Пятниця, 29.03.2024, 08:33
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5535
    Форум: 555/31813
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Січень » 17 » СЛЬОЗИ РАДОСТІ Й ПОСМІШКИ СМУТКУ…



    СЛЬОЗИ РАДОСТІ Й ПОСМІШКИ СМУТКУ…
    17:06
    Добрий вечір тобі,
    пане господарю!
    Радуйся, ой, радуйся, земле,
    син Божий народився!
    Такими словами на Маланку починали вітати щедрувальники господарів дому, до яких завітали з найкращими побажаннями. Бажали щастя, добра, достатку, злагоди у домі…
    13 - 14 січня відзначаємо народні свята Маланки (Щедрий вечір) та Василя (старий Новий рік). Ще його називають Щедрим вечором. Бо якщо перед Різдвом готували Багату вечерю, то на Маланки - Щедру. І, на відміну від Святого вечора, подавали на стіл переважно м’ясні страви, а також вдруге протягом зимових Святок частували кутею. 14 січня - Святого Василя Великого, Новий рік за старим стилем. Він завжди був бажаним святом у кожній родині українців. З ним пов’язані кращі сподівання, завбачували добробут, родинну злагоду, щедрий врожай зернових та садовини, приплід худоби, здоров’я у людей.
    13 січня. Свято. Багато кобелячан святкували його у родинному колі, хтось – з друзями чи колегами.
    Та, на жаль, є люди, в яких немає ні дітей, ні внуків. Колег – тим більше, адже вони давно вже не працюють, бо по кілька років як на пенсії. Це – самотні люди похилого віку, яких у нашому районі не одиниці. Саме до таких одиноких людей завітали щедрувальники, які не могли дозволити, щоб ці бабусі й дідусі не відчули дух свята.
    Маючи безмежно добре серце, вже кілька років поспіль Валентина Уткіна, завідуюча Кунівським будинком культури, організовує такий захід. Відтоді як вона стала завклубом, не полишала її думка про вітання людей похилого віку. Щедрувати Валентині Яківні  допомагають учасниці жіночого вокального ансамблю “Надворскляночка”  - це Людмила Калюжна, Віра Пронженко, Зоя Лях, Олена Лашко, Валентина Бабенко. Остання щедрувальниця, до речі, є не тільки головою Кунівської сільської ради, а й активним учасником художньої самодіяльності вже багато років. Звісно, не обійшлося й без музичного супроводу – Людмила Дейнека майстерно підігравала на акордеоні.
    - Ми з Людмилою Іванівною вже тридцять років поруч на сцені, - говорить Валентина Уткіна. – А взагалі, учасники художньої самодіяльності – це люди різного віку й різних професій. Але це не заважає розуміти нам один одного, відчувати настрої.
    Вітали зі святом людей похилого віку й Валентина Шмуль, директор Кобеляцького територіального центру при УПСЗН, Микола Жук, заступник голови районної ради, Анатолій Кучеренко, спеціаліст районної ради, – в образі Діда Мороза.
    - Добре, що є на світі добрі люди, яким небайдужі одинокі пенсіонери, - каже Валентина Уткіна. – Нікому про них піклуватися, а старенькі теж хочуть уваги. Дякуючи допомозі Миколи Жука та настоятеля Свято-Миколаївської церкви отця Василія, ті пенсіонери, до яких ми завітали, отримали подарунки від Діда Мороза. Загалом, протягом останніх тижнів було проведено дев’ять масових заходів у школах, сільських клубах, у проведенні яких, крім Миколи Жука й отця Василія, фінансово допомагали Микола Касьян, Михайло Котенко, Катерина Бордюкова, Сергій Таран Олександр Телятник. Спасибі їм за уважність.
    Відвідали щедрувальники пенсіонерів у Кунівці, Колісниківці, Яблуневому. Скрізь їх радо вітали й запрошували ще. Адже яка важлива для будь якої людини увага! В Колісниківці учасники художньої самодіяльності помеланкували Марії Іванівні Собакар, Антоніні Василівні Кривогуз, Раїсі Григорівні Штирбу, Марії Кирилівні Пучко, Галині Григорівні Гострій, Анастасії Олександрівні Зінченко, Антоніні Данилівні Годзенко. В Яблуневому завітали до ювілярки – Галини Леонтіївни Галаган, якій саме 13 січня виповнюється 80 років; а потім до подружжя Величко – Валентини Григорівни та Леоніда Петровича, які пригостили щедрувальників смачними варениками. А наостанок привітали зі святом кунівчан – Якова Павловича й Анастасію Григорівну Нечитайло. Господарі дому, до яких завітали щедрувальники, отримували  пакунки з цукром, борошном, вітальну листівку. Валентина Шмуль пригощала кожного апельсинкою.
    Та не це, зрештою, головне. Ви б бачили очі стареньких! Їх вологий погляд був найкращою дякою меланкувальникам за привітання, за подаровану радість. Коли бабусі й дідусі чули заспів: “Будьте здорові, живіте багато, ми щедрувати йдем до іншої хати…”, то нотки суму з’являлись в їх погляді. Але, дасть Бог, Валентина Уткіна не востаннє організовує такі щедрування-привітання, дасть Бог здоров’я тим стареньким і вони знову радо вітатимуть гостей, яким у святковий день аж ніяк не сидиться дома, в теплій хаті. Йдуть ці люди-ентузіасти, не жалкуючи свого часу, до чужих хат, до людей, які їм навіть не родичі, несуть добро, найкращі побажання, сіють радість і хороший настрій, співають щедрівок.
    Безкоштовно.  
    Без примусу.
    Від чистої душі.
    Уявіть, які добрі серця в цих людей. Безмежного щастя їм на довгі роки!


    Марина СІДАШ-ПРИХОДЬКО
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 1203 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net