Четвер, 25.04.2024, 15:07
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5562
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2010 » Травень » 6 » ЗНО ніяк не доведуть до розуму



    ЗНО ніяк не доведуть до розуму
    16:56
    У цьогорічній вступній кампанії враховуватиметься середній бал атестатів, а кількість вузів, до яких можна подавати документи, обмежена п’ятьма.
    Менше двох місяців залишилося до початку Зовнішнього незалежного оцінювання цьогорічних випускників. Дякуючи зміні влади та приходу до неї людей, яких важко запідозрити в симпатії до нинішньої системи вступу до вузів, деякий час 11-класники були змушені перебувати у неприємному підвішеному стані, побоюючись, чи не відмінять раптом ЗНО і не повернуть вступні іспити.
    На щастя, на такий радикальний крок Міносвіти не наважилося, хоча і внесло до Зовнішнього незалежного оцінювання ряд змін. Про ці нововведення та інші особливості цьогорічного тестування говорили учасники круглого столу «Особливості вступної кампанії 2010: переваги і недоліки», проведеного Громадянською мережею ОПОРА та Карпатським агентством прав людини «Вестед».
    За словами Святослава Бабілі, представника регіональної кампанії «За прозорий вступ 2010», нині ЗНО проводиться у всіх країнах колишнього СРСР. На даний момент його немає лише у Таджикистані, але й там незалежне оцінювання вперше запровадять цього року.
    Що ж до України, то в цілому ЗНО з кожним роком довіряють усе більше студентів, учителів та викладачів вузів. Згідно з дослідженням, проведеним фондом «Відродження», нині понад 56 % їх вважають тестування справедливим і таким, що долає корупцію. А також дає рівні права для вступу всім абітурієнтам. Тож довіра до ЗНО нині є безальтернативною, порівняно з іспитами, – констатував Бабіля.
    Близько 42 % викладачів част­ково незалежному оцінюванню довіряють, а частково – ні. 2/3 опитаних із них вважають, що, окрім результатів оцінювання, потрібно враховувати також середній бал атестату, тести на здібності, здобутки на олімпіадах тощо. Це б дозволило краще визначити можливості студента.
    Що ж до змін у цьогорічній кампанії, то серед основних – перенесення оцінювання з весни на літо, тобто ЗНО розпочнеться 2 червня (мова та література) і завершиться 23-го (фізика). З 2010-го дозволено подавати на вступ до вищих навчальних закладів сертифікати, отримані в попередні роки, а не проходити оцінювання повторно.
    Обмежується кількість навчальних закладів (до 5) та спеці­альностей (до 3 у кожному з вузів), до яких вступник може подавати документи. При вступі також враховуватиметься середній бал атестату. Випускникам дозволяють здавати ЗНО тією мовою, яка була основною в їхніх ЗОШ. Обов’язковими стали два предмети – мова і література та – на вибір – історія України або математика.
    За словами представника управління освіти ОДА Олесі Греби, освітяни мають достатню нормативну базу, аби підготуватися до проведення ЗНО. В області визначені 4 округи, де проводитиметься оцінювання: Хуст, Виноградово, Мукачево та Ужгород. Реєстрація бажаючих пройти ЗНО мала тривати з 15 грудня 2009 року до 31 березня 2010-го. Однак у зв’язку з тим, що абітурієнтам дозволили вибирати мову, якою можна проходити оцінювання, реєстрація була продовжена до 8 квітня. Здавати ЗНО угор­ською заявило 493 особи (або ж 48 % від усіх випускників угорських шкіл), румунською – 60 (28 %), російською – 50 (36 %). Усього ж бажаючих пройти тестування – 9965 осіб, із них 7526 – цьогорічні випускники. Одна людина потребує сурдоперекладу, тому здаватиме ЗНО в окремій аудиторії з фахівцем. 4597 осіб взяли участь у пробному тестуванні і склали 7984 пробних тестів.
    Найбільше для ЗНО вибирають історію України – 9000, математику – 5000, географію – 4000, біологію – 3000, англій­ську – 2000 випускників. Одна людина забажала пройти ЗНО з іспанської мови, хоча на Закарпатті немає жодної школи, де б ця мова викладалася.
    Аби потрапити до аудиторії, де проходитиме оцінювання, потрібно пред’явити сертифікат з фотографією, паспорт та запрошення. Якщо ж бажаючим здати ЗНО ще не виповнилося 16 років, то, на відміну від попередніх років, коли їм була потрібна довідка зі школи, нині достатньо сертифікату. До речі, частково вступні іспити все ж таки повернулися. За новими правилами, за результатами іспитів вступити до вишів можна, але на заочну форму навчання, тим, хто закінчив школу до 2007 року.
    Закарпатські вузи не ввели практично жодних змін для абітурієнтів. За словами представника ЗакДУ Олени Мельник, за новими правилами, затвердженими Міносвіти, підвищення прохідного балу не передбачено. Тому, як і торік, він становитиме в ЗакДУ 124. Натомість вдвічі зменшено період подання документів – до двох тижнів.
    Ті ж таки 124 бали стануть прохідними і в УжНУ. Дмитро Бєлов, представник найстарішого закарпатського вишу, пояснив, що вступна комісія розглядала підвищення прохідного балу, але прийняла рішення залишити його на торішньому рівні. Зокрема й через те, що у зв’язку з демографічною кризою початку 90-их випускників нині не так уже й багато. Пан Бєлов, зокрема, повідомив, що цього року абітурієнти, які хочуть вступити на гуманітарно-природничий («угорський») факультет, не проходитимуть співбесі­ди з угорської мови, як це було у 2009-му.
    Зачепили учасники круглого столу й ситуацію з пільговиками, на яких було так багато нарікань під час вступної кампанії-2009. За словами Дмитра Бєлова, в цілому в УжНУ проблем з абітурієнтами, які вступали на пільговій основі, не було. Хоча на деяких спеціальностях їх числилося більше, аніж місць держзамовлення.
    Проблема пільговиків полягала в тому, що вони подавали документи в кілька вузів, незважаючи на те, що вступити могли б до будь-якого. Відповідно їхні прізвища числилися у списках студентів водночас кількох навчальних закладів та вводили в оману інших абітурієнтів. Аби уникнути повторення ситуації, з цього року такі студенти мають право претендувати на пільгове місце лише в одному вузі.



    www.mukachevo.net
    Категорія: Новини України | Переглядів: 551 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net