Субота, 20.04.2024, 15:44
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5557
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2010 » Січень » 22 » НБУ почав процедуру ліквідації "Укрпромбанку"



    НБУ почав процедуру ліквідації "Укрпромбанку"
    15:38
    Завершилася 20-річна історія "Укрпромбанку". Менеджерам Нацбанку не вдалося врятувати від ліквідації установу, яка постраждала від фінансової кризи і відтоку вкладників однією з перших. Боротися за активи великого ощадного банку мають намір не тільки його кредитори, але і націоналізований "Родовід Банк". Він розраховує отримати всі ліквідні активи банкрута. Наслідки ліквідації "Укрпромбанку" відчує вся фінансова система, визнають банкіри, пише "КоммерсантЪ-Украина".
    Рік роботи тимчасових адміністраторів "Укрпромбанку" Олександра Майданюка і Костянтина Раєвського завершився ліквідацією одного з найбільших ощадних банків країни. Вчора правління Нацбанку вирішило відкликати ліцензію "Укрпромбанку" і почати процедуру його ліквідації "з метою недопущення подальшого скорочення активів, забезпечення виконання зобов'язань перед кредиторами і відновлення соціальної справедливості".
    Це рішення було ухвалено 21 січня - в останній день дії мораторію на задоволення вимог кредиторів, який повинен був поліпшити фінансову ситуацію в установі. Неможливість відновити його платоспроможність стала однією з причин ліквідації банку, зазначили в НБУ.
    Ліквідація "Укрпромбанку", заснованого в 1989 році, стала найбільшою за час фінансової кризи і першою після банкрутства банку "Україна". Ліквідувати "Укрпромбанк" доручено його колишньому тимчасовому адміністраторові, директорові департаменту припинення діяльності банків НБУ Костянтину Раєвському. Офіційну позицію банк оприлюднить 25 січня.
    У момент початку роботи адміністрації "Укрпромбанк", за даними Асоціації українських банків, був найбільшою ощадною установою в топ-35. Заборгованість перед населенням становила 57% пасивів - 7,95 млрд грн. Дев'ять місяців уряд обіцяв рекапіталізувати проблемний банк, але у результаті вирішив в листопаді перевести внески населення в націоналізований "Родовід Банк". І якщо на 1 жовтня минулого року портфель депозитів фізичних осіб "Укрпромбанку" становив 7,25 млрд грн, то на 1 грудня - вже 155,9 млн грн. Переведення активів "Укрпромбанку" (за цим показником банк впав за рік з 15-го на 22-е місце) не почався через їх тривалу оцінку.
    Тепер "Родовід Банк" має намір вирішити питання отримання активів через Мінфін. "В середу ми отримали рішення НБУ про докапіталізацію "Родовід Банку" на 3 млрд грн, передачі нам активів "Укрпромбанку", заставлених в НБУ, і рефінансування НБУ. Це йде врозріз з рішенням про ліквідацію "Укрпромбанку", тому ми розбиратимемося на рівні Мінфіну. Враховуючи договір про передачу нам пасивів і активів, ліквідатор зобов'язаний узгоджувати з нами продаж будь-яких активів", - сказав тимчасовий адміністратор "Родовід Банку" Сергій Щербина.
    За інформацією, судові розгляди продовжуються щодо активів на суму 5,5 млрд грн, що може ускладнити їх переведення. У Нацбанку вважають інакше. "Незалежно від початку процедури ліквідації ці активи можуть бути продані", - сказав днями начальник управління кризового менеджменту НБУ Юрій Петров. Експерти зазначають, що ліквідатор не зможе передати активи своїм кредиторам безпосередньо.
    "Основна частина активів банків, які входять в ліквідаційний пул, продається на аукціонах або відкритих торгах. Виручка розподіляється серед кредиторів в порядку пріоритетності. Виключення становить майно банку, яке знаходиться в заставі або забезпеченні інших зобов'язань банку", - говорить старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євгений Гребенюк.
    Ліквідація великого банку може затягнутися на роки. Так, банкрутство банку "Україна" тривало 8 років, а рекордсменом став банк "Відродження" - 13 років. "До ліквідаційної комісії перейдуть всі права управління банком. За спірні активи комісія судитиметься або домовлятиметься", - зазначає партнер юридичної фірми Magisters Олексій Резніков.
    Ст. 96 закону "Про банки і банківську діяльність" передбачає таку чергу отримання коштів: виплата компенсації нанесення збитку життя і здоров'ю громадян, зарплати, вимог Фонду гарантування внесків фізосіб, депозитів на суму понад 150 тис грн; оплата вимог НБУ, що виникли через зниження вартості застав рефінансування, вимог Мінфіну за надання фінансової допомоги, вимог физосіб, платежі яких заблоковані, інших вимог, окрім субординованого боргу; повернення субординованого боргу.
    Ліквідація "Укрпромбанку", що заборговував внутрішнім (юридичним особам - 1,5 млрд грн) і зовнішнім інвесторам (серед них Cargill), буде негативно сприйнята банкірами. "Ліквідація "Укрпромбанку" - це удар по всій українській банківській системі, оскільки він один з небагатьох володів статусом ощадного, - вважає перший заступник голови правління "Промінвестбанку" В'ячеслав Юткін.- Зовнішні кредитори сподівалися, що статус банку не дасть йому впасти, держава втрутиться і допоможе, але цього не відбулося. У програші всі, окрім власників "Укрпромбанку".
    Як повідомлялося, комісія НБУ з банківського регулювання і нагляду ухвалила рішення продовжити на 3 місяці термін дії тимчасової адміністрації в "Укрпромбанку". Комісія пішла на продовження режиму тимчасової адміністрації, щоб встигнути завершити переведення в "Родовід Банк" активів і пасивів "Укрпромбанку". Як повідомлялося, "Родовід" повинен отримати зобов'язання "Укрпромбанка" перед Нацбанком (кредит рефінансування і відсотки по ньому на суму 3 млрд грн), а також закладені під нього активи на суму 7,7 млрд грн.
    Категорія: Новини України | Переглядів: 823 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net