Субота, 20.04.2024, 06:16
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5556
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Травень » 8 » ЯК ВИЖИТИ БІБЛІОТЕЦІ НА СЕЛІ?



    ЯК ВИЖИТИ БІБЛІОТЕЦІ НА СЕЛІ?
    16:45
    У Бродщинській сільській бібліотеці-філіалі штат працівників налічує одну особу - Світлану Несвіжу, яка працює тут бібліотекарем більше двадцяти п’яти років і має 12-й розряд. Працює на півставки.
    Книжковий фонд бібліотеки на 1 січня 2008 року налічував 5822 примірники (дитячий фонд – 1792 книги), якими користується 318 читачів, з них дітей – 61, підлітків (14-21 рік) – 30. За 2007 рік бібліотечний фонд поповнився на 58 книг, з яких дитячої літератури – 26 книг. Для порівняння: у 1986 році – на 1490 примірників, в тому числі 323 примірника дитячої, у 1987 – на 626, 103 примірника дитячої.
    Через недостатнє державне фінансування бібліотекар дбає про розширення бази платних послуг, залучає кошти меценатів. Також діє платний абонемент, за рахунок якого легше й «вижити» бібліотеці на селі. Прочитання однієї книги коштує 50 копійок на 7 днів.
    - Знаю, що інші бібліотеки піднімають ціну за користування платними послугами, а я – ні. Для чого? – дивується Світлана Несвіжа. – В нас же спонсори є, тож уже легше. А плата 50 копійок – чисто символічна. Раніше було мало охочих допомогти фінансово бібліотеці. Останніми ж роками з купівлею книг часто допомагають спонсори. Перед Новим роком меценати та політичні партії виділили для бібліотеки кошти, завдяки яким ми мали змогу придбати різноманітну літературу на суму 700 гривень. Серед куплених книг – художні романи, детективи, дитяча література, кілька книг медичної та сільськогосподарської тематики.
    У 2007 році спонсорську допомогу Бродщинській сільській бібліотеці надали ТОВ «Нива» (директор Анатолій Рябека), ПП Олександр Пивовар, ПП Олег Фещенко, ПП Іван Дяченко, ПП Алла Ісип та Святослав Ісип, сільський голова Наталія Довга виділила кошти на придбання літератури з місцевого бюджету. Не відмовили в допомозі й партійні осередки, які допомогли виписати періодичні видання на 2008 рік: БЮТ (голова фракції Ніна Ясинська) – газету «Зоря Полтавщини» і надав 200 гривень для придбання книг, Соціалістична партія (голова фракції Микола Жук) – «Колос», Комуністична партія (Володимир Юхименко) – «Київський вісник», «Наша Україна» (Микола Гук) – подарувала книги. Окрім того, серед джерел наповнення фонду подарунки від читачів.
    - А якими книгами найбільше цікавляться Ваші односельці? – запитую.
    - Здебільшого беруть романи і сільськогосподарську літературу, - каже Світлана Григорівна. – Відвідувачів бібліотеки більше дорослих, але є і діти досить активні. Найчастіше приходять за книгами Антоніна Рябека, Віра Зубко, Леся Прудка, Тетяна Підгорна, Володимир Довгий, серед дітей активними читачами є Леся Зубко, Марія Бережна, Сергій Підгорний, Тарас Прудкий, Павло Бобров, Алла Прудка.
    Бібліотекар, обслуговуючи користувачів-дітей, постійно прагне до створення умов для самореалізації юних читачів, для організації їхнього змістовного дозвілля. Підвищенню рівня цього напряму роботи сприяє пошук бібліотекарем сучасних, найбільш привабливих для читачів форм популяризації різноманітної інформації, виявлення та вивчення запитів, нахилів, уподобань дітей. Крім того, у Бродщинській бібліотеці регулярно проводяться тематичні книжкові виставки. Наразі є виставки про події голодомору «Голосом правди про 33-ій рік», «Природа і людина ХХІ століття». Про події того часу на території села своїми спогадами ділились жителі села Леонід Варич і Катерина Онищенко. Катерина Моринець розповіла про ті жахливі події на основі спогадів своєї покійної свекрухи Анастасії Іванівни.
    - Світлано Григорівно, а що особисто читаєте Ви і Ваша сім'я?
    - У мене різносторонні смаки, - відповіла бібліотекар. – Читаю багато, щоб при нагоді допомогти читачу зорієнтуватися в літературно-інформаційному просторі, порадити потрібну книгу. Захоплююсь детективами, романами, фантастикою, полюбляю жіночі журнали – «Успехи и поражения», «Моя семья», «Истории из жизни» тощо. Доньки мої, як приїжджають, теж читають ці журнали. Мій чоловік цікавиться історичними, політичними книгами, не може без преси, полюбляє видання «Дзеркало тижня», «Україна молода», «Ехо Кобеляк», «Бульвар Гордона», «Ринг», «Болельщик», «Спортарена». Всі ці газети й журнали з дому я завжди несу до бібліотеки, щоб й односельці мої мали змогу прочитати. Загалом на пресу із сімейного бюджету щомісяця «йде» близько шістдесяти гривень. На рік чи півроку виписувати дорого, тому доводиться передплачувати помісячно.
    Бібліотека знаходиться у приміщенні сільського будинку культури. Два роки тому завдяки спонсорській допомозі в придбанні будівельних матеріалів, бібліотекар своїми силами зробила ремонт в приміщенні. Тепер в бібліотеці затишно. Світлана Несвіжа завжди допоможе читачеві при виборі книги, при цьому користуючись не лише фондом своєї бібліотеки, а й фондом центральної районної бібліотеки.

    Марина СІДАШ

    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 1143 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net