Пятниця, 19.04.2024, 04:59
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5556
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Травень » 22 » Небезпека вакцинації: міфи і факти



    Небезпека вакцинації: міфи і факти
    15:54
    На позаминулому тижні всю Україну сколихнула страшна сенсація. Під час розпочатої по всій державі вакцинації від кору та краснухи помер учень однієї із шкіл Донеччини. А кілька десятків таких же як він старшокласників потрапили до лікарень. І хоча представники офіційної медицини всіляко заперечували зв’язок між смертю та вакцинацією, за лічені дні всю країну охопила паніка. Люди почали масово відмовлятись від щеплень.
    А потім в електронних засобах масової інформації з’явилося повідомлення про тимчасове призупинення вакцинації населення від кору та краснухи. І навіть про те, що на час проведення спеціального розслідування від виконання службових обов’язків відсторонені керівники Державної санітарної служби, які найактивніше пропагували даний захід.
    Не оминули панічні настрої і Кобеляцький район. Ще наприкінці минулого тижня серед населення почала поширюватись інформація, що кілька учнів міських загальноосвітніх закладів після щеплення у тяжкому стані потрапили у реанімаційне відділення центральної районної лікарні. А кілька десятків школярів хворіють вдома. Потім чутки стали ще страшнішими. Говорили, що один школяр помер.
    Зважаючи на значну суспільну значимість даної інформації, співробітники «ЕК», відклавши інші справи, зайнялись вивченням ситуації, що склалася в зв’язку із вакцинацією на Кобеляччині. Чи дійсно діти потрапили у реанімацію? Чи правда, що хтось помер? І, звичайно ж, головне запитання: «Чи дійсно кампанія по вакцинації від кору і краснухи несе в собі небезпеку?» І чи потрібна вона взагалі? Відповіді на ці та інші запитання ми в силу своїх скромних можливостей спробуємо дати в цій публікації.
    Отже, вівторок, 20 травня. Приміщення поліклінічного відділення ЦРЛ. Розмову із медиками організовує і проводить керівник цього підрозділу Валерій Коробейник. Перша наша зустріч відбулася із сімейним лікарем Іваном Юрченком. Він проводив щеплення в Кобеляцькому навчально-виховному комплексі №1, і розповів, що ніяких нестандартних, тим більше форс-мажорних, ситуацій в цьому навчальному закладі не зафіксовано. Жоден із школярів не скаржився на самопочуття після ін’єкції.
    Наступний співрозмовник – Тамара Бабій, районний фтизіатр. Тамара Олександрівна була більш багатослівною і розповіла дещо більше. Вона підтвердила, що п’ятеро учнів, в основному тих, хто навчається в Аграрному ліцеї, після щеплень госпіталізували. Але вони були направлені аж ніяк не в реанімаційне відділення, а в терапевтичне. Перші два учні ліцею прийшли в лікарню близько 13-ї години в супроводі медсестри. Вони скаржилися на погане самопочуття і нудоту. При обстеженні виявилося, що температура тіла у них у нормі, набряків і почервоніння в місцях ін’єкцій немає. З метою подальшого дослідження хлопців направили у терапевтичне відділення, з якого вони згодом благополучно накивали п’ятами. Ще трьох учнів також госпіталізували, більше з метою перестраховки. Адже ніяких серйозних розладів здоров’я у них не виявили.
    Також Тамара Бабій повідомила, що в Кобеляцькому районі застосовується вакцина зовсім іншої серії, аніж на Донеччині, де стався смертельний випадок. Також від неї вдалося дізнатися, що із 300 учнів ліцею погодилися на щеплення лише 38.
    Головний лікар ЦРЛ Іван Супруненко, коментуючи ситуацію, з деяким полегшенням (суб’єктивне враження автора статті) повідомив, що дійсно, вакцинація в Кобеляцькому районі, як і по всій Україні, призупинена. І серйозних розладів здоров’я ні в кого із щеплених не зафіксовано.
    Отже, можна радіти? В Багдаді все спокійно? В деякій мірі – так. Але лише в разі, якщо не «копати» глибше. Ми – «копнули». Перший привід для занепокоєння дало ознайомлення з інструкцією, котра докладається до вакцини.

    Побічні ефекти
    Вакцина від кору може спричинити впродовж 24 годин після вакцинації помірний біль та чутливість в області ін'єкції. В більшості випадків проблема самостійно зникає впродовж 2-3 днів без додаткового медичного втручання. Помірна гарячка може виникнути у 5-15% вакцинованих на 7-12 день після вакцинації і тривати 1-2 дні. У приблизно 2% вакцинованих може з'явитися висипання, яке виникає зазвичай на 7-10 день і триває 2 дні. Побічні реакції виникають рідше після другої дози коревмісної вакцини і мають місце в людей, що не були захищені першою дозою. Повідомлення про енцефаліти після вакцинації від кору приблизно 1 випадок на 1 мільйон введених доз, причинно-наслідковий зв'язок не доведено. Краснушний компонент зазвичай проявляє реакцію симптомами в суглобах, а саме артралгіями (25%) та артритами (10%) серед дівчат-підлітків та дорослих жінок, може тривати від кількох днів до 2 тижнів. Проте така побічна дія трапляється дуже рідко у дітей та чоловіків, які отримують вакцину КК (0%-3%). Симптоми зазвичай виникають на 1-3 тиждень після вакцинації і тривають 1-2 тижні. Схоже на те, що ці короткотривалі реакції виникають тільки у неімунізованих, для яких вакцинація є важливою. Звичайно спостерігається несильне підняття температури та висипка, лімфаденопатія, біль у м'язах та парестезія. Рідко, менш ніж в 1 випадку на 30 000 введених доз, спостерігається тромбоцитопенія. Анафілактичні реакції є також рідкістю.
    Чи не забагато побічних ефектів? Особливо в розрізі артритів у жінок. І найцікавіше написано в розділі: «Застереження і протипоказання».
    НЕ МОЖНА ВВОДИТИ ВАКЦИНУ ПІД ЧАС ВАГІТНОСТІ, ПОТРІБНО УНИКАТИ ЗАЧАТТЯ ВПРОДОВЖ 28 ДНІВ ПІСЛЯ ВАКЦИНАЦІЇ!
    І як, скажіть на милість, можна в умовах України убезпечити від вагітності всіх щеплених дівчат і жінок? І хто перевіряє, чи не вагітні вони на момент щеплення? Зазвичай проводиться банальне опитування, на зразок: «А ви не вагітні?» Але ж жінка може й не знати, що вже чекає дитину. Насторожує й той факт, що в різних регіонах України в супровідних документах названі різні строки, протягом яких не бажано вагітніти. А саме – від місяця до 3-х.
    Звичайно, даний коментар інструкції не є професійним. І його можна назвати шизофренічними домислами провінційного журналіста, або просто – дурницею. Потрібен ще й коментар фахівців, медиків. Як його отримати в Кобеляках? «Гострих» журналістських запитань спеціалістам Кобеляцької ЦРЛ можна було не задавати. Все рівно нічого не скажуть. Адже ні для кого не є секретом, що всі лікарні отримали чіткі графіки вакцинації і суворі накази забезпечити 95% щеплення.
    Будеш відмовлятися – звільнять. Як звільнили одного київського медика, котрий осмілився протестувати проти вакцинації.
    І тут на допомогу прийшло улюблене видання автора цієї статті – тижневик «Дзеркало тижня». У піднятому архіві були виявлені аж дві статті присвячені темі вакцинації від кору та краснухи. Надруковані вони ще в лютому та березні 2008 року. І свої коментарі на шпальтах видання давали виключно фахівці. До того ж – найвищого рівня кваліфікації.
    Отже, надамо слово фахівцям.
    Катерина Гаркава, імунолог, професор НМУ: «Мій учитель, професор Моргунов, любив повторювати: зайва вакцинація – це завжди алергізація. До речі, ВООЗ визнає ХХІ століття як століття алергічних захворювань. Про це слід пам’ятати і ставитися до ревакцинації дуже обережно.
    … Реакція може розвиватися, як алергія сповільненого типу або алергія негайного типу. У рекомендації до вакцини зазначено, що можливий анафілактичний шок. Свого часу під керівництвом професора Моргунова ми в лабораторії на кафедрі моделювали цей процес, і бачили, наскільки швидко він розвивається і як важко вийти з цього стану. У рекомендаціях зазначено, що під рукою має бути лише розчин адреналіну – насправді ж там повинна працювати реанімаційна бригада. Анафілактичний шок розвивається стрімко – від кількох секунд до 30 хвилин. Чи встигне домчати швидка допомога до клініки або до сільської лікарні, де проводиться вакцинація?
    … Я дуже уважно прочитала Закон України «Про інфекційні хвороби». У ст. 12, у якій ідеться про профілактичні щеплення, жодного слова не сказано про те, хто відповідатиме, якщо в людини, не дай Боже, станеться анафілактичний шок або інша якась реакція».
    Жанна Возіанова, академік АМН України, професор кафедри інфекційних хвороб НМУ імені Богомольця:
    «У Швеції, де зважають на думку фахівців, із дифтерією впоралися за півроку, а в нашій країні боротьба з нею розтяглася на 15 років. Чи не станеться те ж саме з кором? Хто перевіряв індійську вакцину? Чи була яка-небудь вибіркова група, на якій її випробовували? Хто давав дозвіл і згоду на створення такої вибірки? Які отримали результати? Якщо вдасться все швиденько зробити – хвалитимуть вакцину і пишатимуться вдалою імунізацією! А епідемії справді найближчим часом не буде, бо спалахи трапляються через 4-5 років. До речі, нинішнього року в нашій клініці жодного випадку кору не було.
    Ви стверджуєте, що необхідно проводити одночасно вакцинацію і проти кору, і проти краснухи. Знову ж таки – на якій підставі? У Росії щорічно трапляється до 600 випадків вродженої краснухи – ці дані можна знайти в офіційних джерелах. У нашій статистиці за останні 5 років я не бачила жодного випадку вродженої краснухи!
    … Переконана, що нинішнього року питання масової імунізації вакциною КК вирішувати передчасно. Правильно підходять до проблеми імунологи – слід починати з обстеження імунної системи. Слід врахувати, що щеплення проти грипу, які нам щороку так настійливо нав’язуються, теж дадуться взнаки – вони можуть досить несприятливим чином проявитися під час вакцинації проти інших інфекцій. А тому проводити щеплення проти кору і краснухи за таких обставин, та ще й невідомою нам вакциною, - вважаю недоцільним».
    Анатолій Печінка, завідувач кафедри інфекційних хвороб НМУ:
    «В одних документах пишуть, що після щеплення жінкам вагітніти не можна місяць, а в інших – 3 місяці. То що насправді треба знати про цю вакцину? Тільки не говорімо про вакцинацію вагітних жінок в Ірані! Запропонуйте це зробити у США або Німеччині, у тих країнах, звідки до нас приїжджають експерти і нав’язують свою точку зору. У приватній розмові вони мені сказали: «Ну що ви, у нас цього не можна робити за жодних обставин!» То скажіть, будь-ласка, хто ми для них? Коли приїжджають експерти, мені доводиться дуже часто з ними спілкуватись. Я помітив, що до наших проблем вони ставляться дуже легковажно, бо вважають, що в Україні все можна швидко і легко провести. Нам потрібні додаткові дослідження вакцини – треба перевірити її імуногенність, ефективність та реактогенність, але не в дітей, а в дорослих. І контингент має бути не випадковий – потрібна суцільна вибірка.
    Такою є думка фахівців. А наостанок процитуємо кілька офіційних документів.
    «Щеплення дозволяється проводити тільки зареєстрованими в Україні вакцинами, згідно з календарем щеплень в Україні (Наказ МОЗ №48 від 03.02.2006 р.)
    «Незаконне проведення медико-біологічних, психологічних або інших заходів над людиною, якщо це створювало небезпеку для її життя чи здоров’я – карається штрафами до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 4 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до 3 років (ст. 142 КК України).

    Ігор ФІЛОНЕНКО
    Категорія: Новини України | Переглядів: 843 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net