Пятниця, 19.04.2024, 15:46
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5556
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2010 » Червень » 4 » Золоті дипломи



    Золоті дипломи
    15:49
    У розпал вступної кампанії, яка і без того видалася складною через постійні новації від міністра освіти, на абітурієнтів  та їхніх батьків може чекати ще один неприємний сюрприз. Днями на прес-конференції у Києві міністр освіти Дмитро Табачник заявив, що навчання у вишах не може коштувати менше ніж 10 тис. грн. До такої суми дійшли на основі підрахунків профільних міністерств. "Якісні освітні послуги студенту вищого навчального закладу неможливо надати за суму меншу ніж 10 тис грн, а в містах-мільйонниках – 12 – 14 тис. грн, – заявив міністр. – А усі, хто робить це за менші кошти, – або демпінгують на ринку, або маніпулюють з наданням освітніх послуг”.
    Така несподівана заява неабияк насторожила батьків. Одні взялися за голови та валер’янку, інші – за гаманці, рахуючи, чи вистачить кровно зароблених, аби дати синові чи дочці освіту за новими цінами.
    Чи справді цьогорічним абітурієнтам доведеться платити значно більше за навчання? Чи збільшать плату тим студентам, які сьогодні платять менше? За відповідями на ці запитання "Пошта” звернулася до львівських вишів та експертів.Закінчення.
    Порівняно зі закордонними вишами, вартість навчання в Україні є значно нижчою. Так, наприклад, за рік навчання у Краківському університеті студенти платять понад 5 тис. злотих, у Кембриджському – 15 тис. фунтів. Проте й рівень доходів громадян там не до порівняння із статками українців, і рівень навчальних закладів, сама система освіти, зрештою, умови, в яких живе студентство, – теж...
    У львівських вишах студенти ще можуть здобути освіту і за 4 тис. грн (принаймні ті, хто вступав у навчальні заклади до 2010 року).  Приблизно у  стільки обійдеться навчання у Львівському національному університеті ім. І. Франка майбутнім геологам, хімікам, математикам. За освіту філолога, біолога доведеться платити понад 6 тис. грн. "Найдорожчими” залишаються юристи та економісти – понад 15 тис. грн. Вартість навчання у Національному університеті "Львівська політехніка” зараз коштує від 3 до 8 тис. грн.
    Найбільше видатків із батьківських кишень йде на навчання майбутніх медиків. Аби здобути медичну освіту, студенти Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького платять від 10 тис. (фармацевти) до майже 20 тис. грн (стоматологи).
    Вартість навчання у вишах зростає щороку, згідно із індексом інфляції. Цьогоріч ціни знову піднімуться на кілька сотень гривень. А чи сягне ця сума до 10 тис. там, де тепер платять, скажімо, 6 тис. грн, стверджувати наразі ніхто не береться. Проте не бракує тих, хто переконаний: піднімати ціни на навчання треба. Аргументи? Збільшення вартості навчання сприятиме поліпшенню освітніх послуг: оновлення матеріально-технічної бази навчального закладу (йдеться про закупівлю комп’ютерів, навчальної літератури, препаратів, реактивів для навчальних лабораторій тощо), що дасть змогу покращити навчальний процес, проводити дослідницьку роботу тощо.
    Але чи буде кому вчитися після цілком непевного поліпшення якості навчального процесу і після збільшення вартості навчання? Чи зможуть батьки, які заробляють у середньому 1800 грн.
    (за даними Головного уп­равління статистики області, це – середня заробітна плата на Львівщині на 1 квітня) оплатити освіту своїх дітей. Бо решті членів родини теж треба якось жити.
    Василь Височанський, перший проректор НУ ім. І. Франка:
    – Якщо є тільки окремі платні групи, то така висока вартість, може, і потрібна. А якщо групи бюджетні, де, наприклад, 25 бюджетників і 5 платників, то тоді про рентабельність не треба говорити, бо бюджетників все одно треба вчити. Якщо є окремі платні групи, то тоді треба рахувати рентабельність цієї оплати. Є розрахунок вартості навчання, є відповідні інспекції, які це контролюють (Антимонопольний комітет, інспекція з цін тощо). Плату за навчання не встановлюють за чиїмось розпорядженням, її розраховують, згідно із затратами. Колись дозволяли брати на заочне відділення за оплату, навіть не маючи держзамовлення, торік не можна було брати навіть на платну денну форму, якщо не було держзамовлення. Вартість навчання для цьогорічних вступників зросте відповідно до рівня інфляції.
    Уляна Цап, проректор з економічних питань Львівського національного медичного університету  ім. Д. Галицького:
    – Навряд десь є ціна нижча ніж 10 тисяч. Якщо ціна нижча, то вона вже демпінгова і нерентабельна. Наразі, за тих умов оплати праці та комунальних послуг, від чого найбільше ціна й залежить, не кажучи вже про всі інші видатки, вартість меншою бути не може. Я підтримую цю позицію. У нашому виші немає нижчої ціни за навчання. Найдешевший факультет коштує 10 400 грн. Цьогоріч вартість навчання для вступників не зросте, ціни залишаться на рівні минулого року.
    Катерина Зарембо, аналітик програми "Зовнішня політика” Міжнародного центру перспективних досліджень:
    – Говорячи про вартість навчання, треба розрізняти вартість навчання офіційну та фактичну. Фактична вартість навчання, на мою думку, є мінімум удвічі більшою через корупцію. Для українського рівня життя вартість навчання не є низькою. Порівняно з європейськими університетами, вартість навчання в Україні є дійсно невисокою. Це є однозначним плюсом української освіти, оскільки якість навчання може конкурувати з європейськими вишами. Питання в іншому. Українські університети є дуже відсталими технічно. Саме технічна модернізація може вартувати збільшення вартості навчання, проте це залишається на розсуд кожного окремого університету. Також необхідні кардинальні антикорупційні реформи та перехід на європейську модульну систему, коли студент сам обирає курси, які хоче прослухати. Таким чином, у кожного викладача є стимул розробляти якісні курси і відбір кращих є природним.


    www.lvivpost.net
    Категорія: Новини України | Переглядів: 583 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net