Середа, 24.04.2024, 14:57
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5561
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2010 » Січень » 20 » Школа виживання: МОРОЗ



    Школа виживання: МОРОЗ
    12:18
    Цього року в Україні зима особливо сувора. Тому кожному з нас потрібно пам’ятати про вплив низької температури на організм і намагатися уникнути небезпечних ситуацій.
    За повідомленням прес-служби Міністерства охорони здоров’я, в Україні станом на середину січня 2010 року від переохолодження та обмороження загинуло 169 осіб.
    Найбільше всього від наслідків сильних морозів померло в Донецькій області – 57 осіб, Запорізькій – 19, Волинській – 15.
    У цілому за допомогою до лікарні звернулось 2 тис. 317 чол., госпіталізовано з обмороженням та переохолодженням 1 тис. 548 чол.
    Найбільший відсоток постраждалих складають люди, які не мають постійного даху над головою. Відсутність житла, поганий одяг, незадовільне харчування набагато збільшують ризик переохолодження. Якщо ви побачили людину, що може замерзнути — не проходьте мимо, надайте посильну допомогу та зателефонуйте по тел. "103”. Не будьте байдужими!
    Що ж таке обмороження? Це пошкодження якої-небудь частини тіла під впливом низьких температур. Найчастіше всього обмороження виникають в холодну зимову пору при температурі навколишнього середовища нижче -10?С – -20? С. При тривалому перебуванні поза приміщенням, особливо при високій вологості і сильному вітрі, обмороження можна отримати восени і весною при температурі повітря вище нуля.
    Тісний та вологий одяг та взуття, фізична перевтома, голод, вимушений тривалий нерухомий і незручний стан, холодова травма, ослаблення організму в результаті перенесених захворювань, пітливість ніг, хронічні захворювання судин нижніх кінцівок і серцево-судинної системи, важкі механічні пошкодження з втратами крові, паління сприяє обмороженню.
    Під впливом холоду в тканинах відбуваються складні зміни, характер яких залежить від рівня та тривалості зниження температури. При дії температури нижче -30? С основне значення при обмороженні має дія холоду безпосередньо на тканини і відбувається загибель клітин. При дії температури до -10? – -20?С, при якому наступає більшість обморожень, провідне значення мають судинні зміни у вигляді спазму найдрібніших кровоносних судин. В результаті затримується кровообіг, зупиняється дія тканинних ферментів.
    Розглянемо основні принципи надання першої допомоги. Насамперед потрібно зігріти постраждалого в теплому приміщенні. Зігрівання ураженої частини тіла повинно бути поступовим, повільним, переважно пасивним. Неприпустимо розтирати відморожені ділянки тіла руками, тканиною, спиртом і тим паче снігом. Справа в тому, що ці заходи сприяють тромбоутворенню в судинах, поглиблюючи процеси деструкції пошкоджених тканин.
    Постраждалого потрібно закутати в теплу ковдру (при загальному переохолодженні) чи (при відмороженні) накласти на вражену ділянку термоізоляційну ватно-марльову пов’язку (7 шарів) для накопичення тепла і запобігання передчасного зігрівання поверхневих тканин (і відповідно, утворення перепаду температур між поверхневими та глибокими тканинами). Застосування термоізоляційної пов’язки дозволяє в декілька раз уповільнити зовнішнє зігрівання ураженої ділянки при забезпеченні загального зігрівання організму.
    Якщо відморожена рука чи нога, її можна зігріти у ванні, поступово підвищуючи температуру води з 20? до 40?С і протягом 40 хвилин обережно масажуючи кінцівку. Не можна відігрівати кінцівки у гарячий воді! На внутрішню поверхню стегна чи плеча можна додатково покласти теплу грілку.
    Потерпілому дають багато теплого пиття – наприклад, солодкий чай. Із медикаментозного лікування доцільне застосування знеболювального (анальгін – 0,1 г) і судиннорозширювального (еуфілін – ? таблетки, ношпа – 0,005 г чи нікотинова кислота – 0,01 г) засобів, а також настій валеріани чи пустирника (5-10 крапель) в якості заспокійливого.
    Якщо відігрівання після відмороження супроводжується помірним болем (постраждалий поступово заспокоюється), відновлюється чутливість, температура і колір шкіряних покровів, самостійно повноцінні рухи, то кінцівку витирають насухо, шкіру обробляють 70 % спиртом (чи горілкою) і накладають суху пов’язку з ватою. Вухо, ніс або щоку густо змазують вазеліном і накладають суху зігріваючу пов’язку з ватою.
    Не рекомендується розтирати хворих снігом, так як кровоносні судини кистей і стоп дуже ламкі і тому можливе їх ушкодження, а мікросадна на шкірі, що виникають при цьому, сприяють внесенню інфекції. Неприйнятний і неефективний варіант першої допомоги – втирання олії, жиру при глибокому обмороженні. При середній і тяжкій степені загального охолодження з порушенням дихання потерпілого необхідно якомога швидше доставити в лікарню.
    На практиці трапляються і холодові травми, що виникають при дотику теплої шкіри з холодним металічним предметом. Рана, утворена при цьому, рідко буває глибокою, проте все одно її бажано промити теплою водою, а потім перекисом водню.
    Увага: обморожені ділянки надовго зберігають підвищену чутливість до холоду, легко зазнають повторного обмороження і тому в подальшому потребують особливо надійного захисту.
    В умовах тривалого перебування при низькій температурі повітря можливі не тільки місцеві ураження, але і загальне охолодження організму. Під загальним охолодженням організму потрібно розуміти стан, який виникає при зниженні температури тіла нижче 34? С.
    Настанню загального охолодження сприяють ті ж чинники, що і при обмороженні: висока вологість повітря, вологий одяг, сильний вітер, фізична перевтома, психічна травма, перенесені захворювання і травми
    Є декілька простих правил, які дозволять вам уникнути переохолодження і обморожень:
    1. Не пийте спиртного на морозі – алкогольне сп’яніння насправді викликає більшу втрату тепла, водночас викликаючи ілюзію тепла. Додатковим чинником є неможливість сконцентрувати увагу на ознаках обмороження.
    2. Не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові, і таким чином, робить кінцівки більш уразливими.
    3. Носіть вільний одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові. Одягайтесь як «капуста» - при цьому між шарами одягу завжди є прошарки повітря, які відмінно утримують тепло.
    4. Тісне взуття, відсутність устілок, вологі брудні шкарпетки часто є головною передумовою для появи обморожень. Особливу увагу надавати взуттю потрібно тим, у кого часто пітніють ноги.
    5. У вітряну холодну погоду відкриті ділянки тіла змазуйте жиром чи спеціальними кремами.
    6. Не носіть на морозі металічних прикрас (в тому числі золотих, срібних) – каблучок, сережок. По-перше, метал охолоджується значно швидше тіла до низьких температур, внаслідок чого можливе «прилипання» до шкіри з больовими відчуттями і холодовими травмами. По-друге, каблучки на пальцях утруднюють нормальну циркуляцію крові. Взагалі на морозі намагайтеся уникати контакту голої шкіри з металом.
    7. Користуйтеся допомогою друга – слідкуйте за його обличчям, особливо за вухами, носом і щоками, за будь-якими помітними змінами в кольорі, а він чи вона будуть слідкувати за вашими.
    8. Не знімайте взуття на морозі з обморожених кінцівок – вони розпухнуть і ви не зможете знову одягти взуття. Необхідно якомога швидше дістатися теплого місця. Якщо замерзли руки – спробуйте їх відігріти під пахвами.
    9. При тривалому перебуванні на морозі обов’язково переконайтесь у відсутності обморожень кінцівок, спини, вух, носа і т.д. Кинуте напризволяще обмороження може призвести до гангрени і подальшої втрати кінцівки.
    10. Ховайтесь від вітру – ймовірність обмороження на вітрі значно вища.
    11. Не намочуйте шкіру – вода проводить тепло значно краще повітря. Мокрий одяг і взуття (наприклад, людина впала у воду) необхідно зняти, витерти воду, при можливості одягнутися в сухе і якомога швидше доставити людину в тепло. В лісі необхідно розпалити вогнище, роздягнутися і висушити одяг, водночас енергійно робити фізичні вправи і грітися біля вогню.
    12. Варто враховувати, що в дітей теплорегуляція організму ще не повністю врегульована, а в літніх людей і при деяких хворобах ця функція буває порушена. Ці категорії найбільш схильні до переохолодження і обмороження, і це потрібно враховувати.

    О.Ф.Редліх, методист обласних курсів
    підвищення кваліфікації керівних кадрів НМЦ ЦЗ та БЖД
    http://val.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 545 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net