Американські учені встановили, що вживання двох і
більше чашки кави в день під час вагітності в два рази збільшує ризик
викидня, повідомляє American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Згідно
з даними учених, оприлюдненими в американському журналі акушерства і
гінекології, ризик викидня збільшується в два рази, якщо жінка щодня
споживає 200 міліграм кофеїну.
На їхню думку, жінки повинні повністю відмовлятися від кофеїну в
перші три місяці після зачаття, і, по можливості, впродовж всієї
вагітності.
Учені стверджують, що доза в 200 міліграм кофеїну дорівнює трьом
чашкам вареної кави, чотирьом чашкам розчинної кави, шести чашкам чаю,
або восьми банкам напоїв, що містять кофеїн.
Представник британського Королівського коледжу акушерів і
гінекологів Пет О'Брайен вважає, що в перших 12 тижнів вагітності
найрозумніше зовсім відмовитися від вживання продуктів, що містять
кофеїн, оскільки плід в цей період дуже вразливий і саме в цей період
відбуваються більшість викиднів.
Учені провели дослідження, в якому брали участь 1063 жінки. Всі
учасниці впродовж вагітності продовжували пити звичний для них об'єм
кави. Спостереження за учасницями велося аж до 20 тижня вагітності, і
за цей період у 172 жінок стався викидень.
Проаналізувавши наявні дані, керівник дослідження Де-Кун Лі спільно
з колегами з'ясував, що у вагітних, які регулярно вживали 200 і більш
за міліграмів кофеїн викидень траплявся в два рази частіше, ніж у
жінок, що уникали його.
На думку Лі, несприятливий ефект кофеїну пояснюється його впливом на
метаболізм плоду, а також ця речовина може знижувати кровотік в
плаценті, що шкодить майбутній дитині.
"Головна ідея цього дослідження - в тому, що жінкам варто задуматися
про повну відмову від кофеїну на якийсь час вагітності", - сказав Лі.
Нагадаємо, що раніше американські учені встановили, що люди, які у
великих кількостях п'ють каву і чай, рідше хворіють раком нирок.
За матеріалами Lenta.ru, Би-Би-Си