Пятниця, 26.04.2024, 06:59
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 2
    Гостей: 2
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5562
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Квітень » 30 » Захід чи Схід?



    Захід чи Схід?
    14:56
    Щодня, дивлячись ввечері багаточисельні сюжети, присвячені українізації навчального процесу у школах, вступу до НАТО та іншим дискусійним темам, вирішив і я на годину відкласти всі свої справи і висловитися з нього приводу на сторінках газети.
    Почну свої роздуми зі згадки про так звані сталінські часи. Причому користуватимусь не літературними, художніми чи документальними джерелами, а досвідом життя свого роду. В 30-их роках минулого століття мій дід був розкуркулений за те, що все життя добросовісно гнув спину на землі. А хто ж його і йому подібних розкуркулював? Цим займалися ті, хто сам не надто прагнув працювати, а любив дармовим, а то й чужим користуватися. Зараз таких теж вистачає.
    Та я категорично не згоден із твердженням, що ті страшні репресії, а саме – розкуркулювання, розстріли, голодомор, були геноцидом українського народу. В той час, як і зараз, на Україні проживали десятки, якщо не сотні національностей. І всі вони страждали. До того ж, репресії прокотилися і по всій Центральній Росії. Тобто помирали з голоду, були розстріляні, загинули у ГУЛАЗі не лише українці, а й росіяни. І якщо й пред’являти комусь претензії в геноциді, то не Росії, а Грузії. Чому я так вважаю? А згадайте, хто в ті часи керував величезною державою під назвою СРСР. А керували, в основному, вихідці із цієї кавказької республіки – Сталін, Берія та інші. Чи я помиляюся? Чи таких людей не було?
    Йдемо далі. Зараз в Україні чомусь знову намагаються наступити на старі граблі. Люди старшого покоління пам’ятають про таке явище як русифікація. З моєї точки зору, воно було потрібним і логічним. Для спілкування сотень мільйонів людей із своєю мовою потрібна була одна – універсальна і об’єднуюча. От і вибрали російську. Зараз іде українізація. Але, на мою думку, весь сенс не в мові, а у виконанні законів України, у вихованні справжнього патріотизму. Зараз спілкуєшся із представниками молодшого покоління і просто жахаєшся. Вони не знають, що таке патріотизм, громадянський обов’язок, зате добре обізнані з алкоголізмом і наркоманією. На одній вечірці мені довелося поспілкуватися із представником сучасної молоді. Так він заявив: «Якщо прийде німець і платитиме мені 3 тисячі в місяць, то я працюватиму на нього!» А де ж патріотизм? Щоб добре жити, потрібно багато працювати. А сучасні молодики «пахати» не бажають, натомість готові продатися іноземцям.
    Багато нині розповідають про те, що Росія постійно керувала Україною, втручалась у її справи. Це теж неправда. За весь період свого життя в Кобеляцькому районі, а це не одне десятиліття, я жодного разу не бачив тут керівників з Москви. Ба, навіть не чув, щоб вони тут керували. Керували наші, місцеві. І закони були місцеві, і часто-густо несправедливі. Тому багато кобелячан їздили добиватися правди і справедливості за межі рідного району. Ось це –було!
    А закінчу свої роздуми темою НАТО. Коли розпочалася Велика Вітчизняна війна, мій дід не зустрічав німецьких окупантів із хлібом та сіллю. Хоча й настраждався від радянської влади донесхочу. Він тоді сказав: «Річка тече до моря, колесо крутиться вперед. Керівники змінюються, а держава, батьківщина залишається. Ними не торгують!» І він не продав свою Батьківщину. За що я, його внук, дуже вдячний.
    В ті часи дід жив у селі Розсипалівка, що було поряд із Кобеляками. В тому населеному пункті налічувалось 140 дворів. І 17 розсипалівців таки продали Батьківщину. Вони пішли працювати на окупантів. Їх нащадки і зараз живуть поряд із нами, тому з етичних міркувань не називатиму їх прізвищ. Та все ж більшість радянських людей – українців і білорусів, росіян і вірмен, грузин і казахів із зброєю в руках виступили на захист своєї Вітчизни і ціною величезних жертв вибороли незалежність і свободу для себе, для своїх дітей та внуків. Так чому ж ми зараз нехтуємо пам’яттю про їх подвиг? Чому зараз виникла і розпалюється неприязнь між Україною та Росією? Мільйони українців живуть в Росії, а мільйони росіян - в Україні. Життя цих народів неможливо уявити один без одного. Але керівники чомусь розділяють нас кордонами, геноцидами, військовими блоками. На мою думку – це неправильно. І нам не потрібно йти ні на Захід, ні на Схід. Нам потрібно залишатися самими собою і жити на своїй Богом даній, прекрасній землі.


    Володимир ВАРНАВСЬКИЙ
    Категорія: Новини України | Переглядів: 728 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 1
    26.06.2008
    1. Олексій (nortal) [Матеріал]
    yes


    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net