Як швидко накрити стіл, якщо гості на порозі.
Так нерідко буває - чи то ви запросили до себе друзів, чи то вони самі раптово себе запросили до вас у гості, проте факт залишається фактом - частувати їх треба, але чим? Звичайно ж, смачними стравами. Але що робити, якщо ви опинилися у тимчасовій скруті, і ваших фінансів на всі бажані делікатеси явно не вистачає, а показувати це гостям (навіть якщо вони ваші добрі друзі) ой як не хочеться? До того ж, одна думка про те, що доведеться пів дня провести біля плити, щоб смажити і варити все те, що з’їдять за пів години, наводить на вас жах. Не переймайтеся - є спеціальні рецепти, що допоможуть вам і непоганий стіл швидко накрити, і гостей прийняти достойно, і не видати ваше справжнє матеріальне становище. Головне - це приємна дружня компанія і невимушеність спілкування, а пригостити друзів можна такими стравами:
Основні страви:
1. Смажена курка. Головний інгредієнт - це, звичайно ж, сама курка і...все. Візьміть цілу курку, ретельно промийте її та витріть насухо. Тепер треба висипати у велику порційну сковорідку цілу пачку крупної солі. На цю сіль покладіть курку та вмикайте духовку до 180 градусів приблизно на 1 годину. Ні майонез, на спеції не потрібні - куряча шкіра стане хрусткою, а сама страва - смачною та ароматною і без цього.
2. Курятина у соусі. Для цієї страви вам знадобиться глибока пательня або гусятниця. Наріжте цибулю на круги, викладіть на низ гусятниці, а зверху - порізані шматочки курятини, потім солимо, додаємо приправ та трохи води і ставимо на плиту на малий вогонь. Коли м'ясо буде майже готовим, вкидаємо різані гриби (якщо вони маленькі, можна і не різати) і заливаємо все сметаною з мілко порізаним часником, а перед тим, як подати страву до столу, посипаємо її зеленю.
3. Рис з овочами. В магазині купіть пакетик заморожених овочів, а, якщо компанія збереться велика, то два. Спочатку поставте варити рис, і, коли він буде майже готовий, зніміть його з вогню та злийте воду. Тепер ми будемо смажити овочеву суміш на сковорідці під закритою кришкою протягом 3-4 хвилин. Все готово? Тоді додаємо до овочів рис, а, за декілька хвилин до готовності туди ж вкиньте спеції, зелень, та додайте томатну пасту, якщо забажаєте.
4. Пиріг з печінки. Сиру печінку перекрутіть на м’ясорубці з цибулею, посоліть, додайте спеції і трохи просмажте. Тепер готуємо основу - звичайні тонкі млинці на молоці. Отже, беремо перший млинець і кладемо його на тарілку, мастимо на нього трохи майонезу з часником, а зверху - печінку. Так і повторюємо шари - млинець-майонез-печінка. Останній шар, що завершується млинцем, посипте мілко нарізаною зеленю та тертим сиром.
Закуски:
1. Картопля з коринкою. Напевно, картопля ї є найпопулярнішим та найдешевшим „гостем” як святкового, так і повсякденного столу. Проваріть трохи картоплю середнього розміру, але не до повної готовності. Тепер наріжте її на дві частини кожну і обваляйте в суміші оливкової олії, спецій, солі та часнику, що ви його дрібно порізали. І, насамкінець, запікаймо картоплю у духовці. Так готується чудовий гарнір до курки!
2. Канапе. Основа цієї популярної та економної закуски - смажні грінки з чорного хлібу, намазані часником. Прикрасити їх можна шпротами з консерви, кільцем солоного огірка та цибулі та листочком зелені.
3. Яйця з начинкою. Ще один варіант легкої, але ситної закуски - зварені накурто яйця, розрізані навпіл та намазані тертим сиром з часником і майонезом - і смачно, і швидко. Замість сиру начинкою можуть бути смажені гриби, салат, та взагалі все те, що залишиться після приготування осинових страв.
4. Сирні кульки. Вони і виглядають оригінально, і готуються дуже просто. Треба лише натерти сир та крабові палички, розчавити туди часник та перемішати все це з майонезом і виліпити з такого так би мовити „сирного тіста” невеликі кульки. Тепер мілко нарізаємо оливки чи маслини та обвалюємо кульки у них. Таких „їжачків” краще подавати на блюді з овочами та зеленю.
Салати:
Для приготування страв, якими можна пригостити гостей, що ви на них не чекали, завжди майте у схованці розумної та мудрої господині банку-другу з консервованою кукурудзою, зеленим горошком чи огірками, і в вас буде на одну проблему менше і на один салатик більше.
1. Салат „Заощадлива господиня”. Нам знадобляться крабові палички (одна пачка), 2 варені моркви, 2 солоних огірка, цибуля і 3 варених яйця. Всі інгредієнти треба натерти на середній терці і перемішати з майонезом. До речі, в такий салат можна додати все, що є домі, змінюючи складові - і кукурудзу, і варену картоплю.
2. Салат „Гості на порозі”. Необхідні інгредієнти - банка квасолі (чи білої, чи червоної - неважливо), цибуля, нарізана тонкими кружками, гриби та зелень. Але головне - це сухарики, які можна виготовити вдома, поклавши хліб у тостер та порізавши його на кубики. Заправте все це майонезом і пригощайте.
3. Салат „Морський”. Треба закупити такі продукти: 1 банка морської капусти, пів банки кукурудзи, 2 варених яйця, цибуля, сік лимона, солоні огірки за смаком та майонез для заправки. Капусту краще мілко порізати, а яйця, огірки та цибулю - тонкими кільцями для оригінальності.
Десерти:
1. Шоколадні цукерки „Домашні”. Виходять не гірші за магазинні! Беремо 500 грамів сухого молока, 200 грамів маргарину, одну третю стакану молока звичайного, 3 ложки какао та одну вафельну заготовку. Тепер розтопіть маргарин у невеликій каструлі, змішайте його з рідким молоком, цукром та какао та нагрівайте все це, постійно помішуючи до однорідної суміші. Суміш остудіть, а потім всипте в неї сухе молоко - так у вас вийде „тісто”, з якого треба зробити невеличкі кульки і обваляти їх у розкришеній вафлі. Перед подачею на стіл покладіть цукерки на деякий час у холодильник.
2. Яблучний пиріг „Швидкий”. І дійсно швидкий, адже навіть тісто замішувати не треба, придбайте упаковку готового листового тіста і все. А далі нам доведеться лише почистити яблука, порізати їх на тонкі шматочки та додати трохи кориці. Тісто ж ділимо на 2 листи, і на перший рівномірно кладемо яблука, а другим накриваємо їх. При цьому край нижнього листа піднімаймо на верхній на притискаємо його. До того ж, тісто треба проколоти ножем в декількох містах, щоб виходила пара, а, після того, як пиріг буде готовий, посипте його зверху цукровою пудрою.
3. Бананова радість. Одне - це просто подати до столу банани у фруктовій вазі, і зовсім інше - придумати щось цікаве з них. Все, що треба - це банани та варення чи збиті вершки. Поріжте банан навпіл та виріжте таку собі невеличку ямку всередині. Туди ми кладемо трохи морозива, а зверху все це поливаймо варенням чи збитими вершками.
Смачного вам!