татарськими завойовниками.
    Друге народження Батурина — вже під сучасною назвою — сталося у 20-х роках XVII століття, коли Батурин став сотенним містом Чернігівського, а згодом Ніжинського полку. В 1669 році в Батурині лівобережний гетьман Дем’ян Многогрішний облаштував свою резиденцію. Відтоді в Батурині тривали масштабні роботи з модернізації фортифікаційних споруд, які завершив Іван Мазепа. За останнього Батурин зазнав справжнього розквіту як столиця Української козацької держави і значний торговельно-ремісничий центр. Цей розквіт зупинила трагедія 1708 року, коли за наказом Олександра Меншикова місто було пограбовано (з православними храмами включно) та спалено, а всіх його жителів було вбито.
    Новий період в історії Батурина був пов’язаний з іменем останнього гетьмана Лівобережної України Кирила Розумовського, який прагнув повернути йому столичний статус.
    У новітній час, після здобуття Україною незалежності, було створено Батуринський державний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця», який у 2008 році одержав статус національного. У квітні 2004 року з ініціативи лідера «Нашої України» Віктора Ющенка на території Цитаделі було встановлено пам’ятник жертвам Батуринської трагедії 1708 року — величезний кам’яний хрест із бронзовою фігурою розіп’ятого Ісуса Христа (автор — Анатолій Гайдамака).
    Зібрані громадою кошти дозволили активізувати реставраційні роботи, але справжній прорив стався лише за президентства Віктора Ющенка. Упродовж 2008-2009 років було відтворено дерев’яні укріплення Цитаделі, а на її території — гетьманський будинок, скарбницю, Воскресенську церкву, криницю. В усій своїй красі постав відреставрований палац Кирила Розумовського, а в приміщенні колишньої церковнопарафіяльної школи було відкрито Музей археології Батурина. В історичному центрі було облаштовано майдан Гетьманської слави, який прикрасили скульптурні композиції, що відображають героїчне минуле Батурина (автори — Микола та Богдан Мазури).
    Водночас було реконструйовано Будинок культури, модернізовано дороги, електромережі, газогін і водогін. Згідно з постановою Верховної Ради України, у 2008 році Батурин було віднесено до категорії міст районного підпорядкування.
    У 2009 році Батурин відвідало понад 180 тисяч туристів з різних куточків України і багатьох країн світу.

    Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
    Категорія: Новини України | Переглядів: 605 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net