Середа, 24.04.2024, 05:31
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 2
    Гостей: 2
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5561
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Лютий » 29 » «Громада»



    «Громада»
    10:14
    Проблемам сільського господарства в сучасних українських засобах масової інформації з кожним роком приділяється все менше і менше уваги. На телебаченні вже давно зникли репортажі про початок посівної кампанії та про закінчення жнив. А натомість глядачам розповідають про різноманітні щоденні катастрофи, про вибрики доморощених та зарубіжних політиків, про мільярдерів, котрі з жиру бісяться. Сільське господарство згадують хіба що у зв’язку зі вступом України до Світової організації торгівлі та відміною заборони на експорт зерна. А ще люблять показувати по телебаченню тих, хто це зерно продає або дає дозвіл на його вивіз. Про тих же, хто всі оті жито-пшеницю і всяку пашницю вирощує, чомусь згадувати забувають. Між тим люди, які працюють, які працюють на землі, на увагу заслуговують. Так, серед них немає мільярдерів, немає спритників, котрі примудряються вилізти на вершину політичного Олімпу. Але як не крути, а саме вони, хлібороби, годують і бізнесменів, і політиків, і журналістів, і артистів. Якщо немає крихти хліба в роті, то ніхто не думатиме ні про котировку акцій на фондовій біржі, ні про вибори, ні про виставки і концерти. Слава Богу, українці про такі часи забули. А ось ледве не половина людства ще знає, що таке голод і недоїдання.
    Саме тому редакція «ЕК» вирішила більше уваги приділяти висвітленню життя і реальності аграріїв Кобеляцького району. Тим більше, що це збігається із побажанням частини наших читачів.
    Перший свій візит «ЕК» здійснила до Сергія Жука, вірніше, в його фермерське господарство «Громада». Таку рекомендацію нам дав голова районної асоціації фермерів Григорій Казирід. Григорій Ілліч розповів, що за останній час значно збільшились площі земель, які обробляють селянські фермерські господарства. Донедавна приватники орендували 11 тисяч гектарів, а зараз працюють вже на 15 тисячах. «Громада» належить саме до тих господарств, які ризикнули різко розширити поле своєї діяльності. У 2006 році Сергій Жук працював на тисячі гектарів, а у 2008 обробляє майже 3 тисячі.
    Напевне сьогодні, дивлячись на всю ту техніку, якою володіє «Громада», на безкраї поля, котрі орендує господарство, важко й повірити, що починалось все з 46 гектарів і кількох старезних тракторів з не менш «заслуженим» інвентарем. А в 1994 році, коли Микола Жук заснував своє фермерське господарство, було саме так. Щоб вчасно зорати землю доводилось навіть допомоги просити в інших фермерів. Економили кожну копійку, відмовляли собі буквально у всьому, щоб вкласти гроші в землю, в купівлю нової техніки. «Ми тоді свиней і на другому поверсі сараю тримали», - сміється Сергій Жук. Це зараз фермер може дозволити собі не тримати в дворі живність. Для свиней у селі Фрунзе створена спеціальна ферма, де весело порохкують кілька сотень «хрюшок». І доглядає за ними цілий колектив на чолі із Катериною Величко. А тоді, більше десятка років тому, тоді у Жуків рохкало, гиготало, кукурікало в дворі.
    Ривок, зроблений громадою за 14 років діяльності, дійсно вражає. Господарство обробляє землю на площі 2812 гектарів на території Жуківської, Кунівської, Черновоквітівської і Підгорянської сільських рад.
    Для того, щоб працювати максимально оперативно, створено 3 відділи, де знаходяться техніка, складські приміщення, поряд живуть механізатори. До речі, про склади. Вже два роки «Громада» не користується послугами хлібоприймальних підприємств. Побудувавши або викупивши приміщення у людей, фермерське господарство все збіжжя зберігає в себе, економлячи на послугах заготівельних підприємств. Благо кукурудзу «піонерівських» гібридів збирають при вологості 18%. А чистять все збіжжя на потужних ЗАВах, встановлених у Жуках і Підгорі.
    Особливою гордістю Сергія Жука є машинно-тракторний парк. Зараз в ньому нараховується 7 тракторів «Т-150», 1 – «Т-170», 8 – «МТЗ-82», 2- «ЮМЗ». Справжньою ж окрасою є новенький «Кейс-310» із широкозахватним культиватором. Цього красеня разом із також новим комбайном «Нью Холланд» «Громада» придбала у 2007 році. Нарешті були нормальні ціни на зерно. А ось самим минулорічним врожаєм Сергій Жук незадоволений. Хоча й знає причину недобору – майже тисячі гектарів колишньої «прапорянської» землі «громадівці» взяли в стані, далекому від ідеального.
    А ось в цьому році, якщо природа не почне «вибрикувати», головний агроном Іван Грицай планує зібрати значно кращий врожай. Всі передумови для цього є. Земля вчасно оброблена, посіяно 750 гектарів пшениці та 300 – озимого ріпаку. Господарство в повному обсязі закупило мінеральні добрива та паливно-мастильні матеріали, котрих із запасом вистачить для проведення весняно-польових робіт. Вже зараз працівники «Громади» на старті і чекають лише сприятливих погодних умов, щоб розпочати підживлення озимих. Так що Григорій Казирід не приховував задоволення від побаченого в «Громаді». Він зазначив: «Завжди б і скрізь перевірки давали такий результат. Любо ж глянути – техніка готова, добрива і солярка є. Все, як в кращі часи».
    Секретом свого успіху Сергій Жук вважає вроджену хліборобську впертість. Він каже: «І батько Микола Григорович, і я, і брат Микола ніколи не здавалися, не пасували перед труднощами. Як важко не було і не буває, а ми зуби зціпимо і трудимося». Такі ж люди і працюють в «Громаді». Золотим кадровим фондом господарства є головний бухгалтер Раїса Мороз, механізатори Ігор Рубан, Микола Савченко, Володимир Дробітько, Василь Проскурня, Андрій Ладний.
    А ще Жуки, шануючи хліборобські традиції, не забувають про новітні технології. Весь посівний матеріал «Громада» придбає лише підготовлений, високих репродукцій. У справі захисту рослин Сергій Жук співпрацює із авторитетною фірмою «Райз», висіває лише “піонерівські” гібриди соняшнику і кукурудзи. Цікаво, що також першою в районі «Громада» перейшла на подання бухгалтерської звітності в електронному вигляді.
    І зараз фермер Жук із своєю командою готовий включитися в роботу. Щоб восени були на столі і в мільярдерів, і в простих трударів – і запашні паляниці, і м’ясо, і сало, і те, що кров гріє і душу звеселяє.



    Ігор ФІЛОНЕНКО

    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 972 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net