Пятниця, 26.04.2024, 19:17
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5562
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2010 » Квітень » 6 » РП: Привид зарплатних боргів повернувся…



    РП: Привид зарплатних боргів повернувся…
    15:19
    Заробітна плата – одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, підприємців та держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення. За її розмірами, зростанням або зниженням, своєчасністю виплати можна скласти уявлення про економічний стан суспільства, його суперечності, досягнення, прорахунки.
    Як повідомили JeyNews в прес-службі Рахункової палати, несвоєчасна виплата заробітної плати в Україні  і досі залишається однією з найгостріших невирішених соціальних проблем, через що порушуються права працівників на належний життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, на своєчасне одержання винагороди за працю, гарантовані статтями 43 та 48 Конституції України.
    Результати  проведеного Рахунковою палатою  аналізу стану заборгованості з виплати заробітної плати невтішні: борги перед працівниками різних галузей упродовж 2008-2009 років стрімко зростали, протягом 2008 року вони збільшились у 1,8 раза (такий рівень заборгованості спостерігався в Україні в 2005 році). У 2009 році обсяг заборгованості зріс ще на 23,9 відсотка і на  перше січня 2010 року досяг 1,5 млрд. гривень. При цьому збільшення суми невиплаченої зарплати відбулось за рахунок економічно активних  підприємств.
    Колегія Рахункової палати проаналізувала причини  такого стану речей і дійшла висновку, що заходи Кабміну з погашення заборгованості протягом цих років були безсистемними, неефективними, а в окремих випадках суперечили вимогам законодавства. Переважна більшість чинників зростання заборгованості пов’язана з неефективною системою управління підприємствами та неналежним контролем з боку відповідних органів державної влади.
    Так, запровадження Урядом у 2009 році щотижневого  моніторингу ситуації та діяльність Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат виявилися недоцільними, оскільки не вирішили зазначеної проблеми. Проведення моніторингу та подання до Мінпраці інформаційних матеріалів лише відволікало керівників міністерств від виконання покладених на них завдань у вказаній сфері.
    Рішення Кабміну спрямувати кошти Стабфонду  на погашення заборгованості із зарплати було прийнято з порушенням статті 76 закону про державний бюджет на 2009 рік та не відповідало меті створення цього фонду. Урядову постанову про перерозподіл напрямів використання коштів Стабфонду було прийнято без погодження з профільними комітетами Верховної Ради (таке погодження  відбулось майже місяць потому).
    Через відсутність чіткого механізму  спрямування коштів, а саме на погашення боргів із заробітної плати, кошти Стабфонду використовувалися на власний розсуд Мінвуглепрому. Зокрема, Мінвуглепром, замість повернення заборгованості працівникам шахтовуглебудівельних підприємств, спрямував частину отриманих ресурсів на інші цілі. У результаті не за цільовим призначенням використано 1,4 млн. гривень.
    Не  вирішило проблеми з погашенням заборгованості й незаконне запровадження Урядом цільового відшкодування податку  на додану вартість у рахунок погашення  заборгованості з виплати заробітної плати. Це створило нерівні умови для отримання платниками зазначеного відшкодування та призвело до нецільового використання 6,7 млн. грн. підприємствами, які... не мали заборгованості із заробітної плати!
    Державні  органи, уповноважені здійснювати нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, хоч і вживали у 2008-2009 роках заходів для забезпечення своєчасної виплати зарплати та ліквідації заборгованості, проте їх зусилля виявилися марними. Одна з причин – недостатня чисельність інспекторів Держнаглядпраці, які в змозі охопити контролем лише близько 5 відсотків роботодавців. Водночас суди практикують накладання штрафів у розмірах, значно менших за мінімальні, передбачені     ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення. Це дозволяє роботодавцям фактично уникати відповідальності за невиплату зарплати та не сприяє усуненню порушень трудового законодавства.
    За  рішенням Колегії матеріали щодо нецільового використання коштів направлено до Генеральної прокуратури.


    http://jeynews.com.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 456 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net