Всього: 3485 Нових сьогодні: 0 Нових учора: 0 Нових за тиждень: 0 Нових за місяць: 0 Із них: Новачків: 1110 Продвинутих: 2363 Журналістів: 5 Модераторів: 3 Адмінів: 4 Із них: Чоловіків: 2733 Жінок: 752
Відновлюється і збільшується експорт українського меду до РФ (за п'ять місяців поточного року експортовано вже 1,3 тис. тонн, що становить 66% від загального обсягу та 87% загального експорту 2009 р.) і в Білорусь (експортували відповідно 202,8 т або 94% від загального експорту 2009 року). У частці українського експорту за 2009 р. 54% припадає на Польщу (2,1 тис. т) і Німеччину (1,9 тис. т), експортували також до Італії, США, Чехії, Швейцарії і Туреччини. Про це УКРІНФОРМу повідомили в Українській аграрній конфедерації. Хоча вітчизняна медова продукція і відповідає стандартам ЄС, заважає роздрібненість виробництва, яка негативно позначається на якості меду. На частку с/г підприємств-виробників припадає лише 0,002%, вони реалізують мізерні кількості (1%) від загального обсягу споживання. 90% меду виробляють на домашніх пасіках, господарі яких у подальшому самотужки реалізують власну продукцію на торгових майданчиках, бо це рентабельніше, або здають оптом перекупникам, щоб швидко отримати обігові кошти. Поступове підвищення цін на світовому ринку певним чином може посприяти вітчизняній ціновій кон'юнктурі. Тим більше, що з кожним роком зростає собівартість медової продукції - тільки у 2008 році вона зросла в 1,2 раза відносно попереднього періоду (дані Держкомстату). На сучасному етапі ціни на мед залишаються поки на минулорічному рівні (продаж 50-60 грн/1,4 кг у роздріб), враховуючи низький рівень платоспроможності населення. Галузь тільки зміцнює свої позиції на внутрішньому і світових ринках. Культура споживання меду в Україні щороку зростає (1,1 - 1,3 кг/рік на душу населення) та становить 60-80% від потужностей внутрішнього ринку: лише 5-15% йде на експорт, незначна частка повертається у залишок та на відгодівлю бджіл. Довідково. Світове виробництво меду становить 1,5 млн тонн на рік, на долю України припадає 5%. За даними FAO, Україна з 2008 р. посіла перше місце з виробництва меду серед країн Європи (з валовим збором у 75 тис. т), і четверте після таких світових лідерів, як Китай (367 тис. т), Туреччина (81,4 тис. т) і Аргентина (81 тис. т).