Неділя, 05.05.2024, 12:45
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 28
    Гостей: 28
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5570
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Липень » 3 » Попругівському роду нема переводу



    Попругівському роду нема переводу
    17:20
    «На території сучасної Ганжівки спочатку біло фактично три населених пункти: Попругівка, Гавівка, Ганжівка. Перші два з вищеназваних поселень були засновані козаками.
    Збереглася до 1900 року книга «Летопись Крестовоздвиженской соборной церкви уездного города Кобеляки», в якій говориться, що хутори козаків Лисовських, Попругів, Кінашів, Перепелиць, на правах займів були в числі перших. До цього тут була ????
    Сам хутір Попругівка був розташований на території, що сьогодні відноситься до села Ганжівка. Він розміщувався вздовж дороги, котра вела до Мідянівки.
    Рік заснування хутора припадає приблизно на кінець 18 століття. Тобто на період після скасування Катериною ІІ в 1775 році Запорізької Січі.
    Прізвище Попруга походить від слова «попруга», котре найчастіше означає шкіряний ремінець, що є складовою частиною збруї для коней. Нібито один із предків сучасних Попруг прославився на Січі своїм вмінням майструвати кінську збрую.
    Приклади з української літератури:
    1) «Та купимо сідельце з попругою»;
    2) «Та підтягай джуро, та підтягай, малий, тугенько попруги».
    Достовірно в пам’яті старожилів збереглися імена двох синів засновника Попругівки. Одного з них звали Мартином, другого – Павлом. Мартин народився десь у 1795 році. Синами Мартина були Пилип, Мусій, Варфоломій. Дані про імена дітей Павла не збереглися.»
    Це виписка із родоводу славного козацького роду Попругів. Даний документ склав Борис Попруга, колишній міський голова Кобеляк. Ще перебуваючи в період з 1998 по 2002 рік на цій посаді, а згодом працюючи секретарем міськради, звернув Борис Савович увагу на те, що молодь, та й люди середнього віку, часто-густо не знають навіть імен своїх дідів, не говорячи вже про більш далеких предків. А задумавшись над цією проблемою, зрозумів, що й сам достеменно не знає свого роду. А після цього зайнявся збором інформації про коріння роду Попруг. Борис Савович взагалі відзначається потягом до вивчення української історії. Навчання, а згодом і робота в університеті імені Шевченка не пройшли для нього даремно. Велику допомогу Борису Савовичу надав його племінник, співробітник райвідділу МНС і за сумісництвом відомий усій Полтавщині краєзнавець Юрій Попруга. Завдяки їх спільним зусиллям, роботі з архівними матеріалами, записам розповідей старожилів і з’явився у 2003 році документ під назвою «Родовід Попругів».
    Та не лише цим обмежив свою діяльність Борис Попруга. У 2006 році він вперше зібрав на місці свого родового поселення носіїв славного прізвища Попруга. За допомогою телефонних переговорів, листування вдалося зв’язатися із родичами в Росії, Греції, Білорусі, країнах Балтії, Великої Британії. Виявилося, що Попруги оселились ледве не по всьому світі. На перший свій сімейний козацький фестиваль з’їхалось близько 5 десятків родичів. В гості до Попругів завітав і Євген Пронюк, Герой України, колишній політв’язень.
    У червні 2003 року Попруги зібралися вже на свій третій фестиваль. Цього разу їх було 74. На місці, де колись стояли хати козацьких родин, розвівася на вітрі державний прапор України. А на мальовничому кругосхилі гордо походжали вбрані у святкові старовинні козацькі шати Попруги. Тут не було розділення на бідних і багатих, на громадян України та Росії. Тут всі відчували себе рівними. Як справжні козаки. Багато сміялися, жартували, каталися на конях, навіть один із найстарших, восьмидесятирічний Сергій Попруга, хвацько розмахував шаблюкою, сидячи на гнідому конику. А поруч на галявині ганяли в м’яча малі «попруженята». Саме для них і започаткувався цей унікальний сімейний фестиваль. Щоб знали, щоб пам’ятали свій рід, пишалися тим, що вони є козаками.
    Не обійшлося того дня і без юшки із сомів, без шашлика і каші. Пили й чарку за здоров’я всіх присутніх, за малу і велику Батьківщину. А засновник фестивалю Борис Попруга в своїй урочистій промові сказав так: «Із наших родів склалась велика нація, творилася держава. Доки пам’ятатимемо свій родовід, доти й бути славній Україні». Додати до цього нічого.


    Ігор Філоненко

    Категорія: Новини України | Переглядів: 1419 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net