Понеділок, 29.04.2024, 07:26
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 0
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5565
    Форум: 555/31820
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Червень » 10 » Полтавщина позбудеться отрутохімікатів



    Полтавщина позбудеться отрутохімікатів
    21:29
    Проблема непридатних або заборонених до застосування пестицидів в Україні не знаходить свого вирішення вже більш як 30 років. Наша область не випадково взяла на себе відповідальність за вирішення цього наболілого питання, адже, просуваючи продукцію в своїй країні й світі під брендом “Полтавщина – екологічний стандарт України”, має цілком цьому відповідати.

    Олена ІГНАТЕНКО
    “Зоря Полтавщини”

    У лютому область отримала унікальну пересувну дослідно-промислову установку для знешкодження непридатних до використання засобів захисту рослин. А таких у нашій області на 118 складах зберігається майже 800 тонн.
    Мобільна установка для полтавців виготовлена українським державним науково-технічним центром “Енергосталь” (м. Харків). Замовником виступило управління з питань НС облдержадміністрації. Обласному бюджету це коштувало понад 1,5 млн грн. Як говорить інженер-конструктор Валерій Сорока, аналогів такої розробки в країнах СНД немає. Європі вже відомий цей метод ліквідації заборонених до використання пестицидів, але й виготовлення установки, і вартість робіт на ній – значно дорожчі.
    Отрутохімікати спалюватимуть. Причому незалежно від того, розпізнані вони чи ні, затарені в мішки чи зберігаються без упаковки. Собівартість знищення однієї тонни отрути – 5 тис. грн (тоді як на стаціонарному заводі в м. Шостці Сумської області це коштує 14 тис. грн). За годину установка перероблятиме 50 кг пестицидів, за добу – 1 тонну. Основна вимога, що ставилася перед розробниками установки, – її безпечність. Таким чином, запевняє Валерій Сорока, відходи, що утворюватимуться внаслідок спалювання пестицидів, проходять шестиступеневе очищення. У повітря виходитиме дим, очищений на 98%, тверді відходи – шлаки – можна використовувати у вторинній переробці, наприклад, як будматеріали.
    Установка передана на утримання Полтавській спеціалізованій аварійно-рятувальній частині (СВАРЧ). Її спеціалісти – єдині в області, акредитовані для роботи з отрутохімікатами.
    Як зазначає голова постійної комісії обласної ради з питань екології і раціонального природокористування Анатолій Шкарбан, вже розроблено «План дій по знищенню заборонених, непридатних до використання ХЗЗР на 2008 рік за допомогою пересувної установки». В області проведено повторну перевірку наявності та стану зберігання непридатних пестицидів.
    Після закінчення усіх тендерних процедур установка запрацює найближчим часом. На пропозицію Диканської райдержадміністрації роботи розпочнуться у цьому районі. Створені відповідні умови для її роботи. Перші запуски проходитимуть під контролем фахівців управління охорони здоров’я, СЕС, управління охорони навколишнього природного середовища області.
    Проте найбільше заборонених та непридатних хімічних засобів знаходиться на ВАТ “Хорольська сільгоспхімія” – 460 тонн. Саме тому роботу пересувної дослідно-промислової установки у Хорольському районі планується фінансувати за рахунок обласного бюджету, говорить Анатолій Шкарбан. Усі інші райони повинні самотужки фінансувати ці роботи. Хоча для полтавських підприємств установка працюватиме безплатно. Начальник управління з питань НС облдержадміністрації Михайло Андрусенко рекомендує райдержадміністраціям залучити для знешкодження хімічних засобів захисту рослин кошти спеціальних фондів місцевих бюджетів, що надходять у порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва та коштів для фінансування природоохоронних заходів.
    Усі райони Полтавської області активно включились у вирішення екологічної проблеми. Лише Кобеляцький район, де на складах зберігається 12 тонн отрути, поки не побажав виділити кошти на роботу установки, повідомляє Анатолій Шкарбан. Тут у бюджеті на 2008 рік фінансування не передбачене.
    Після того, як будуть виконані всі роботи зі знешкодження в нашій області, а для цього знадобиться 4–5 років, установку, уже як комерційний проект, відправлять для роботи в інші області. Хоча замовлення на неї вже надходять.
    Олена ІГНАТЕНКО
    “Зоря Полтавщини”

    -

    Переглядів: 700 | Додав: Шкарбан


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net