Неділя, 05.05.2024, 22:29
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5573
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Червень » 5 » З малої “КаКи” велика біда



    З малої “КаКи” велика біда
    10:03

    Одинадцятикласник із Краматорська помер, понад 100 підлітків і дорослих з різних областей України (найбільше з Донецької) після вакцинації потрапили до лікарень. Працюють дві комісії, на висновки яких з нетерпінням чекає не лише Україна. Прокуратура порушила кримінальну справу. До розслідування залучені співробітники СБУ. Двоє високопосадовців з МОЗ  відсторонені від роботи. ВООЗ виявила бажання долучити до розслідування міжнародних експертів.

    Поки грім не вдарить...

    Це далеко не повний перелік того, що дали перші результати масової вакцинації в Україні. Після смерті 17-річного хлопчини на голову українців вилилося стільки інформації, що забиває памороки. Виявляється, що індійська вакцина, якою щепили наших дітей, в Україні незареєстрована, вона не пройшла у нас жодних клінічних випробувань. Тож як на неї у майбутньому відреагує організм вакцинованих, невідомо. Ускладнення, які можуть виникнути, просто жахають.

    Різнобічна інформація про вакцину, її побічні дії тощо, яку отримуємо тепер, - це добре. Але батьки, які дають згоду на щеплення сина чи доньки, дорослі молоді люди (масовою вакцинацією планувалося охопити молодь віком 15-29 років) мали законне право знати про все це ще до початку щеплень і тоді вирішувати - погоджуватися чи ні. Медики зобов'язані (!) були донести її усю повноту знань. Та у нас як завжди - поки грім не вдарить...

    Смерть школяра із Кременчука розворушила всю Україну. Про індійську вакцину,
    9 млн доз якої  для України закупив ЮНІСЕФ, серйозно заговорили українські фахівці - імунологи, вірусологи, інфек­ціоністи.

    Деякі з них ще до початку кампанії виступали проти масової вакцинації, аргументовано переконували, що не варто квапитися, бо наслідки можуть бути непередбачуваними. Але у МОЗ до них не прислухалися.

    Автор цих рядків - одна із тисяч українських жінок, яка зі страхом чекає, як розгортатимуться події далі, бо двоє моїх дітей входять до категорії осіб, що підлягають додатковому щепленню від кору та краснухи (медики прозвали цю вакцину ("КаКа"). І мені абсолютно не байдуже, що буде з ними після вакцинації. Дуже хочеться, щоб результати роботи комісій були всебічними й об'єктивними. Проте закрадається сумнів. Новостворені комісії лише почали працювати, ще немає їх висновків, а представники ВООЗ та ЮНІСЕФ уже заявили, що в якості індійської вакцини сумніватися немає підстав і закликали продовжити вакцинацію в Україні.

    "Щеплення дозволяється проводити тільки зареєстрованими в Україні вакцинами..." - наказ МОЗ №48 від 03.02.2006 р. Звісно, напрошується запитання: чому чиновники знехтували цією нормою? З цим запитанням "Пошта" звернулася до директора Центру імунобіологічних препаратів МОЗ Ганни Мойсєєвої. Але відповіді не отримала. Ганна В'ячеславівна повідомила, що МОЗ заборонило давати будь-які коментарі з цього приводу. І на моє наполегливе " Чому?" лише сказала: "Дозвіл давав МОЗ".

    Міністр охорони здоров'я Василь Князевич, обійнявши цю посаду, серед пріоритетних напрямів діяльності міністерства на найближчий час, виділив і такий: "Контроль з боку держави та відповідальність перед пацієнтами за запропоновані лікарські засоби". То де ж той контроль? Де ж та відповідальність? Чому дозволили дітей щепити вакциною, яка не пройшла у нас перевірки?  Міністр Князевич, перебуваючи у Львові, на запитання: "Чому наша медицина і далі "буксує"? відповів: " Нашій медицині створили поганий імідж і потрібні роки, аби його відновити". А чи не такі от непродумані дії міністерських чиновників псують цей імідж?

    Екс-заступник міністра охорони здоров'я, а нині науковий експерт комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Валерій Івасюк заявив у ЗМІ: "Про яку якість медикаменту може йтися, якщо в Україні з 2005 року препарати взагалі не перевіряють на шкідливість і лікувальні властивості?" А доктор біологічних наук, професор Олександр Васильєв, у коментарі "Дзеркалу тижня" заявив, що реального лабораторного контролю іноземних вакцин в Україні практично немає. "За роки застосування вакцин, зокрема вакцин календаря щеплень, жодна з них не піддавалася лабораторному контролю якості під час реєстрації, як того вимагає законодавство. ...Мільйони щеплень дітям України зробили вакцинами, які не мали реєстраційного лабораторного контролю безпеки і якості", - наголошує він.

    Вакцина вирощена на абортивному матеріалі ?

    Українські імунологи, вірусологи, інфекціоністи ще задовго до початку кампанії твердили: індійську вакцину потрібно ретельно додатково перевірити на її імуногенність, ефективність та реактогенність, але не в дітей, а в дорослих. Бо коли вирішується питання використання вакцини для масової вакцинації, апробованої лише в країнах, котрі не досягли європейського рівня, то треба бути особливо обережними (за даними МОЗ, індійську вакцину використовували в Албанії, Молдові, Вірменії, Азербай­джані, Киргизстані, Казахстані, Туркменістані, Узбекистані, Туреччині та Ірані). Потрібно взяти до уваги наші особливості, ситуацію, зокрема і ту, що ми пережили Чорнобиль. Голова Комітету соціальних питань Національної ради жінок України, доктор медичних наук, імунолог, професор Катерина Гаркава повідомила, що ще в лютому 2008 року українські вчені попереджали МОЗ України про недоцільність проведення масової вакцинації. За її словами, в МОЗ пообіцяли відкласти  вакцинацію до проведення досліджень якості запропонованої вакцини. Але...

    А додаткова перевірка необхідна. Під час вакцинації вводять живу вакцину, яка за словами фахівців, хоч і не повністю, але змінюватиме антигенний склад. Оскільки нам пропонують індійську вакцину, тобто йдеться про азійську популяцію. Це означає наявність в ній антигенів, з якими ми раніше не зустрічалися. А це може призвести до таких алергічних реакцій і станів, яких ми навіть у страшному сні не бачили.

    Окрім того, спеціалісти-вірусологи твердять, що індійська вакцина "вирощена на клітинах абортивних плодах ембріонів, тому є вірогідність, що клітинний матеріал може бути засіяний іншими вірусами, які спричиняють генетичні й онкогенетичні захворювання". Тобто, якщо її нині ввести майбутнім мамам, то Україна ризикує в подальшому отримати велику кількість недоношених і хворих малюків.

    "Пошта" зателефонувала в МОЗ, аби перевірити цю інформацію. Але там пояснень не дали і відразу переадресували до представників ВООЗ в Україні. Зв'язатися з ними не вдалося. Сподіваємося, що це питання з'ясують члени комісій й донесуть до широкого загалу.

    Індійська вакцина комбінована - проти кору та краснухи. Але вірус краснухи, а саме вакцинальний штам, як твердять спеціалісти, повторно можна вводити лише дівчаткам і аж ніяк (!) не хлопцям. Чому цього під час щеплення не беруть до уваги?

    Чи можна вважати індійську вакцину нормальною, якщо вона дає у жінок 25 % артралгій та 10 % артритів (запальні процеси суглобів), лімфоденопатію (збільшення лімфатичних вузлів), тромбоцитопенію (за попередніми даними, саме це ускладнення стало причиною смерті школяра з Краматорська), анафілактичний шок.

    Запитань чимало та чи отримаємо на них правдиві відповіді?

    А чи потрібна була вакцинація?

    Експерти твердять: масова імунізація проти кору та краснухи в Україні не була потрібна, бо у нас низький рівень поширення цих недуг.

    Доцент кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. Богомольця Андрій Шкурба, як повідомляє УНІАН, заявив: "Роль нашої країни, за матеріалами Всесвітньої організації охорони здоров‘я, в розповсюдженні кору в Європі дуже низька. Наприклад, в 1997 році у нас було зареєстровано 986 випадків захворювання, у Швейцарії, Великобританії - понад тисячу. При цьому в деяких країнах спостерігається епідемія цього захворювання, але в цих країнах не одержують вакцин".

    Президент громадського об‘єд­нання "Ліга захисту громадянських прав" В'ячеслав Костильов також вважає, що в Україні не було підстав масової вакцинації. "У найпроблемнішому 2006 році від кору померло 5 осіб. У Європі від кору померла тисяча осіб. Тобто, маючи 8 % від загальної кількості населення Європи, Україна дала тільки 0,5 % загальної смертності в результаті цього захворювання", - уточнив він.

    За словами пана Костильова, Україна  не входить до списку країн, на частку яких, за оцінками ВООЗ, припадає 95 % захворюваності в світі.

    Імунолог Катерина Гаркава також повідомила, що в Україні 85 % громадян мають імунітет до вірусу кору і 89 % - до вірусу краснухи.

    А зайва вакцинація, як твердять фахівці, - це завжди алергізація. До речі, та ж ВООЗ визначає ХХІ століття як століття алергічних захворювань.

    На одному із круглих столів у ЗМІ, який був присвячений саме масовій вакцинації й якості індійської вакцини, ще задовго до початку кампанії, голова Національної ради з питань охорони здоров'я при Президентові України Микола Поліщук сказав цікаву фразу: "Масова вакцинація зазвичай проводиться у країнах третього світу - бо Європа хоче себе захистити".

    То ми так спокійно дамо зарахувати себе до країн третього світу? Європа хоче себе захистити. Це добре. Але чи ми не повинні захищати своїх дітей?!

    Суб'єктивний Погляд

    Зореслава Шкіряк-Нижник, професор, д. м. н.,  керівник відділення
    медико-соціальних проблем здоров'я сім'ї 
    Інституту педіатрії, акушерства і гінекології
    АМН України, представник України
    в Комітеті з біоетики в Раді Європи

    Трагедія, що сталася з 17-річним хлопчиною у Краматорську, не залишила байдужими ні медиків, ні громадян. Серед причин, що призвели до трагедії, хочу виділити найімовірніші дві: можливо, вакцина була не зовсім якісною, неправильно зберігалася, транспортувалася тощо. І тому вона може давати більше побічних реакцій, ніж передбачалося. Може, у хлопчини була якась особлива чутливість, непереносимість. Але я схильна думати, що головною причиною все-таки було те, що хлопчину перед щепленням  як слід не обстежили. Втручання в імунну систему є дуже серйозним і тому тут варто сім разів відміряти й один раз відрізати. Ретельне обстеження перед щепленням дуже необхідне. Чим ця дитина хворіла? Чи  не давала реакції на те, те, інше. Зробити кожному перед щепленням імунограму зараз нереально, особливо коли йдеться про масову вакцинацію. Надто дорога діагностика, та й не всюди є відповідні лабораторії. Але дітям, що після вакцинації потрапили до лікарень, її обов'язково потрібно зробити за рахунок держави.

    Якщо вакцина в Україні справді не зареєстрована, якщо вона не пройшла через центр імунобіологічних препаратів, не пройшла клінічні випробування, то я особисто класифікую це як злочин. Золотий закон медицини, фармацевтики, який не можна заперечити - вакцина, яку використовують для щеплення дітей, дорослих людей має пройти відповідну перевірку в тій державі, де її  використовують. Бо є нюанси, одна популяція відрізняється від іншої. Вакцина, про яку йдеться, вироблена в Індії, в ній є антигени, які українцям не траплялися. Як це відгукнеться в майбутньому? Вакцинація в Україні наказом міністра призупинена. Зараз фахівці - імунологи, вірусологи, спеціалісти, що працюють у виробництві вакцин - мають провести детальне розслідування, починаючи від виробника і по ланцюжку пройти аж до кабінету щеплень, де робили вакцинацію. Оскільки індійську вакцину використовують і в інших країнах світу, то до розслідування має підключитися і світова громадськість, ВООЗ. І громадськість має контролювати це розслідування.

    Микола Поліщук, голова Національної ради з питань охорони здоров'я при Президентові України

    Не хотів би до завершення роботи комісій давати коментарі. Адже ви знаєте, що в цей процес втрутився Президент України, наказом міністра охорони здоров'я вакцинація призупинена, розслідування проводить прокуратура. Дочекаємося їхніх висновків, а тоді будемо коментувати, ухвалювати відповідні рішення.



    Категорія: Новини України | Переглядів: 857 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net