Всього: 3486 Нових сьогодні: 0 Нових учора: 0 Нових за тиждень: 0 Нових за місяць: 1 Із них: Новачків: 1111 Продвинутих: 2363 Журналістів: 5 Модераторів: 3 Адмінів: 4 Із них: Чоловіків: 2733 Жінок: 753
Cтали пильніше перевіряти імпортні продукти з датою виготовлення після 11 березня
12:58
У зв’язку із аварією на атомній електростанції в Японії державна СЕС України доручила посилити радіаційний контроль. Зокрема, за транспортними засобами, продуктами харчування, що прибувають та завозяться із-за кордону на територію України. Особливо з територій, які могли зазнати радіоактивного забруднення в результаті ядерної аварії в Японії. У Полтаві продуктів з перевищеним рівнем радіонуклідів при перевірках поки що не виявляли. — За свідченнями експертів, із Японії в Україну імпортують тільки спеціалізовані продукти харчування: соєві соуси, морські водорості, морську капусту, дорогі види тунця, — зазначила Наталія Соколова, завідувач відділу гігієни харчування обласної СЕС Полтави. — Але загрозою для населення можуть бути продукти не тільки з Японії, а і з сусідніх країн теж. Зокрема, обласною СЕС у поточному році проведено експертизи 4 партій риби, що надійшла з Аргентини, Норвегії та Великобританії. Перевищення вмісту радіонуклідів у цій продукції, не виявили. Під час перевірок працівники обласної СЕС Полтави особливу увагу звертають на імпортні продукти харчування, виготовлені після 11 березня 2011 року. — Зараз значну увагу при перевірках звертаємо на дату виготовлення продуктів після 11 березня. Тобто на ту дату, коли стався вибух на «Фукусімі» в Японії, — розповів Микола Асаул, заступник головного державного санітарного лікаря області. — Особливо перевіряємо продукти, доставлені з далекої Росії, зокрема з Камчатки. Поки що випадків виявлення радіонуклідів у продуктах харчування як у Полтаві, так і по всій Україні не було. Екологи після аварії в Японії радять українцям не вживати в їжу морепродукти, далекосхідні сорти риби та крабів. Тож СЕС України посилили санітарний нагляд за місцями відпочинку, які виготовляють страви японської кухні, тобто в суші-барах та суші-ресторанах. За свідченнями завідувача відділу гігієни харчування обласної СЕС Полтави, такі перевірки проводяться і в Полтаві. Довідка «Кола»: Щодо морепродуктів, то нині не бажано вживати ікру та рибу горбушу. Імпорт риби з Японії в Україні становить лише близько 1%. Головні постачальники — Китай (Тайвань), В?єтнам, трохи менше — Росія. Про це заявив прес-секретар Держветслужби Анатолій Осадчий. За його словами, головна проблема — постачання «лівої» ікри, яка потрапляє на прилавки в обхід митниці та ветслужби. А якщо вона вже розфасована, відрізнити її зовні від легальної нереально. Горбуша з Америки може бути зараженою. Вона водиться на західній частині континенту, куди направляються течії з Японії. З «американської» горбуші ікру в Україну возять. Але, за свідченням, генерального менеджера компанії AblaFish Мгер Куімчьер, панікувати не варто. Всю поставлену рибу перевіряють на токсини і радіацію і в США, і в Україні. Заражену рибу просто не пустять до нас на ринок, - пише видання comments.ua. Інші продукти, які швидше всього вбирають в себе радіоактивні елементи. Опинившись у ґрунті радіонукліди, зокрема цезій, проникає в рослини та організм тварин, а потім продовольчим ланцюжком потрапляє всередину людини, перетворюючись таким чином на джерело внутрішньої радіації. Зараження особливо вражає такі продукти як молоко, оскільки корови пасуться на пасовищах, уражених радіацією. Значна кількість радіації також міститься в лісових ягодах і грибах, оскільки кущі і гриби досить швидко поглинають радіацію, яка осіла у верхньому шарі ґрунту.