Пятниця, 19.04.2024, 01:13
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5555
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2010 » Грудень » 29 » Кучма робить Україну енергоощадною



    Кучма робить Україну енергоощадною
    11:21
    Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна» провів конкурс на кращу наукову роботу на тему «Зробимо Україну енергоощадною». У ньому взяли участь 190 учасників з 43 університетів майже всіх регіонів України. Серед них - 48 аспірантів та викладачів, 76 магістрантів, 52 баклавранти і навіть один учень.
    14 грудня в приміщенні Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», представники якого входили до складу експертної комісії конкурсу, відбулося урочисте підведення підсумків конкурсу, а також нагородження його переможців. У ньому взяли участь Президент України 1994-2004 років і засновник фонду «Україна» Леонід Кучма, директор Інституту стратегічних оцінок при фонді «Україна» Павло Гайдуцький та ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» Михайло Згуровський.
    Леонід Кучма у своєму виступі перед переможцями конкурсу відзначив актуальність для України проблеми енергозбереження. На його думку, це не лише важлива технічна проблема, а й серйозна економічна, соціальна і навіть політична проблема. Україна сьогодні використовує енергоносіїв на одиницю ВВП у 3-5 разів більше, ніж розвинені країни. Без вирішення проблеми енергозбереження не варто мріяти про конкурентоспроможність нашої економіки на світовому ринку. Не менш гострою є й соціальна складова проблеми енерговитратності. Замість підвищення заробітної плати до європейського рівня, який в 7-10 разів вище середньоукраїнського рівня, наші підприємства значну частину коштів витрачають на енергоносії. У результаті енерговитратність економіки «з'їдає» вагому частку національного багатства України, яка могла б піти на підвищення добробуту людей. Очевидною є і політична складова проблеми енергозбереження. Як відомо, понад половину енергоносіїв, а газу - навіть дві третини, Україна імпортує, причому з однієї країни. Звідси - велика енергозалежність нашої країни, загрозу якої українці вже двічі реально відчували на початку 2006 і 2009 років.
    Для пошуку шляхів вирішення проблеми енергозбереження фонд «Україна» вирішив звернутися до молоді, якій під силу сміливі і нестандартні ідеї. Звичайно, організатори конкурсу «Зробимо Україну енергоощадною» не розраховували отримати від його учасників готових рецептів з усіх напрямів енергозбереження. Адже для вирішення такої об'ємної і різнобічної проблеми потрібні не рік чи два, а десятки років, а також зусилля усього суспільства. Проте розпочинати цю непросту роботу слід невідкладно, тому що і так занадто багато часу втрачено.
    Організований фондом «Україна» конкурс став одним з перших кроків на цьому шляху. Як засвідчили його результати, учасники конкурсу - майбутні інженери, вчені, бізнесмени, державні діячі - добре усвідомлюють проблему енергозбереження і готові шукати шляхи її вирішення у всіх напрямках.
    Учасникам конкурсу було запропоновано п'ять рівнів для розкриття теми енергозбереження:
    • на рівні домогосподарства;
    • на рівні підприємства;
    • на рівні міста та регіону;
    • на рівні галузі;
    • на рівні держави.
    По кожному з таких рівнів конкурсанти змогли запропонувати свої підходи до вирішення проблеми енергозбереження. Це наочно продемонстрували своїми науковими повідомленнями під час підбиття підсумків конкурсу його переможці. Так, перший із зазначених рівнів представила магістр Полтавської державної аграрної академії Ганна Герелес своєю роботою «Побут та електроприлади: енергозберігаючий аспект». Студент четвертого курсу Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара Сергій Медведєв представив роботу другого рівня - «Використання біогазу для опалення фермерського господарства». Третій рівень - енергозбереження на рівні міста і регіону - представила аспірантка Національного технічного університету «КПІ» Анастасія Савченко, яка підготувала роботу «Варіанти модернізації систем енергопостачання міст на базі розосередженої генерації з урахуванням ризиків, що виникають на шляху побудови енергоефективних систем». Четвертий рівень теми - енергозбереження на рівні галузі - представила магістр Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Катерина Дайнеко на прикладі роботи «Енергозберігаюча технологія виготовлення фарфорових виробів», яка була написана нею у співавторстві з аспіранткою Мариною Чіркіною. І, нарешті, п'ятий рівень був представлений роботою аспірантки Харківського національного економічного університету Ольги Віннікової «Податкове стимулювання економного використання паливно-енергетичних ресурсів».
    У цілому ж за результатами конкурсу було визначено 37 переможців. Їм були вручені: три перші премії - у розмірі річної стипендії фонду «Україна»; п'ять других премій - у розмірі шестимісячної стипендії; десять третіх премій - у розмірі тримісячної стипендії; п'ятнадцять заохочувальних премій - у розмірі місячної стипендії фонду «Україна».
    Про рівень робіт, поданих на конкурс, свідчать такі показники: три роботи були опубліковані в наукових виданнях, чотири - включені в дослідницькі програми, по стількох же роботах були заявлені і отримані патенти, рекомендації, що містяться у восьми роботах конкурсантів, уже впроваджені на деяких підприємствах. У багатьох роботах містяться конкретні розрахунки економії енергоресурсів.
    Загалом є всі підстави стверджувати, що ідея проведення конкурсу «Зробимо Україні енергозберігаючої» вдалася. Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна» зміг привернути увагу молоді та громадськості до однієї з найбільш серйозних проблем української економіки. Результати конкурсу засвідчили, що молоді люди не лише розуміють всю глибину цієї проблеми, а й зацікавлені в пошуку шляхів її вирішення.
    Найбільш цікаві та змістовні роботи фондом «Україна» вже направлені у відповідні міністерства і відомства для використання у їхній діяльності. Хотілося б сподіватися на те, що ідеї та пропозиції, які містяться в них, будуть використані при розробці державної політики енергозбереження. У необхідності такої політики сьогодні вже мало хто сумнівається.
    Все більш очевидним стає і те, що політика енергозбереження має стати не лише політикою держави, але й усього суспільства, всіх секторів економіки і верств населення. Думки, рішення і дії всіх наших громадян мають бути спрямовані на економію енергоресурсів. Лише в такому разі можна буде говорити про перспективи розвитку економіки України, її енергетичну безпеку, про підвищення добробуту людей.


    Степан ГОНЧАРЕНКО,
    Національний прес-клуб «Українська перспектива»
    Категорія: Новини України | Переглядів: 572 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net