Індекс споживчих цін (інфляції) у квітні 2008р. в області
становив 102,7%, в Україні – 103,1%; з початку року – 111,9% та 113,1%
відповідно, що обумовлено, у першу чергу, зростанням цін на продукти
харчування.
Про це Високому Валу повіломила заступник начальника Головного управління Діна Ашихміна.
Слід відмітити, що це найвищі показники інфляції за січень-квітень, починаючи з 2001 року.
Індекси споживчих цін в області
у 2001–2008рр.
(квітень до грудня
попереднього року; відсотків)
|
2001
|
2002
|
2003
|
2004
|
2005
|
2006
|
2007
|
2008
|
Індекс споживчих
цін (інфляції)
|
102,6
|
98,5
|
103,5
|
103,9
|
104,5
|
101,9
|
100,9
|
111,9
|
Серед регіонів найвищий показник інфляції у квітні
(105,1%) спостерігався в Автономній Республіці Крим, найнижчий (100,8%) – у Тернопільській
області.
«Капуста» дешевшає, а капуста дорожчає на чверть
В області у квітні 2008р. відносно березня 2008р. з продуктів
харчування найбільше зросли ціни на капусту (у 1,7 рази) та моркву (на 24,5%).
Рис став дорожчим на 16,5%, сало – на 15,1%, буряк – на 12,7%, картопля
– на 9,1%, цукор – на 8,9%, м’ясо та м’ясопродукти – на 8,2% (у тому числі:
яловичина – на 16,1%, свинина
– на 15,0%, птиця –
на 7,7%),
макаронні вироби – на 5,1%, фрукти – на 4,7%.
Водночас стали дешевшими яйця – на 5,0%, олія – на 3,2%.
Послуги теж
дрожчають
Підвищення цін на транспорт у цілому на 2,3%
зумовлене, у першу чергу підвищенням вартості проїзду в автодорожньому
транспорті (на 3,2%) та зростанням цін на бензин (на 2,2%).
На 1,6–3,8% стали дорожчими послуги
освіти та послуги ресторанів і готелів.
Морока на фоні року
З початку року серед продуктів харчування найбільше подорожчали: овочі – на 42,7%, фрукти
– на 37,9%, м’ясо та м’ясопродукти – на 25,2%, олія – на 21,9%, цукор – на
20,9%, маргарин – на 17,6%, хліб і хлібопродукти – на 15,2%, риба та продукти з
риби – на 11,7%.
|