Четвер, 25.04.2024, 03:05
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5561
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2010 » Грудень » 6 » Ярослав Качиньський: «За Катинь Росія має платити і каятися…»



    Ярослав Качиньський: «За Катинь Росія має платити і каятися…»
    16:21
    Заява Держдуми РФ про відповідальність СРСР за розстріл у Катині  надихнула поляків, але російські комуняки вину Росії не визнають
    Держдума прийняла заяву, в якій поклала відповідальність за розстріл польських громадян у Катині в 1940 році на керівництво Радянського Союзу. «Катинський злочин вчинено за прямою вказівкою Сталіна та інших радянських керівників», – мовиться в заяві. Крім того, депутати висловили «глибоке співчуття всім жертвам необґрунтованих репресій, їхнім рідним і близьким». Парламентарії відзначили, що «технологія масових убивств» відпрацьовувалася на тисячах радянських громадян, розстріляних в Катині у 1936-1938 роках. Держдума у своїй заяві висловлює надію на «початок нового етапу у відносинах між нашими країнами, які розвиватимуться на основі демократичних цінностей». В заяві мовиться про необхідність продовжити вивчення архівних документів і уточнювати списки загиблих. За документ проголосували фракції «Єдиної Росії», «Справедливої Росії» і ЛДПР, фракція КПРФ голосувала проти.
    Польська сторона вже встигла відреагувати на цю заяву. Лідер партії «Право і свобода» Ярослав Качиньський, брат-близнюк загиблого екс-президента Польщі Леха Качиньського, заявив, що наступним етапом після визнання вини мають бути офіційні вибачення і виплата компенсацій за загиблих у сталінських таборах. Про це повідомляє видання «Газета Виборча»
    «Це деякий прогрес, це добре. Але логічно б після визнання попросити вибачення і виплатити компенсацію», – роз’яснив Качиньський. Почувши від журналістів, що в заяві Держдуми використовувалося слово «злочин», він сказав: «Слова про злочин звучать з 80-х років. Я вважаю, що треба зробити певні висновки, щоб визнати свою вину, попросити вибачення і заплатити за цей злочин», – додав Качиньський. Інші польські політики виступають з менш різкими заявами, підтримуючи рішення Держдуми. Спікер парламенту Польщі Гжегож Щетина вважає заяву «важливим символом». «Це добрий крок, важливий сигнал», – заявив Гжегош Щетина в інтерв’ю польським журналістам. На його думку, обговорення документа було приурочене до підготовки візиту президента Дмитра Медведєва до Польщі, який запланований на 6 грудня цього року. «Це добре, тому що візит президента Медведєва відбудеться у кращому контексті», – радіє спікер. Глава парламентського комітету із закордонних справ Анжей Галицький каже, що рішення Держдуми – це прорив у російсько-польських відносинах. «Я радий, що триває процес пошуку істини і примирення», – сказав Галицький. Він додав, що зараз між країнами немає діалогу і справжнього партнерства, заснованого на довір’ї. «У нас є негативний досвід, він може бути пояснимим для істориків, але політики повинні створити клімат довір’я», – вважає Анжей Галицький.
    В російському парламенті єдина фракція, яка не стала голосувати за цю «заяву примирення» – КПРФ. Її представник, заступник голови комітету Держдуми з безпеки Віктор Ілюхін вважає, що у Польщі є свої скелети в шафі, за які теж було б непогано попросити вибачення.
    — Чому Держдума знову повернулася до цієї теми?
    — Для мене самого це незрозуміло. Яке ще покаяння необхідне? Горбачов попросив вибачення, Єльцин попросив вибачення, Путін попросив вибачення – що ще треба для польської сторони? Робимо все для польської сторони, йдемо назустріч, але проте, претензії з тієї сторони все висуваються і висуваються. Я можу сказати тільки, що це зроблено напередодні візиту Медведєва – показати ще один «жест доброї волі». Вирішили, що Польща пом’якшить свою позицію з ряду інших моментів, хоча я в це ніколи не вірив і не вірю. Розмістила Польща ПРО – розмістила. Якщо завтра американці скажуть – давайте розмістимо тактичну ядерну зброю – погодяться. Ахмеда Закаєва не видали і не видадуть ніколи. Тобто виходить, що ми принижуємося, стоїмо на колінах. Стоїмо перед поляками, замість того, щоб жорстко розібратися: поляки, в 1920 році до вас у полон потрапило 130 тисяч червоноармійців. В 1921 році Чичерін писав: доля 60 тисяч полонених не зрозуміла. Їх розстрілювали, принижували у польських таборах. Поляки, ви зробили з цього приводу таку ж заяву, як ми сьогодні? Ні.
    — Ярослав Качиньський, брат загиблого президента Польщі, вже говорить про компенсації, які повинна виплатити російська сторона.
    — Це головний мотив у Польщі. Сьогодні у Страсбурзькому суді понад 70 позовів від поляків, родичів загиблих. Польський уряд заявив, що він виступає на боці своїх співгромадян у претензіях до Росії. А це не просто десятки тисяч доларів, це мільйони, мільярди доларів.
    — Тобто це такий же комплекс вини і нескінченні компенсації, як у Німеччині, яка дотепер розплачується за Голокост?
    — Німці хоча б знають, за що відповідають. А ми за що? Костянтин Косачєв (голова комітету з міжнародних справ Держдуми – «СП») ніяк не може з’ясувати – так, є ці версії. Так, був табір поблизу Твері, так, був під Харковом, але Катинь – це абсолютно інше. За моїми даними, 3200 поляків було розстріляно в радянських таборах. Кого розстріляли – поліцейських, жандармів, осадників, які знущалися над білорусами і українцями, і над червоноармійцями.
    - Так, ми їх розстріляли, розстріляли згідно з судовими вироками. Погані суди були? Такі ж, як і для українців, і для росіян, мордви і чувашів, інших судів спеціально для поляків у нас не було.

    Дмитро ТРЕЩАНIН, «СП»
    Категорія: Новини світу | Переглядів: 852 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net