Пятниця, 29.03.2024, 15:20
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5535
    Форум: 555/31813
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Травень » 7 » Скільки коштує Залізний хрест УНР?



    Скільки коштує Залізний хрест УНР?
    12:19
    Орден лицарів Залізного хреста армії Української народної республіки – один з найцікавіших об’єктів, які будуть продаватися на чергових торгах аукціонного дому „Знак” в Москві.

    Про це стверджують самі організатори торгів, які відбудуться дещо пізніше – 17 травня, проте вже зараз діє передаукціонна виставка, де зокрема представлено й українську військову відзнаку.

    „Залізний хрест” – одна з нагород часів української визвольної війни 1917-1921 років. Водночас – це єдиний бойовий орден Армії УНР. Його повна назва: „Залізний хрест за зимовий похід і бої”. Цією відзнакою нагороджували вояків армії Української Народної Республіки, які брали участь в Першому зимовому поході.

    З початку грудня 1919 р. до 6 травня 1920 р. українська армія на чолі з генералом Михайлом Омеляновичем-Павленком провела бойовий рейд тилами російських більшовицьких та білогвардійських військ, що отримав назву Перший зимовий похід. Більше про цю нагороду в інтерв’ю Бі-Бі-Сі розповів історик Олександр Кучерук:

    „Залізний хрест – це досить простий, прямокутний, всередині – сонечко і тризуб, а на звороті написано: “За зимовий похід”, потім – дата і номер. Перший випуск був у досить обмеженій кількості, а наступний – масовий тираж, 5 тисяч, відрізнявся тим, що зірочка була з променями. Потім, значно пізніше був ще третій випуск, додатковий, який має іще меншу вартість.”

    Затверджено нагороду було наказом Головної команди Війська і Флоту УНР, за підписом Симона Петлюри. Нагородження розпочалося аж в кінці 1920 р. Знак ордена під №1 одержав генерал Михайло Омелянович-Павленко.

    На московському аукціоні Залізний хрест армії УНР представлений поряд з близько 470 іншими відзнаками – орденами, медалями й значками. Стартова ціна цього українського лоту складає трохи більше 50 тисяч гривень. Це один з найдорожчих предметів у категорії „фалеристика”.


    Історик Олександр Кучерук стверджує, що попри те, що деякі екземпляри Залізного хреста справді дуже цінні, взагалі початкова вартість цього лоту суттєво завищена:

    ”Ні, це нереальна ціна, абсолютно! Занадто висока. Ринкова їхня вартість не така. Наскільки мені відомо, в Україні можна разів у десять дешевше купити.”

    Також історик пояснює унікальність саме цієї нагороди:

    ”Хрест за зимовий похід – один з найстарших, він іменний і номерний. Але хрест – це не тільки був сам знак, до нього ще була грамота. Якщо є до нього грамота і номер хреста співпадає з номером на грамоті, то він набирає значно більшу комерційну вартість, ніж просто окремо хрест і окремо грамота. Тобто, на ці речі треба дивитися. Його можуть, умовно кажучи, оцінити на суму з двома нулями, а можуть і з трьома.”

    Пан Кучерук не вбачає нічого дивного у тому, що ця нагорода з’явилася на московському аукціоні, адже як він каже, офіційний і неофіційний рух цих речей досить широкий і їх можна по всьому світі знайти. Наприклад, за його словами, цікава колекція українських нагород є у Королівському музеї Бельгії.

    Стосовно ж Залізного хреста армії УНР, то це далеко не єдина українська відзнака того періоду. Розповідає історик-фалерист Олександр Кучерук:

    „Перші українські нагороди, (а йдеться про той час, коли Україна ще не мала своєї державності), з’явилися у громадському секторі – серед „Січових стрільців”, і „Соколів”, трошки пізніше – ввели відзнаки і Українські Січові Стрільці, і Галицька армія. Наприклад, у 1918 році для членів ради „Січових стрільців” було випущено спеціальний знак – дві літери “С” з калиною переплетені. Їх було виготовлено, здається, 12 штук. Оце – дуже велика рідкість.”

    Чимало нагород було УНР було запроваджувалися вже проводом Української республіки у вигнанні. Їх переважно робили на відзначення ювілеїв визначних подій українського минулого та видатних його постатей. Наприклад, 1927 року було введено медаль „В десяту річницю відбудови Української держави”, а після вбивства Симона Петлюри було уведено відзнаку його імені – „Орден (Хрест) Симона Петлюри (1932 р.).
    Категорія: Новини України | Переглядів: 1538 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net