Субота, 20.04.2024, 05:23
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5556
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Травень » 22 » Етновесна



    Етновесна
    16:10
    Середину травня кимось із високих, красивих і розумних ясночолих чиновників названо Днями Європи в Україні. Цими днями відкрито другий зал музею одного з найвидатніших поетів України, та ще й нашого земляка Василя Симоненка. Хтось, певно, скаже: «Та чи ви дурні ?! Симоненка звуть не Вася, а Петя!» Правда полягає в тому, що відомих носіїв цього прізвища у нас двоє. Петя – вождь українського пролетаріату, а Василь Андрійович, нині покійний, - поет, уродженець села Біївці Лубенського району.
    Саме туди 17 травня близько дев’ятої ранку від РЦКіД вирушив жовтий транспортний засіб з грізним написом «Шкільний автобус» ззовні та кобеляцькою делегацією всередині. Серед членів делегації були і співробітники «ЕК», які потрапили туди зовсім випадково. Автобус їхав на свято «Етновесна. День Європи на батьківщині Василя Симоненка», яке вперше проводилося на батьківщині поета. Кумедним є той факт, що майже ніхто з «туристів» не знав, куди саме, навіщо їде, і що там буде. Дехто з пасажирів «лайнера», більшість з яких – працівники районного Центру культури та дозвілля, навіть зізнавався, що «начальство в приказному порядку сказало: «Треба їхати!» Прикро. Ще зовсім недавно, рік тому, за участь у всіляких масовках з політичним запашком платили по 50 – 100 гривень на день, а тут – «у приказному порядку»! Як при Совєтах. Тьху! Оце вам і Європа. Не пустять нас туди! І правильно зроблять. Пізніше виявилося, що організатором поїздки виступає районний підрозділ Блоку Юлії Тимошенко. А автобус чомусь «шкільний». А «в приказному порядку» чомусь їдуть не активісти партії, а працівники відділу культури та туризму. Що це? Адмінресурс? Використання кимось службового становища в партійних (чи особистих) інтересах? Чи, можливо, трударі цієї організації дійсно фанати цієї політичної сили? Або говорять неправду? Та грець з ними, з політиками, чиновниками та начальниками. Забагато честі.
    Тож повертаємось до Біївців. Там робили добру справу – розширювали музей. Зробити це потрібно було ще давним-давно, адже, незважаючи на те, що поет не дожив навіть до 30-ти, багато знавців стверджують, що він - №1 серед колег по цеху ХХ – го століття. Цю подію організатори вирішили підкріпити фестивалем етнічного спрямування, який включав у себе музичну та ремісничу частини. Обидві складові розміщувалися на одному майданчику серед надзвичайно мальовничих пагорбів на околиці села. Поряд з майданчиком знаходиться легендарна криниця Святої Параскеви, вода в якій за повір’ям свята і має цілющі властивості. Дівчина, яка вмиється нею, завжди буде молодою і гарною. Не втримавшись від спокуси, вмилися нею і ми, хоч і тхнуло з оцинкованого відра, яким набирали воду, хлоркою. Дійсно, усі враз стали дуже гарними, до цього ж були страшніші за атомну війну.
    Дійство почалося з відкриття музейної зали. Здається, що більшість гостей теж не дуже добре знали, навіщо приїхали, адже туди майже ніхто не пішов. Пішли лише культурні люди, а також можновладці. За оцінками знавців, було дуже багато представників українського літературного бомонду, що свідчить про республіканський масштаб свята.
    Тим часом у «фестивальній» долині ішли торги. Торгували народні вмільці вишиванками, гончарними виробами, виробами з лози, дерева, картинами, медом та всіляким дріб’язком. Набагато активніше торгували продовольством, бо люди їли. А ще люди пили. Багато. Дивно те, що у Полтавській області, більшість населення якої маніакально прагне ковбаси по 2,20, є люди, які люблять Україну. По-справжньому. Скажімо, майстриня з Полтави, крамом якої були ляльки-мотанки, вважає своїм обов’язком вивчити історію цього виробу замість того, щоб просто виготовляти та продавати. Так само гончарі, ковалі, майстри вишивки і живопису. Їхня діяльність багатства не приносить, а національну культуру відроджує. Серед глядачів – молоді хлопці з козацькими зачісками, у футболках з тризубами, у вишиванках. «Не спи, моя рідна Земля, прокинься, моя Україно!» - Закликав гурт «Мандри» зі сцени. Не спить вона, прокидається. Хоч і повільно.
    Музична частина, судячи з географії учасників, також підтверджувала право фестивалю на звання Всеукраїнського. Крім згаданих вище київських «Мандрів» на сцені був гурт з Рівного «От вінта», співачки Анжеліка Рудницька, Юлія Рай, донька славетної Ніни Матвієнко Антоніна та інші музиканти, імена яких мало кому відомі. Було цікаво і весело.
    Перша «Етновесна» на Лубенщині пройшла на славу. Кожен гість знайшов для себе розвагу. Літератори мали змогу поспілкуватися з собі подібними, люди з грошима могли придбати собі яку-небудь цікавинку, молодь «відірвалася» на хорошому концерті.
    Незважаючи на все це, не всі кобелячани поверталися додому задоволеними. Річ у тім, що ті, кому, м’яко кажучи, за 30, кому «порекомендувало» їхати керівництво, ті, хто не знав, куди і навіщо їде, були зовсім не в захваті від гучної музики і вимагали від тих, хто в захваті якнайскорішого повернення додому. Молодь, якій хотілося ще «побіситися», відчайдушно опиралася. В результаті молодь була незадоволена тим, що виїхали занадто рано, старші люди – тим, що занадто пізно.
    Наостанок хочеться подякувати організаторам за цікаву поїздку і попросити: якщо наступного разу буде плануватися подібний вояж, не зганяйте до автобуса усіх підряд. Поінформуйте хоча б нашу газету – ми допоможемо знайти людей, яким буде дійсно цікаво. І невдоволених буде менше, і задоволених більше, і вам політичний дивіденд.


    Микола Гузченко
    Категорія: Новини України | Переглядів: 926 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net